Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Reality  |  15.02.2024 16:44:20

Rostoucí úrokové sazby hypoték ve Spojených státech a Evropské unii vyvolávají obavy o trh s bydlením

Neustále rostoucí úroková sazba hypoték ve Spojených státech a Evropské unii vyvolává obavy z možného zhroucení trhu s bydlením. Mnozí tržní odborníci, včetně analytiků platformy Freedom24, naznačují, že tento scénář skutečně připadá v úvahu. Co je příčinou těchto obav? Zjednodušeně řečeno, vyšší úrokové sazby zdražují půjčování peněz, což v konečném důsledku snižuje dostupnost bydlení pro potenciální kupce. S růstem hypotečních sazeb se zvyšují měsíční splátky spojené s koupí bydlení. To může mnoho potenciálních kupujících odradit, což vede k výraznému poklesu poptávky.

Jaký lze očekávat vývoj na evropském trhu s bydlením

Protože je na trhu méně kupujících, mohou být prodávající nuceni snížit nabízené ceny, aby kupce přilákali. Důsledkem pak může být kaskádový efekt, kdy klesající ceny dále oslabí poptávku a spustí sestupnou spirálu na trhu s bydlením. Když si majitelé bydlení v návaznosti na rostoucí úrokové sazby již nemohou dovolit splácet hypotéky, mohou být nuceni své úvěry odložit. To může vést k zabavení nemovitosti bankou a prodejem v dražbě. Alternativně se mohou majitelé bydlení rozhodnout pro zkrácený prodej, kdy prodají nemovitost za nižší cenu, než je zůstatek nesplacené hypotéky, aby se vyhnuli exekuci.

Tento kolaps na trhu s bydlením by mohl mít dominový efekt na celou ekonomiku. Stavebnictví, které je do značné míry závislé na prodeji nových bydlení, bude mezi prvními, kdo utrpí. Ztráta pracovních míst v tomto odvětví by mohla vést ke snížení spotřebitelských výdajů a dalšímu zpomalení hospodářského růstu jako celku.

Takový scénář se však může ve Spojených státech a Evropské unii vyvíjet odlišně. Nemovitostní trhy se zde nacházejí v různých fázích cyklu, takže jsou v různé míře náchylné ke zvyšování úrokových sazeb. Například americký trh s bydlením se v posledních měsících již ochladil, jelikož rostoucí sazby hypoték a inflace utlumily poptávku. Přesto zůstává celkový trh relativně zdravý, se silnými základy a nízkým stavem zásob. Na druhou stranu trh s bydlením v EU je rozmanitější a v některých zemích dochází k vyššímu růstu cen než v jiných. Očekává se, že rostoucí úrokové sazby budou mít na trh s bydlením v EU ve srovnání s USA výraznější dopad, protože v mnoha evropských zemích je zadlužení domácností vyšší.

Důsledky pro budoucnost trhu s bydlením

Vzhledem k tomu, že se vlastnictví bydlení stává méně dostupným, může se zvýšit poptávka po nájemním bydlení, což povede ke zvýšení nájemného. Jelikož se však vlastnictví bydlení může stát pro mladší lidi extrémně nedostupným, budou stále volit nájem, i když drahý, což povede k nové generaci nájemníků.

Je důležité poznamenat, že závažnost propadu trhu s bydlením bude záviset na několika faktorech, včetně tempa zvyšování úrokových sazeb, celkového stavu ekonomiky a přístupnosti cenově dostupných možností bydlení. Potenciální důsledky rostoucích hypotečních sazeb však zdůrazňují význam odpovědných úvěrových postupů a zajištění toho, aby vlastnictví bydlení zůstalo dostupné pro všechny.

Komentují finanční analytici investiční platformy a aplikace Freedom24 provozované společností Freedom Finance Europe


Freedom Finance Europe je mezinárodní online makléř známý pod značkou Freedom24. Zajišťuje klientům vše potřebné pro úspěšné investice - přímý přístup na největší akciové světové burzy, profesionální analytiku cenných papírů a komfortní obchodní aplikaci. Freedom Finance Europe je dceřinou společností mezinárodní investiční skupiny Freedom Holding Corp. a akcie holdingu se obchodují na americké burze Nasdaq. Oficiální zastoupení a zprostředkovatelé společnosti se nachází na Kypru, v Německu, Španělsku, Polsku, Francii, Řecku a nově také v Nizozemsku, Itálii, Rakousku a Bulharsku. Jednoduchá investiční aplikace a platforma Freedom24 je od června 2021 dostupná i českým a slovenským uživatelům.

V roce 2022 převedla společnost Freedom Finance Europe ukrajinským charitativním organizacím 6,6 milionu eur na nákup sanitek a humanitární pomoc. V roce 2023 věnovala společnost další 3 miliony eur na zahájení projektu Freedom Space ve spolupráci s charitativní nadací Pomáhejme společně, jehož cílem je zřízení bezpečných přístřešků v 69 školách ve 12 ukrajinských regionech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688