Silný růst amerického HDP za Q2 18 (Ranní zpráva z finančního trhu)

Závěr týdne přinese růstové statistiky USA za Q2 18. Očekáváme, že číslo bude nejvyšší od poloviny roku 2014. Široce založený růst americké ekonomiky vytvoří dolaru podporu. Naopak regionální měny tím mohou trpět. Středoevropský kalendář je dnes prázdný.

Úspěšný druhý kvartál pro americkou ekonomiku

Dnešní publikace prvního odhadu amerického HDP za Q2 18 udělá americkému prezidentovi radost. Číslo zřejmě bude začínat čtyřkou a zaznamená nejvyšší mezičtvrtletní (anualizovanou) dynamiku za poslední téměř čtyři roky. Patrné bude oživení soukromé spotřeby, významný ale bude i příspěvek čistého exportu.

Francouzská ekonomika v Q2 18 lehce zaostala za očekáváním

Růst francouzské ekonomiky vykázal během Q2 18 stejnou mezičtvrtletní dynamiku jako během prvních třech měsíců letošního roku. Tím výsledek o desetinu procentního bodu zaostal za tržním konsensem. Nicméně aktuální předstihové indikátory naznačují, že třetí čtvrtletí by mohlo být výrazně lepší, když v tuto chvíli odhadujeme 0,7 % q/q.  Z hlediska struktury se na růstu francouzské ekonomiky během Q2 18 zřejmě podílely v podstatě všechny složky s výjimkou zásob, tahounem byly investice.

Euro po zasedání ECB ztratilo půdu pod nohama

Událostí včerejška, která nakonec ale událostí nebyla, bylo zasedání ECB. To totiž nic nového nepřineslo a následná tisková konference se nesla v nudném prázdninovém duchu. Pro trhy to ovšem bylo zklamání. Po včerejšku je totiž jasné, že ECB zatím trvá na svém výhledu, že první zvýšení úrokových sazeb můžeme čekat až po příští rok po letních prázdninách. Euro tak po jednání ECB celkem významně oslabovalo. Během dnešní asijské seance se kurz nacházel pod 1,165 USD/EUR. Společná evropské měna tak byla o plný cent slabší než před včerejším zveřejněním výsledku jednání ECB.

Na další posílení již včera koruna sílu neměla

Pátý den v řadě již koruna vůči euru zisku nedosáhla. Polský zlotý i maďarský forint včera přitom posilovaly. Včera ráno se sice ještě kurz krátce dostal pod 25,60 CZK/EUR, v odpoledních hodinách již atakoval hodnoty o deset haléřů výše. Jednalo se o korekci posilujícího trendu, který trval od konce minulého týdne a který podpořila svými jestřábími komentáři vystoupení několika centrálních bankéřů (Hampl, Benda, Holub). Hráči na peněžním trhu aktuálně v cenách svých instrumentů přepokládají v ročním horizontu lehce málo přes trojí zvýšení sazeb (konkrétně 79 bazických bodů). Naše prognóza počítá v ročním horizontu s tím, že ČNB zvýší sazby čtyřikrát (aktuální úrokovou a kurzovou prognózu najdete zde: http://bit.ly/2NM0WGl). Devizový trh podle nás zatím plně nereflektuje ani to, s čím peněžní trh aktuálně kalkuluje. Pro konec třetího kvartálu očekáváme kurz 25,50 CZK/EUR.

Autor: Jan Vejmělek

Zařazenopá 27.07.2018 07:07:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/50a1b10c_silny_rust_americkeho_hdp_za_q2_18
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V