Michaela Pacas (Kurzy.cz)
Práce  |  02.01.2024 06:00:00

DPP 2024 a DPČ 2024: změny u dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti

Konsolidační balíček a DPP či DPČ v roce 2024

Jaké dopady bude mít konsolidační balíček na DPP a DPČ  a jaké další změny přinese rok 2024 pro tyto dohody při přivýdělku? Bude DPP stále tak výhodná jak doposud? V čem bude výhodnější pro zaměstnance a proč se již zaměstnavatelům méně vyplatí? Tyto a další otázky se vám pokusíme popsat v našem článku. 

 

Změny pro dohody v roce 2024 

Hlavní velkou a významnou změnou je omezení přivýdělku na DPP. Tato dohoda v podstatě do roku 2023 neměla omezení počtu uzavření u různých zaměstnavatelů a odvodů na sociálním a zdravotním pojištěním, pokud zaměstnanec u jednotlivých zaměstnavatelů měl výdělek do 10.000 . To by se s rokem 2024 mělo změnit. Pokud v roce 2024 budu mít takovou dohodu uzavřenou u jednoho zaměstnavatele, tak sociální a zdravotní pojistné se nebude platit z 25 % průměrné mzdy, zaokrouhleně se jedná o částku 10.500 (vypočteno pro rok 2024 z částky 43.967 ). Nad tuto částku se tedy bude odvádět sociální a zdravotní a proti roku 2023 se částka dokonce o 500 zvyšuje bez odvodu pojistného. Jak již ale bylo řečeno výše, tak to je pro případ pokud mám uzavřenou dohodu o provedení práce s jedním zaměstnavatelem.

Co ale pokud DPP budu mít uzavřenou u více zaměstnavatelůPokud taková situace nastane, tak zde bude možnost si vydělat až do 40 % průměrné mzdy, aniž by nastal odvod pro zdravotní a sociální pojistné. Pro rok 2024 se tedy jedná o částku do výše 17.500 .

Nově by měl také zaměstnavatel zaměstnancům dávat dopředu rozvrh pracovní doby. 

Pro hlídání odvodů by měl být pro zaměstnavatele spuštěn registr, kde zaměstnavatele budou hlásit své zaměstnance, které na DPP pro ně pracují. Pokud bude přesáhnuta částka maxima, která je pro rok 2024 stanovená ve výši buď 10.500 nebo 17.500 , tak zaměstnavatel i zaměstnanec musí z daného výdělku odvést kromě srážkové daně (nebo zálohy na daň z příjmů) i odvody na sociální a zdravotní pojištění. Registr by měla mít na starost Česká správa sociálního pojištění a měla by na základě hlášení zaměstnavatelů poté stanovit konkrétní částky, které se na pojistném budou platit. Bude to tedy probíhat zpětně.

Pokud nepodepíšu u svého zaměstnavatele prohlášení na dani (růžový papír), tak zaměstnavatel odvádí srážkovou daň ve výši 15 % a tato daň může být brána jako konečná. Pokud budu chtít tento přivýdělek uvést do daňového přiznání, tak musím přiznat všechny přivýdělky na DPP a srážková daň bude brána jako záloha na daň z příjmů a příjmy a zdanění se přepočítá za celý předchozí rok. Pokud u zaměstnavatele podepíšu prohlášení na slevu na dani, placená daň bude jako záloha na daň z příjmů a mohu uplatnit veškeré slevy - na poplatníka, daňové zvýhodnění na děti, slevy na důchod a další již v průběhu roku.

V případě dohody o pracovní činnosti zůstává stejně jako pro rok 2023 strop výdělku bez odvodu sociálního a zdravotního pojištění ve výši 4.000 . Pokud tuto částku můj přivýdělek přesáhne, tak musí zaměstnanec i zaměstnavatel odvést sociální a zdravotní pojištění. Z přivýdělku se počítá 15 % daň a zase záleží na tom, zda u zaměstnavatele je nebo není podepsané prohlášení k dani. Pokud je, mohou se měsíčně uplatnit různé slevy, pokud není, tak se jedná o zálohovou daň a opět ji mohu přepočítat s dalšími příjmy v daňovém přiznání za daný rok.

Odvody jsou následující a jsou stejné jak pro DPP, tak pro DPČ:


Pokud z dohod, o kterých se bavíme, platím sociální a zdravotní pojištění, tak to znamená, že mohu čerpat například nemocenskou dávku. V případě DPČ musím mít tedy přivýdělek nad 4.000 a v případě DPP nad 10.500 u jednoho zaměstnavatele nebo nad 17.500 u více zaměstnavatelů. Nad tyto částky se stanu účastníkem placení nemocenského pojištění a tím pádem mi vznikne i nárok na jeho čerpání.

