Průmyslová výroba chytá druhý dech (Slovenská ekonomika)

Slovenská ekonomika vykázala na začátku druhého čtvrtletí slušný výkon. Statistika z průmyslu ukazuje, že se daří jádru slovenského hospodářství, kterým je výroba aut a strojů. Pěkné dubnové počasí podpořilo i stavebnictví, které od začátku roku zažívá expanzi. Korigovaná inflace se v druhém čtvrtletí vyšplhala nad 2 % a celková inflace je nejvýše od prosince 2012.

Slovenská ekonomika vstoupila do druhého čtvrtletí pravou nohou. Průmyslové výrobě se v dubnu opět dařilo, po slabším prvním čtvrtletí vzrostla 4,2 % v meziročním srovnání. Očištěná o kalendářní efekty pak přidala 5,8 %. Dobrý výkon si připsala i přesto, že teplé počasí způsobilo pokles v oblasti dodávek elektrické energie. Na růstu průmyslové produkce se nejvíc podílela výroba dopravních prostředků a strojů. Produkce v obou odvětvích si připsala přibližně 5 % y/y.

Za celé druhé čtvrtletí očekáváme spíše mírnější růst průmyslové výroby 3 % y/y. Tento vývoj naznačuje pokles důvěry v průmyslu v květnu, přičemž v tomto průzkumu hlásí podnikatelé úbytek objemu nových objednávek především ve výrobě dopravních prostředků.

Pěkné dubnové počasí podpořilo i stavebnictví, které meziročně vzrostlo o 7 %. Na tom se podílela především produkce inženýrských staveb, která v meziročním srovnání vzrostla téměř o čtvrtinu. Za první čtyři měsíce si stavebnictví připsalo v průměru o 10 %. Tuto dynamiku by si mělo uchovat po celý letošní rok, částečně kvůli nízké srovnávací základně. Výraznou roli však hrají také plánované vládní investice do výstavby dálnic a silnic.

Naopak statistika maloobchodního prodeje v dubnu zklamala, meziročně tržby vzrostly o 2,8 %, což je nejméně od října 2016. Pomalejší dynamika jde na vrub především vysoké srovnávací základně z minulého roku. O téměř 40 % y/y poklesly tržby za počítače a telefony ve specializovaných prodejnách, před rokem ale zaznamenaly nárůst o více než 50 %. Nejvýrazněji si letos v dubnu přilepšili maloobchodníci se zbožím pro domácnost prodávající ve specializovaných prodejnách. Dvouciferným tempem stouply tržby také v sektoru ubytování. Vzhledem k příznivé ekonomické situaci se domníváme, že dubnové zaváhání maloobchodních tržeb je jednorázová záležitost. Přesto očekáváme, že celková dynamika letos mírně zpomalí, především kvůli efektu statistické základny.

Rovněž statistiky zahraničního obchodu ukazují na zpomalení v dubnu. Přestože exporty i importy výrazně rostly, po očištění o rozdílný počet pracovních dnů dynamika vývozu zpomalila na 2,6 %. To je nejvíce od června 2017. Meziměsíčně pak dokonce o 4 % poklesla. V meziročním srovnání si ale polepšily téměř všechny složky. Významně vzrostl vývoz strojů a vozidel (+7,5%), stejně jako dalších průmyslových výrobků (+17,6 %). Také importy po sezónním očištění meziměsíčně klesly o 1 %, i když meziročně po očištění o pracovní dny navíc vzrostly o 3,3 %, což ale ve srovnání s prvním čtvrtletím (+5,5 %) můžeme považovat za zpomalení. Slabší dynamika zahraničního obchodu vede k jeho nižší bilanci, která meziročně poklesla o 30 mil. EUR. V druhé polovině roku by ale mělo dojít opět k oživení a příspěvek čistých vývozů do celkového růstu HDP bude opět mírně kladný.

Spotřebitelská inflace se v meziročním vyjádření v dubnu vyšplhala na nejvyšší hodnotu od prosince 2012. V květnu následně zpomalila na 2,7 %, z části kvůli nižší dynamice růstu cen potravin a zčásti kvůli vyšší statistické základně z loňského roku. Naopak na růstu se výrazněji podílely vyšší ceny pohonných hmot. V meziměsíčním vyjádření ceny potravin poklesly o půl procenta, naopak ceny pohonných hmot vzrostly o 5 %.

Korigovaná inflace v dubnu zrychlila na 2,2 % a poprvé tak od konce roku 2012 překročila 2% hranici. V květnu mírně zpomalila (1,9 %), avšak vzhledem k  vývoji na trhu práce očekáváme, že se nad 2 % udrží po celý rok.

Autor: Monika Junicke

Zařazenopo 25.06.2018 15:06:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/4b41db4f_prumyslova_vyroba_chyta_druhy_dech
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.