Ministerstvo průmyslu a obchodu zve při příležitosti 100 let od vzniku Československé republiky na Den otevřených dveří Na František

Publikováno:
22.10.2018
Autor:
odbor komunikace 01400

Ministerstvo průmyslu a obchodu při příležitosti výročí 100 let vzniku samostatného československého státu otevře brány svého sídla po celý víkend ve dnech 27. – 28. října 2018 vždy od 9 do 16 hodin. Veřejnost si bude moci prohlédnout historické prostory budovy ministerstva na pravém nábřeží Vltavy naproti Letenským sadům v městské části Praha 1 v ulici Na Františku 32.


V této budově od její kolaudace na začátku třicátých let minulého století vždy sídlila ministerstva, spojená s průmyslem, těžkým průmyslem a zahraničním obchodem. MPO se Dnem otevřených dveří připojí k výroční akci „Společné století“, kterou organizuje na základě usnesení vlády agentura CzechTourism. Slavnostní zahájení prohlídky se uskuteční v sobotu 27. října 2018 v 9 hodin.

Návštěvníci si v rámci prohlídkové trasy mohou v historické budově s typickou prosklenou kopulí, navržené architektem Josefem Fantou, prohlédnout mj. pracovnu ministryně, reprezentativní prostory, jednací salonky, rotundu a další dobové interiéry. V expozicích bude připraveno celkem 72 exponátů z Muzea skla v Jablonci nad Nisou, 12 exponátů dobových i současných spotřebičů značky ETA, historické automobily legendární české značky TATRA, exponáty dalekohledů MEOPTA, prototypy zbraní či vzácné gramofonové desky.

Výstavba budovy tehdejšího Ministerstva průmyslu, obchodu a živností a Patentního úřadu v Praze Na Františku byla zahájena při příležitosti desátého výročí vzniku Československé republiky v roce 1928. Celkový rozpočet stavby tehdy činil 32,5 miliónu korun, to znamená, že 1 m3 zastavěného prostoru stál 266 korun, což byla při tehdejších cenách částka velmi příznivá. Podle původního záměru měla být stavba dokončena v roce 1931, nakonec však kolaudace proběhla až v roce 1934. Autorem návrhu na výstavbu paláce Ministerstva průmyslu, obchodu a živností a Patentního úřadu byl jeden z nejvýznamnějších českých architektů své doby, profesor architektonického navrhování a dějin středověké a starokřesťanské architektury na Českém vysokém učení technickém v Praze Josef Fanta.



Zařazenopo 22.10.2018 02:10:00
ZdrojMPO.cz - Tiskové
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/ministerstvo-prumyslu-a-obchodu-zve-pri-prilezitosti-1...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V