Příklad placení pojistného: Zaměstnanec má podepsané dvě DPP u různých zaměstnavatelů. U jednoho zaměstnavatele má výdělek 9.000 a má zde podepsané prohlášení na poplatníka. Pak má ještě ten stejný zaměstnanec podepsanou druhou DPP a tam je jeho výdělek 4.000 měsíčně, zde už prohlášení podepsat nemohl, protože ho má u prvního zaměstnavatele a je zde tedy srážková daň. Zaměstnanec splnil obě podmínky, že ani u jednoho zaměstnavatele není výdělek vyšší jak 10.500 a v součtu není přivýdělek vyšší jak 17.500 . Zaměstnanec ani zaměstnavatel nebude odvádět sociální ani zdravotní pojistné. U prvního zaměstnavatele vychází záloha na daň ve výši 1.350 , tu mu celou pokryje sleva na poplatníka. Čistý výdělek u prvního zaměstnavatele činí tedy celých 9.000 . U druhého zaměstnavatele zaplatí na srážkové dani 600 a jeho čistý příjem bude 3.400

Příklad placení pojistného 2: Náš druhý zaměstnanec má také podepsané dvě DPP u různých zaměstnavatelů a u každého z nich si vydělá 10.000 . Do roku 2023 na pojistném neplatil nic a srážela se mu pouze daň. Od roku 2024 po nových podmínkách dojde ke změně. Zaměstnanec sice splní, že u jednoho zaměstnavatele nepřesáhne 10.500 , ale v součtu podmínku pro neplacení sociálního a zdravotního pojištění již nesplňuje. Jeho výdělek je totiž dohromady vyšší než 17.500 a zaměstnanec i zaměstnavatel budou muset v roce 2024 odvést zdravotní a sociální pojištění. Z částky 9.000 zaplatí zaměstnanec na pojistném v roce 2024 1.044 a 1.350 na srážkové dani pokud nepodepsal prohlášení. Z přivýdělku 9.000 mu zbyde tedy čistá mzda ve výši 6.606 . Zaměstnavatel zaplatí za tohoto zaměstnance na pojistném ještě částku za zdravotní a sociální ve výši 3.042 .

DPP a DPČ  - nárok na dovolenou

Další novinkou, kterou přináší rok 2024 je nárok na dovolenou i v případě pokud pracujete na DPP a DPČ. Tento nárok má samozřejmě nějaká pravidla, které je třeba splnit a existuje i vzoreček, z kterého nárok vypočítáme. Ten naleznete v textu níže.


Příklad výpočet dovolené: Pro výpočet dovolené bude použita fiktivní týdenní pracovní doba (dále jen TPD) ve výši 20 hodin/týdně. Pokud zaměstnanec odpracuje celých 300 hodin, které na DPP lze, tak výpočet bude probíhat jako 300 hodin/20 TPD=15 odpracovaných týdnů. Dále doplníme do vzorce takto:

15 odpracovaných týdnů/52 týdnů za rok * 4 týdny dovolené (dle toho kolik zaměstnavatel poskytuje) * úvazek 20 hodin/týden = 23,08 hodin = zaokrouhleně na 24 hodin dovolené. Stejně bude probíhat i výpočet dovolené při DPČ podle odpracované doby zaměstnance.

 

DPP, DPČ a příplatky za práci ve ztíženém prostředí, v noci a svátky či víkendy

Další výhodou pro zaměstnance na DPP či DPČ  je nově stanoveno zákonem, že jim musí být proplácen příplatek za práci v noci, ve ztíženém prostředí, za víkendy či svátky. Platí pro ně tedy nově stejné výhody jako zaměstnancům na pracovní smlouvu. Tato novela nabyla účinnosti již od 1.10.2023. Zároveň platí také podmínka, že DPP musí mít minimální hodinovou mzdu a to bez těchto příplatků. Samozřejmě se bavíme o hodinové minimální mzdě a ne měsíční v případě DPP či DPČ, které mohou být jen několik hodin týdně nebo měsíčně. 

Limity výdělku a registr by měl nabýt účinnosti zřejmě až od 1.7.2024, dovolená je pro zaměstnance platná již od 1.1.2024.

Další doplňující informace o DPP či DPČ můžete najít na našich stránkách.

05.01. 13:27  Neúplné informace (Kateřina)
05.01. 10:35  Příklad placení pojistného 2 (JanD)
04.01. 08:10  Registr dohod (Kateřina Procházková)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688