Cianews.cz (ČIA)
Z domova  |  15.02.2004 12:36:01

Významné ekonomické události týdne od 9. do 15. února



V týdnu od 9. února do 15. února se v ekonomice staly tyto důležité události:

Ve snížené pětiprocentní sazbě daně z přidané hodnoty (DPH) zůstane i po letošním květnu vodné, stočné a vstupenky na kulturní akce. Ubytování bude přesunuto do základní sazby až od ledna 2005. Podle Mladé fronty Dnes se na tom shodla většina vládních poslanců. Společnosti též nebudou muset platit zálohu DPH za letošní duben, což by v praxi pro firmy a podnikatele znamenalo hradit v dubnu daň dvakrát.

Připravované přeřazení DPH u stavebních prací v případě nebytových projektů ze snížené sazby do základní neovlivní podle developerů stavební náklady jako takové, nýbrž se odrazí především v nájmech. Podle ředitele úseku financování nemovitostí a hypoték České spořitelny Kamila Kosmana se celková částka za pronájem může zvýšit až o celý rozdíl mezi novou a starou DPH.

Proti zařazení ubytovacích služeb ze snížené do základní sazby daně z přidané hodnoty (DPH) protestují hoteliéři. V případě zvýšení DPH hrozí podle nich zánik až 40 procentům malých a středně velkých ubytovacích zařízení.

Dlouhodobě nezaměstnané zřejmě čeká práce zdarma pro obec v délce osmi hodin týdně. Kdo odmítne, dostane sociální dávky jen v poloviční výši namísto současných 4100 korun. Opatření se dotkne zhruba 250 tisíc lidí, kteří jsou bez práce déle než jeden rok. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Sociální demokraté požadují, aby se v budoucnu platil koncesionářský poplatek za Českou televizi ve výši 150 korun místo dnešních 75 korun. Televize by se však musela obejít bez jakékoliv reklamy. "Ukázalo se, že tento návrh je v našem poslaneckém klubu průchodný," řekl podle Mladé fronty Dnes ministr kultury Pavel Dostál.

Vládní návrh zákona o podpoře obnovitelných zdrojů v prvním čtení podpořila Poslanecká sněmovna. Cílem této normy je zvýšení motivace k výrobě elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů v souladu se směrnicí Evropské unie. Návrh zákona přináší zejména patnáctiletou záruku výše výkupních cen za elektřinu z obnovitelných zdrojů, a to od doby uvedení zařízení do provozu.

Koaliční návrh na úpravu nájemného do roku 2006, který počítá s růstem činží třikrát o deset procent, na půdě Poslanecké sněmovny přežil druhé čtení. Opozičním zákonodárcům se totiž nepodařilo sehnat dostatek hlasů pro jeho zamítnutí či vrácení k opětovnému projednávání do výborů. Pokud návrh projde i třetím čtením, zvýší se nájemné o uvedenou částku k 1. červenci letošního roku, 1. červenci 2005 a 1. lednu 2006.

Spotřebitelské ceny se v lednu meziročně zvýšily o 2,3 procenta. Meziměsíční růst dosáhl 1,8 procenta. Za cenovým růstem stojí podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) především jednorázové zvýšení daně z přidané hodnoty a regulovaných cen energií.

Objemu 11,1 miliardy korun dosáhly v loňském roce hypoteční úvěry se státní podporou. V meziročním srovnání to představuje nárůst o zhruba 47 procent. Celkem stát od roku 1996 podpořil hypotéky v objemu přes 41 miliard korun. Vyplývá to z údajů ministerstva pro místní rozvoj (MMR).

Novým ředitelem Střediska cenných papírů (SCP) se stal Bedřich Janáček, který dosud působil v SCP jako šéf úseku vnitřní správy. Nahradil tak Jiřího Sedláčka, kterého pro neshody ohledně další budoucnosti SCP odvoval ministr financí Bohuslav Sobotka.

Prioritou výdajové stránky letošního rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) je výstavba dálnic a železničních koridorů. Na výstavbu a modernizaci dálnic a silnic letos fond počítá s částkou 17,265 miliardy korun, přibližně 9,5 miliardy půjde na výstavbu a modernizaci železničních tratí.

Částky přesahující půl milionu korun budou v budoucnu hrazeny výlučně bezhotovostním bankovním převodem. Počítá s tím vládní návrh zákona o omezení plateb v hotovosti, který poslanci schválili ve druhém čtení. Také závěrečné třetí čtení je na programu nynější únorové schůze.

Celkem 99,8 miliardy korun činily daňové nedoplatky evidované územními finančními orgány v roce 2003. Loni se tak poprvé od roku 1993 zastavil nepřetržitý růst objemu nedoplatků, když oproti konci roku 2002 klesl o 3,98 miliardy korun.

Celkem 7994 kusů nových osobních automobilů, tedy o téměř 12 procent méně než ve stejném období loňského roku, dodali v lednu zákazníkům domácí prodejci. Jedná se o největší propad od roku 1999. Vyplývá to ze statistiky Sdružení automobilového průmyslu (SAP), kterou má ČIA k dispozici. Jedničkou na trhu je stále domácí značka Škoda s prodejem necelých 4300 vozů a tržním podílem 53,5 procenta.

Návrh na převod letišť v Ostravě, Karlových Varech a v Brně na kraje schválila Poslanecká sněmovna. Podpořila tak ve zkráceném řízení hned v prvním čtení iniciativu 10 poslanců, jejíž cílem je vytvořit podmínky pro rozvoj regionálních letišť a posílení jejich významu v dopravní infrastruktuře regionu. K zákonu však vyjádřila dílčí výhrady vláda.

Pokud vedení Českých drah do 29. února nesjednotí tarifní zařazení strojvedoucích, vstoupí strojvedoucí 1. března do dvoudenní stávky. Rozhodla o tom Celostátní rada předsedů oblastních organizací Federace strojvedoucích (FS). Pokud by ke stávce došlo, zastavily by se vlaky v celé republice.

Do funkce ředitele České obchodní inspekce (ČOI) nastoupí s platností od 16. února Jiří Pěkný. Ve funkci nahradí Zbyňka Suchomela, který po neshodách s ministrem průmyslu a obchodu Milanem Urbanem podal v říjnu 2003 demisi.

-joh-, -kaj-



Copyright 2004 Česká informační agentura, s.r.o.





© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688