Michaela Pacas (Kurzy.cz)
Daně a účetnictví  |  10.01.2024 12:25:39

Zálohy OSVČ 2024: nové minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění, termíny splatnosti 1. platby za rok 2024

Pro rok 2024 opět vzroste minimální výše záloh na zdravotním, sociálním i nemocenském pojištění.

Termíny změny výše pojistného v roce 2024:


OSVČ a sociální pojištění 

Záloha na sociální pojištění pro OSVČ je stanovena pro rok 2024 stejně jak v roce předchozím a to ve výši 29,2 % z vyměřovacího základu. Záloha se stanoví na základě příjmů z předchozího roku, ovšem musí být minimálně ve výši stanovené státem pro daný rok, v našem případě tedy pro rok 2024. Pro tento rok je stanovená minimální výše sociálního pojištění pro OSVČ 3.852   a to v případě, že se jedná o hlavní činnost. Tato minimální hodnota sociálního pojištění se počítá z minimálního vyměřovacího základu, který je pro aktuální rok ve výši 13.191 (13.191 * 29,2 % = 3.852 ) Pokud má OSVČ vedlejší činnost, tak minimální výše zálohy je 1.413 . Po skončení roku se pak vypočte skutečná výše sociálního pojištění a to podle skutečných příjmů uvedených v Přehledu příjmů a výdajů za daný rok. Ovšem každý rok je také stanovená maximální výše vyměřovacího základu, který je 48násobek průměrné mzdy - pro rok 2024 je tato hodnota základu ve výši 2.110.416 (48* 43.967 ).

Záloha na sociální pojištění se platí na příslušnou ČSSZ  a musí se poslat vždy do konce měsíce, za který se záloha platí. Nová výše záloh se platí až po odevzdání přehledu za rok 2023, ale v případě minimálních záloh již od ledna 2024!

 

OSVČ a zdravotní pojištění

Další platbou, kterou musí OSVČ platit, je záloha na zdravotním pojištěním. Pro hlavní činnost je částka v roce 2024 stanovená na 2.968 . V případě vedlejší činnosti se neplatí zálohově, ale až dle skutečných příjmů a výdajů. Ovšem výjimkou neplacení záloh z vedlejší činnosti jsou osoby, za které je plátcem zdravotního pojištění stát (jedná se tedy například o ženy na mateřské či rodičovské dovolené , důchodci atd.) V takových případech tyto osoby zálohy na zdravotním pojištění, při vedlejší činnosti, platit musí. Záloha na zdravotním pojištění se vypočte z vyměřovacího základu na základě příjmů z předchozího roku ve výši 13,5 %, přičemž ale musí splňovat minimální zálohu pro rok 2024. Tento minimální vyměřovací základ činí 21.984 a vypočte se jako polovina průměrné mzdy (43.967 / 2 = 21.984 ). Maximální vyměřovací základ u zdravotního pojištění není stanoven.

Záloha na zdravotním pojištění se posílá na konkrétní zdravotní pojišťovny OSVČ, u které je přihlášená. Termín splatnosti je do 8. dne následujícího měsíce. Nová výše záloh se platí hned od začátku roku 2024, první zvýšená záloha za leden 2024 má tedy splatnost do 8. února 2024.

 

OSVČ a nemocenské pojištění

Další platba, kterou může OSVČ platit je nemocenské pojištění. Tato záloha se  totiž platí dobrovolně a činí 2,1 % z vyměřovacího základu. Pokud si OSVČ platí toto pojistné, tak to činí proto, aby mu v případě potřeby bylo vyplacená například nemocenská, dlouhodobé ošetřovné, otcovská, peněžitá pomoc v mateřství a další podobné dávky. OSVČ si musí dát pozor na splatnosti těchto záloh, protože pokud neuhradí včas, tak se může stát, že pojištění zaniká. Zánik může nastat proto, že se nejedná o klasickou zálohu jako v případě sociálního a zdravotního pojištění, ale je to přímé pojistné.

Minimální částka pojistného činí v roce 2024 216 a splatnost je  vždy do konce měsíce, za který se pojistné platí.  Za měsíc leden 2024 je tedy splatnost do 31.1.2024 a tak dále. Také platí, že hned od začátku roku se počítá s již zvýšenou platbou.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688