Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  26.03.2018 09:19:34

Rozbřesk: Týden ve znamení ČNB


Zkrácený velikonoční týden bude především ve znamení březnového zasedání ČNB. Tentokrát ovšem žádnou revoluci neočekáváme a centrální bankéři pravděpodobně přibrzdí v utahování měnových kohoutů. V posledních týdnech to naznačila řada centrálních bankéřů včetně guvernéra, který explicitně hovořil o tom, že další růst sazeb přijde na pořad dne v druhé polovině roku a možná až na jeho konci. V podobném duchu se podle nás ponesou komentáře i po březnovém zasedání ČNB, které i proto korunu asi nijak zvlášť nepotěší.

Současná prognóza centrální banky dokonce počítá s tím, že úrokové sazby půjdou vzhůru až na začátku příštího roku. A to navíc únorová čísla odkryla inflaci hluboko pod prognózou (inflace zaostává 0,4 procentního bodu za prognózou). Proč tedy čekat růst sazeb ještě letos? Za pravé proto, že již dříve se někteří členové bankovní rady vůči prognóze vymezovali a viděli pro-inflační rizika spojená s rychlým růstem mezd jako výraznější. A za druhé, počítáme na rozdíl od centrální banky se slabším kurzem koruny. Koruna by měla podle prognózy ČNB ke konci roku doputovat do okolí 24,60 EUR/CZK. Výrazně slabší kurz (například poblíž dnešních hodnot) by pro centrální banku měl znamenat jediné - výraznější pro-inflační riziko a rychlejší růst sazeb.

Slabší koruna bude ke konci roku podle nás logickým důsledkem blížícího se konce QE v eurozóně. To může nastartovat uzavírání některých spekulativních pozic v českých korunách. S výraznějšími ztrátami koruny ale nepočítáme, protože si je ČNB jednoduše při hlídání inflace nebude přát… a má také dost silných nástrojů, jak jim zabránit.

TRHY

CZK a dluhopisy
Česká koruna ve zkráceném obchodním týdnu před ČNB bude pravděpodobně vyčkávat. Od zasedání centrální banky očekáváme v tuto chvíli pro korunu spíše lehce negativní impuls. Vedle toho bude také hodně záležet na tom, zda se zklidní bobtnající napětí na globálních akciových trzích (index VIX), které na korunu dopadalo negativně ke konci uplynulého týdne.

Zahraniční forex
Nový zkrácený týden startuje absencí významnějších dat, což dává možnost hrát na eurodolarovém trhu jiné příběhy - například obchodní válku mezi USA a Čínou. Po úvodní přestřelce to vypadá, že USA přece jenom nechtějí jít do zcela otevřeného střetu, což bylo patrné z víkendového umírněného vystoupení amerického ministra financí S. Mnuchina. Každopádně pokud budou spory s Čínou dále eskalovat, tak dolar by mohl mít v páru s eurem tendenci spíše ztrácet (a naopak).

Dopad možné obchodní války na ostatní měny je krajně nejistý s tím, že pokud by spory vyvolaly opravdu výrazný globální propad akcií, tak trpět začnou především měny z emerging markets (TRY, RUB eventuálně PLN).

Ropa
Nejvýše od konce ledna zakončila ropa Brent páteční obchodování, když se její cena vyšplhala nad 70 USD/barel. Spíš než fundamenty – na fyzickém trhu žádné výrazné napětí znát není – je cena ropy ve vleku býčího sentimentu. Ten byl podpořen jmenováním nového bezpečnostního poradce prezidenta Trumpa, Johna Boltona. Díky němu ještě posílí jestřábí klika v americké administrativě, která je tvrdě proti prodloužení platnosti íránské dohody.

Souběžný obchodní konflikt mezi USA a Čínou, respektive jeho možné vyhrocení do podoby obchodní války, zatím ropný trh zdá se nebere příliš vážně. V tomto ohledu jde o opačný vývoj než v případě akciového trhu, se kterým se v posledních měsících ropa vyvíjela v těsném souladu. Cenově negativní riziko je přitom v tomto konfliktu nemalé, neboť oslabení mezinárodního obchodu by se s vysokou pravděpodobností odrazilo v nižším globálním růstu a poptávce po ropě.

Tento týden bude ropný trh zajímat – vyjma zmíněných geopolitických třenic – tradiční várka dat. Tu v úterý odstartují zásoby od API, na něž ve středu naváže EIA a již ve čtvrtek pak aktivita amerických producentů od Baker Hughes.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688