Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  26.01.2024 06:20:00

Přídavky na děti 2024: rodina se 2 dětmi ve věku 11 a 16 let dostane přídavek až 3.050 Kč měsíčně při příjmu do 51.170 Kč

Přídavek na dítě se od ledna 2024 nezvyšuje a zůstává stejný, jako v loňském roce. Nemění se ani výše životního minima, podle jehož násobku se určuje hranice pro nárok na přídavek na dítě. K poslednímu zvýšení došlo naposledy od ledna 2023, kdy se zvýšením životního minima o 5,2 % rozšířil okruh možných příjemců této dávky a současně se i zvýšil samotný přídavek o 200 ve všech úrovních. V roce 2024 je novinkou možnost snadnějšího podání žádosti či sledování průběhu čerpané dávky v aplikaci JENDA. Podrobnosti o přídavku na dítě najdete TADY.

Pokud tedy již přídavek na dítě/děti pobíráte a vaše rodinná finanční situace se nijak zásadně nezměnila oproti roku 2023, budete mít nejspíš na přídavek nárok i v roce 2024. Pro kontinuální výplatu dávky je ale potřeba i nadále dokládat příjmy za předchozí čtvrtletí.

Pokud nevíte, zda na přídavek na dítě máte nárok, použijte naši kalkulačku přídavků na děti 2024. Po zadání osob v rodině (společně posuzovaných osob) a čistého měsíčního příjmu této rodiny, vám kalkulačka ukáže, zda na dávku dosáhnete a v jaké výši.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj kalkulačky: Kurzy.cz, Licence CC-BY (uveďte autora)

Kdy vznikne nárok na přídavek na dítě?

Při nároku na přídavek na dítě se hodnotí dva základní parametry:

Na přídavek na dítě máte nárok, pokud celkový čistý příjem rodiny nepřekročí 3,4násobek životního minima rodiny (tj. společně posuzovaných osob). Počítá se průměrný měsíční příjem za předcházející čtvrtletí (tedy v lednu se hodnotí příjem za předcházející říjen–prosinec). Ostatní majetkové poměry rodiny se pro tuto dávku nezohledňují.
Do příjmu rodiny se mimo příjmu ze zaměstnání či podnikání započítává i rodičovský příspěvek, podpora v nezaměstnanosti a podpora při rekvalifikaci, nemocenská, mateřská, výživné, starobní, invalidní a pozůstalostní důchod, výživné nebo příjmy z nájmu či investic.

  • Věk a počet dětí

Přídavek lze čerpat na dítě od narození do 18 let (případně až do 26 let, pokud dítě studuje denní formu studia a plní status nezaopatřeného dítěte). Za nezletilé dítě podává žádost rodič, zletilí do 26 let už si žádost podávají sami.

V jaké výši se přídavek na dítě pohybuje v roce 2024?

Přídavek se poskytuje měsíčně a jeho výše je následující:

Zdroj tabulky: Kurzy.cz, Licence CC-BY (uveďte autora)

Na zvýšené (+500 ) přídavky dosáhnete, pokud alespoň jeden z rodičů dítěte pracuje, tj. má příjem ze zaměstnání (který dosahuje alespoň výše částky životního minima jednotlivce, tj. 4.860 ), příjem z podnikání, pobírá nemocenskou, důchod nebo podporu v nezaměstnanosti, příspěvek na péči o osobu do 18 let nebo rodičovský příspěvek (ale jen v případě, že je čerpán po peněžité pomoci v mateřství).

Podle dat MPSV je více přídavků na dítě vypláceno ve zvýšených sazbách, než v základních. V listopadu 2023 bylo vyplaceno cca 324.300 přídavků na dítě v průměrné částce 1.343 .















Zdroj tabulky: Kurzy.cz, Licence CC-BY (uveďte autora)

Při jakém příjmu mám nárok na přídavek na dítě?

U příspěvku na dítě se posuzuje průměrný čistý měsíční příjem rodiny (všech společně posuzovaných osob) za předchozí kalendářní čtvrtletí. Pokud je tento příjem rodiny nižší než 3,4 násobek životního minima, pak je nárok na přídavky.

V tabulce uvádíme několik příkladů rodina a jejich limitní čistý příjem pro nárok na přídavek mezi od roku 2021 do roku 2024:

  Zdroj tabulky: Kurzy.cz, Licence CC-BY (uveďte autora)

 

Další užitečné informace k nároku a přídavek na dítě:

  • O přídavek na dítě žádá zákonný zástupce, nebo může i samo dítě (pokud je již zletilé).
  • Zletilé nezaopatřené dítě se posuzuje s rodiči v případě, že rodiče a dítě jsou hlášeni k trvalému pobytu v témže bytě. Pokud není splněna tato podmínka, posuzuje se zletilé nezaopatřené dítě samostatně.
  • Je-li nezaopatřené dítě v zařízení pro péči o děti nebo mládež, posuzuje se toto dítě samostatně.
  • Pokud jsou rodiče nezletilého nezaopatřeného dítěte rozvedeni, posuzuje se dítě s rodičem, se kterým společně žije. Bylo-li rodičům po rozvodu svěřeno dítě do společné nebo střídavé péče obou rodičů, posuzuje se s nezaopatřeným nezletilým dítětem rodič určený na základě dohody těchto rodičů.
  • O přídavek na dítě se podává jedna žádost a pro trvání nároku na dávku se následně každé čtvrtletí dokládají rozhodné příjmy rodiny za předchozí kalendářní čtvrtletí (tedy, že nárok na dávku stále trvá).
  • Dokládá se příjem všech členů rodiny.
  • Příjem nezaopatřeného dítěte ze zaměstnání se do celkoveho příjmu rodiny nezapočítává.
  • Příjmy nezaopatřeného studenta ze samostatné výdělečné činnosti se pro nárok na dávku nezapočítávají pouze v měsících červenci a srpnu, jinak ano.

  • Rozhodují čisté příjmy.
  • Přídavek na dítě se vyplácí každý měsíc (za předchozí měsíc), nejpozději do konce následujícího měsíce. O příspěvek si můžete zažádat až 3 měsíce zpětně.
  • Přídavky na dítě, je možné vyřídit kompletně online (viz.JENDA)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688