Ministerstvo průmyslu a obchodu chystá změny v systému investičních pobídek, které posunou podporu investic směrem k vyšší přidané hodnotě

Publikováno:
11.10.2017
Autor:
Odbor komunikace a marketingu 10500

Ministerstvo průmyslu a obchodu v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj, nedostatek pracovních sil a potřebu posunout investice v České republice na úroveň vytvářející vyšší přidanou hodnotu, připravilo základní teze k dalšímu možnému nastavení podpory investičních záměrů, který dnes projednala vláda.


Podpora investic by měla být intenzivně směřována do technologických center a center strategických služeb, a to například posílením dotačních forem podpory.  V oblasti výroby zpracovatelském průmyslu, která je zatím doménou investičních pobídek, dojde k zavedení dodatečných podmínek. Jejich prostřednictvím bude poskytování podpory zacíleno na investice s vyšší přidanou hodnotou, jelikož právě tyto investice vytvářejí potenciál pro dlouhodobý růst ekonomiky a mezd zaměstnanců. Připravované změny zvýší i dostupnost systému IP pro menší a středí podniky.

Hlavními navrhovanými změnami je zvýšení limitu pro poskytování hmotné podpory pořízení dlouhodobého majetku pro strategická technologická centra až na 20 % způsobilých nákladů a zavedení hmotné podpory pracovních míst například ve výši 200 tisíc korun a hmotné podpory rekvalifikace nebo školení nových zaměstnanců například ve výši 25% nákladů ve všech okresech kromě Prahy. „V současné době je u strategických technologických center podmínkou vytvoření sto nových pracovních míst. Tato podmínka je však značně limitující, proto lze zvážit snížení minimálního počtu nových pracovních míst u tohoto typu investice na sedmdesát,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček. Předložený materiál počítá také se stanovením dodatečných podmínek pro projekty ve výrobě. Například minimální výše mezd zaměstnanců ve výrobě, minimální počet zaměstnanců s vysokoškolských vzděláním a podmíněním příspěvku na vytváření nových pracovních míst fixní mírou nezaměstnanosti v okrese. Návrh počítá také se zvýhodněním malých a středních podniků v systému investičních pobídek prostřednictvím úpravy podmínek pro získání pobídky.



Zařazenost 11.10.2017 02:10:00
ZdrojMPO.cz - Tiskové
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/ministerstvo-prumyslu-a-obchodu-chysta-zmeny-v-systemu...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.