Úvodní stránka

Komentář Ministerstva průmyslu a obchodu ČR k výsledkům průmyslu a stavebnictví za srpen 2020

Publikováno:
8.10.2020, (archivovaná zpráva)
Autor:
Odbor ekonomických analýz

„Průmyslová produkce v srpnu pokračovala v poklesu, který dokonce oproti předchozímu měsíci prohloubila. To samé platí pro nové průmyslové zakázky i tržby z průmyslové činnosti. Vývoj je důsledkem koronavirové epidemie, svůj vliv sehrály i letní celozávodní dovolené v průmyslových podnicích. Globální ekonomické ochlazení se odráží ve vývoji zahraničních zakázek, jejichž pokles byl dvouciferný. Všechny tyto výsledky indikují, že návrat tuzemského průmyslu na předkrizovou úroveň bude zdlouhavý,“ uvedl náměstek ministra pro řízení sekce průmyslu a stavebnictví Ing. Eduard Muřický.


Průmyslová produkce prohloubila pokles, když se výroba meziročně v srpnu (kal. oč. čísla) snížila  o 5,5 % (v červenci o 5,0 %). Meziměsíčně po vyloučení sezónních vlivů byla nižší o 0,9 %. Srpnovým poklesem tuzemský průmysl prodloužil sérii soustavných měsíčních (meziročních) poklesů na patnáct.

Výroba automobilového průmyslu meziročně (kal. oč. čísla) klesla o 8,1 %, což nejvíce přispělo k meziroční změně průmyslové produkce. Dále celkovou produkci ovlivnil pokles ve výrobě strojů a zařízení o 12,5 % a výrobě kovových konstrukcí a kovodělných výrobků o 7,5 %. Průmyslová produkce vzrostla v odvětvích ostatní zpracovatelský průmysl o 9,5 %, zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků o 3,9 % a výroba oděvů o 10,1 %.

Nové průmyslové zakázky vykázaly meziroční pokles o 9,8 % a klesaly tak již sedmý měsíc v řadě. Tuzemské zakázky poklesly o 6,6 % a zakázky ze zahraničí dokonce o 11,1 %. Oproti předchozím dvěma měsícům byl tentokrát celkový pokles výraznější, nicméně nedosahoval dvouciferných hodnot, jak tomu bylo na jaře letošního roku.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách meziročně klesly o 7,2 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků byly nižší o 9,8 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, se snížily o 3,7 %.

Předstihové indikátory reflektují uvolňovaná omezení ekonomiky, a tak si ekonomická nálada v září značně polepšila. Index aktivity ve zpracovatelském sektoru PMI pro eurozónu vzrostl ze srpnových 51,7 bodu na 53,7 v září. Za jeho růstem stála především expanze výroby, zatímco sektor služeb zaznamenal hluboký pokles aktivity. Nicméně ze čtyř největších ekonomik eurozóny vykázalo zotavení pouze Německo, jehož index vzrostl z 52,2 na 56,4 bodu.

 

Spolu s čísly za průmysl zveřejnil Český statistický úřad údaje za stavebnictví, k nimž náměstek ministra pro řízení sekce průmyslu a stavebnictví Ing. Eduard Muřický uvedl: „Stavební produkce v srpnu zmírnila propad, nicméně kleslo jak pozemní, tak inženýrské stavitelství. Zároveň se snížila orientační hodnota stavebních povolení i počet zahájených a dokončených bytů. Index důvěry ve stavebnictví si sice polepšil, avšak firmy trápí nedostatek pracovní síly, což je jedna z bariér na cestě k zotavení.

Stavební produkce v srpnu reálně meziročně klesla o 9,7 % (v červenci o 10,4 %). Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 1,4 %. Ze sekcí stavebnictví vykázalo meziroční pokles pozemní stavitelství (o 11,2 %) i inženýrské stavitelství (o 6,2 %).

Index důvěry ve stavebnictví opět vzrostl, a sice ze srpnových -13,0 bodu na zářijových -9,0 bodu. V záporném pásmu se index stabilně pohybuje již od letošního února. V meziročním srovnání je ale důvěra ve stavebnictví stále výrazně nižší.