Petr Kchimel (SAMAK Tax)
Daně a účetnictví  |  19.12.2023 10:03:29

Konsolidační balíček: Jaké změny nás čekají v paušální dani v roce 2024?

Konsolidační balíček znamenal změny více než 60 zákonů, a některý změny se tak nemohly nepromítnout i do režimu paušální daně.

Režim paušální daně, do nějž lze vstoupit nejpozději do 10. 1. 2024, je určen pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které musí pro vstup do něj splnit poměrně přísné podmínky, z nichž můžeme jmenovat následující:

  • Zájemce o tento režim nesmí být plátcem DPH, přičemž registrace identifikované osoby je přípustná,
  • Zájemce nesmí být současně zaměstnán, pokud by příjmy z tohoto zaměstnání podléhaly zálohové dani z příjmů fyzických osob, tzn. příjmy z dohod o provedení práce či z dohod o pracovní činnosti, z nichž je odváděna srážková daň, nejsou na závadu,
  • Zájemcovy roční pasivní příjmy (příjmy z pronájmu, kapitálové příjmy a tzv. ostatní příjmy) nepřevýší částku 50 000 ,
  • Zájemce není společníkem veřejné obchodní společnosti ani komplementářem komanditní společnosti,
  • Roční příjmy z podnikání nepřekročí hranici 2 mil. .

Hlavní výhodou využití režimu paušální daně je maximální možné odbourání administrativní zátěže s podnikáním spojené. Účastník tohoto režimu totiž hradí sociální a zdravotní pojištění, jakož i daň z příjmů v jedné částce a po dobu využívání režimu nemusí podávat nejen přiznání k dani z příjmů fyzických osob, ale ani přehledy pro správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu.

Režim paušální daně je rozdělen do 3 pásem, přičemž to první je jednoznačně nejvyužívanější. Ostatní dvě pásma představují nepoměrně vyšší měsíční platby a jejich využití není tak frekventované.

Zatímco měsíční platby v prvním pásmu činily v r. 2023 6 208 , v roce 2024 se bude jednat již o částku ve výši 7 498 , zvýšení tedy činí 1 290 , což má přímou souvislost s navýšením minimálních sazeb zdravotního a sociálního pojištění. U druhého pásma se jedná o nárůst o 745 (z 16 000 na 16 745 ) a u třetího o 1 139 (z 26 000 na 27 139 ).

Účastníkem prvního pásma může být živnostník, jehož příjmy bez ohledu na typ činnosti nepřesáhly 1 mil. , nebo ten podnikatel, jehož příjmy nepřekročily 1,5 mil. za předpokladu, že minimálně 75 % těchto příjmů odpovídá činnostem, k nimž lze aplikovat 60%, resp. 80% výdajový paušál, případně ta OSVČ, jejíž příjmy nepřesáhly 2 mil. a opět 75 % těchto příjmů bylo dosaženo příjmy, jimž odpovídá výdajový paušál ve výši 80 %.

Pod 60% výdajovým paušálem si můžeme představit podstatnou část živností (například vedení účetnictví, zprostředkování obchodu a služeb apod.), pod tím 80% pak prakticky všechny živnosti řemeslné a činnosti soukromého zemědělce.

Druhého pásma může být účastna OSVČ, jež bez ohledu na typ činnosti překročila hranici 1 mil. , ale nedosáhla výše 1,5 mil. , nebo ta, jejíž příjmy nepřekročily 2 mil. a bylo jich alespoň ze 75 % dosaženo činnostmi, na které by byl aplikovatelný 80% či 60% výdajový paušál.

Třetí pásmo je určeno pro ty fyzické osoby, jejichž příjmy překročily hranici 1,5 mil. , ale nepřesáhly 2 mil. , a to bez ohledu na to, z jakých činností byly příjmy dosaženy.

To, jakého pásma je OSVČ účastníkem, se odvíjí od ročního příjmu za předcházející zdaňovací období. Stane-li se, že jsou v průběhu roku překročeny příjmové limity pro konkrétní pásmo, je nutno tuto skutečnost oznámit správci daně, jímž pak bude OSVČ informována, jak vysoké doplatky toto překročení vyvolalo.

Obdobně se postupuje v případě, kdy jsou splněny podmínky pro nižší pásmo, než ve kterém se živnostník právě nachází. Pak vzniká nárok na vrácení přeplatku.

Přesáhnou-li příjmy 2 mil. , vznikne povinnost podání přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Po podání tohoto přiznání je nutno z režimu paušální daně vystoupit.

Pokud podnikatel v průběhu roku zjistí, že je pro něj režim paušální daně nevýhodný, a chtěl by z něj vystoupit, může tak učinit až 10. 1. následujícího roku.

Účast v režimu paušální daně logicky nepřináší jen samé výhody. Pomineme-li skutečnost, že OSVČ zaplatí patrně více, než kdyby nebyla režimu účastna, nemůže hlavně uplatňovat daňové zvýhodnění na vyživované děti, resp. čerpat na ně daňový bonus. Vzhledem k tomu, že „paušalisté“ nepodávají přiznání k dani z příjmů, je zcela bezpředmětné uplatnění odčitatelných položek od základu daně a slev na již vypočtené dani, jimiž jsou například životní a penzijní pojištění, úroky z hypotečního úvěru, sleva na vyživovanou manželku/-a, sleva na studenta a invaliditu atd.

Účastníci paušálního režimu jsou rovněž oproti ostatním OSVČ v poněkud nevýhodné pozici u bankovních domů, které poměrně obtížně vyhodnocují jejich bonitu například v rámci žádosti o úvěr.

SAMAK Tax je součástí poradenské skupiny SAMAK.

SAMAK je poradenská skupina, která se umí podívat jinak a již více jak deset let poskytuje svým klientům komplexní advokátní, daňové, účetní a transakční poradenství napříč všemi odvětvími. Cílem SAMAKu je zajistit co nejefektivnější řešení obchodních transakcí a podnikatelských projektů s důrazem na porozumění individuálním potřebám každého klienta. Tým tvoří odborníci s mnohaletou praxí, kteří kladou důraz na profesionální spolupráci, založenou na důvěře a respektu. SAMAK působí v rámci celé České republiky s kancelářemi v Praze a ve Zlíně.

Více informaci na: www.samak.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688