Průmysl nabírá na obrátkách (Analýzy makroindikátorů)

Průmyslová výroba nabrala v srpnu na obrátkách a to i navzdory dobíhajícím celozávodním dovoleným. Ještě lépe by se českému průmyslu mělo dařit v podzimních měsících. Růst stavební výroby v srpnu sice předčil naše očekávání, stále však zůstává brzděn inženýrským stavitelstvím, kde se stále nedaří ve větší míře rozjet projekty financované z fondů EU. V následujících měsících by se však i českému stavebnictví mělo blýskat na lepší časy.

Srpnová průmyslová výroba předčila očekávání, když dosáhla meziročního růstu 5,8 %. Ve srovnání s minulým měsícem stoupla dokonce o 14,3 %. Srpnový výsledek je o to lepší, že byl ještě částečně zatížen dobíhajícími celozávodními dovolenými v některých závodech automobilového průmyslu (automobilka Hyundai v Nošovicích). I tak ale výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů přispěla k srpnovému meziročnímu růstu průmyslu 1,1 p.b., když výstup této kategorie stoupl o 5,2 %. Nejlépe se dařilo oblasti výroby a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, kde se produkce zvýšila o 14,1 % y/y.

Utažená situace na trhu práce a obtíže sehnat vhodnou pracovní sílu tlačí mzdy v oblasti průmyslu nahoru. Ty byly tak oproti loňskému srpnu vyšší o 7,5 %. Podobné tempo lze očekávat i ve zbytku letošního roku.

V podzimních měsících by měl český průmysl nabrat na obrátkách ještě více. Naznačuje to nejen konec celozávodních dovolených, ale i předstihové indikátory. Český PMI se v září vyhoupl na své pětiměsíční maximum, slibně se vyvíjejí i hodnoty nových zakázek. Ty byly v srpnu o 4,9 % vyšší, než v loňském roce. Rostly především domácí objednávky (8,5 % y/y). Růst českého průmyslu by tak za celý letošní rok měl dosáhnout solidních 8,5 %.

Lépe, než jsme čekali, dopadla v srpnu i stavební výroba. Ta přidala meziročně 1,9 %, zatímco náš odhad počítal s růstem pouze o 0,3 %. Domácí stavební výrobu však stále brzdí inženýrské stavitelství. Jeho výstup se meziročně snížil o 1,7 %, což nasvědčuje tomu, že se stále nedaří ve větší míře rozjet čerpání prostředků z fondů EU.

Naopak dobře se daří pozemnímu stavitelství. Tomu nahrává poptávka po rezidenčním bydlení i rostoucí ochota privátního sektoru více investovat. Počet zahájených bytů byl v srpnu meziročně o 29,1 % vyšší, přičemž dokončeno bylo v tomto měsíci dokonce o 29,6 % bytů více ve srovnání s loňským srpnem.

Očekáváme, že za celý letošní rok dosáhne růst stavební výroby 5,2 %.  V příštím roce by měl díky rozběhnutí veřejně financovaných infrastrukturních projektů zrychlit na 6,6 %.

Autor: Jana Steckerová

Zařazenopo 09.10.2017 10:10:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/ce4_new_comment
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V