Nemoci z vajec hrozí i v Česku! Tato jídla jsou nejrizikovější

Miliony vajec z Belgie a Holandska jsou kontaminovány toxickou látkou fipronilem. Ten po požití může vyvolat bolesti hlavy, žaludku či závratě. V Česku podle hygieniků infikovaná vejce zatím nejsou, hrozí ale jiné vážné onemocnění.

Vejce kontaminovaná fipronilem, tedy toxickou látkou, která se používá jako ochrana zvířat proti klíšťatům a blechám, se kromě Nizozemska a Belgie objevila také v Německu a na Slovensku. Látka je podle Světové zdravotnické organizace mírně toxická a vysoké dávky mohou vést k nevolnostem a závratím. Dlouhodobé užívání pak způsobuje poškození jater a ledvin.

 

Podle německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik stačí, aby dítě, které váží 16 kilogramů, snědlo 1,7 kontaminovaného vejce a může to u něj vyvolat zdravotní potíže. Může jít přitom i o vejce, která jsou součástí pokrmů - například v palačinkách nebo těstovinách. U dospělých o hmotnosti 65 kilogramů nemusí zdravotní obtíže vyvolat ani sedm snědených vajec.

 

Fipronilu ve vejcích se podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin nedá zbavit ani vařením. "Podle současných znalostí nemá tepelná úprava (např. vaření či pečení při teplotě až 120 °C po dobu 20 minut) vliv na snížení obsahu fipronilu. Jeho obsah tedy bude stejný v tepelně neopracovaném i opracovaném produktu," upozorňuje úřad.

 

 

V České republice se zatím kontaminovaná vejce neobjevila, alespoň ne oficiální cestou. Přesto nelze úplně vyloučit, že si je někteří zákazníci zakoupili třeba v německých supermarketech.

 

JAK POZNAT, JESTLI KONTAMINOVANÁ VEJCE NEMÁTE DOMA, SE PODÍVEJTE ZDE

 

Nemoci z vajec hrozí i v Česku

Podle českých hygieniků u nás otrava fipronilem nehrozí. Varují ale, že především v létě je vysoké riziko onemocnění salmonelózou. A právě vejce jsou jedním z hlavních zdrojů nákazy.

 

Mezi příznaky salmonelózy patří bolesti hlavy, únava, malátnost, teplota, časté průjmy či zvracení. Doprovázena je celkovou dehydratací organismu. Nejvíce ohroženy jsou děti, senioři a lidé s oslabenou imunitou.

 

To, že zkonzumujete nakaženou potravinu, automaticky neznamená, že se salmonelózou nakazíte. "Závisí na dávce mikroorganismů, kterou lidé zkonzumovali a na zdravotním stavu konzumenta. Množství mikroorganismů (Salmonely) není ve všech částech kontaminované potraviny stejné," vysvětluje pražská ředitelka odboru hygieny výživy Hana Kunstovná.

 

 

Bakterií se nezbavíte ani mražením, zastavíte tak jen jejich rozmnožování. Po rozmražení se opět mohou rozmnožovat a jsou patogenní jako předtím. Dobře na ně ale zabírají vysoké teploty. "Účinná teplota se uvádí 75 °C po dobu 5 minut v jádře potraviny. Var a teploty nad 100 °C Salmonely spolehlivě ničí. Pracovní plochy a technologická zařízení je nutno dezinfikovat," radí hygienička.

 

Které pokrmy z vajec jsou nejrizikovější?

Každá nedostatečná tepelná úprava vajec je riziková. "Z praxe jsou známy případy onemocnění po konzumaci míchaných vajíček, zapečených těstovin, které byly před dokončením zality rozšlehanými vejci a nedostatečně propečeny, po konzumaci Tiramisu, kde byla použita syrová vejce nebo po konzumaci cukrářských výrobků opět ze syrových vajec," zakončila Kunstovná. Rizikové je také syrové maso, majonéza a lahůdkářské produkty.


Zařazenopo 14.08.2017 10:08:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/nemoci-z-vajec-hrozi-i-v-cesku-tato-jidla-jsou-nejrizikovejsi.html

Související témata

Česká republika


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.