Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  15.12.2023 06:00:00

Příspěvek na bydlení 2024 - změny: končí mimořádné navýšení normativních nákladů a úřady práce si zjistí náklady na energie či výši příjmů samy

Novelu zákona o státní sociální podpoře schválili na konci listopadu 2023 senátoři a pokud ji podepíše i prezident, vstoupí od ledna 2024 v platnost některé změny týkající se příspěvku na bydlení.

Hlavní změna - ruší se mimořádné navýšení normativních nákladů:

Normativní náklady pro rok 2024 zůstávají na stejné úrovni jako v roce 2023, nedochází k jejich valorizaci. Končí ale mimořádné navýšením normativních nákladů, které bylo z důvodu vysokých cen energií přechodně zavedeno v roce 2022 a následně platilo i v roce 2023. Připomeňme si, že normativní náklady na bydlení jsou stanoveny vládou jako průměrné náklady na bydlení pro příslušný počet osob v domácnosti se zohledněním velikosti obce. Tyto normativní náklady zároveň určují horní hranici přiměřených nákladů na bydlení, na které stát občanům v rámci příspěvku na bydlení přispívá.

Mimořádné navýšení normativů během let 2022 a 2023 znamenalo rozšíření okruhu osob s nárokem i vyšší příspěvek. Vláda stanovila příspěvek na bydlení jako hlavním nástroj, kterým může lidem pomoci s úhradou zvýšených nákladů na bydlení. Statistická data MPSV zvýšený nárůst vyplácených příspěvků na bydlení potvrzují – v říjnu 2023 bylo vyplaceno 266.767 příspěvků na bydlení, což je nárůst o 42 % oproti říjnu 2022 a průměrná výše vyplaceného příspěvku se za stejné období zvýšila skoro o 60 %, na 6.380 v říjnu 2023.

Normativní náklady rozhodují o tom, zda a v jaké výši budete mít na příspěvek na bydlení nárok. Pro získání příspěvku na bydlení musí totiž být skutečné náklady na bydlení vyšší než 30 % vašich průměrných čistých měsíčních příjmů (resp. příjmů společně posuzovaných osob, rodiny) a zároveň těchto 30 % z příjmu nesmí být více než normativní náklady pro danou lokalitu a formu bydlení.

Pro rok 2024 se mimořádné zvýšení normativů ruší a normativy tedy oproti roku 2023 klesnou:

Pokles normativních nákladů může pro některé žadatele či příjemce znamenat, že na příspěvek na bydlení již v roce 2024 nebudou mít nárok, někomu příspěvek poklesne, ale některých se snížení normativů nedotkne.

Zda na příspěvek na bydlení máte nárok, případně v jaké výši, si pro vaši konkrétní situaci můžete spočítat na naší Kalkulačce příspěvku na bydlení 2024. Bude třeba zadat:

  • počet osob v rodině, které v bytě skutečně bydlí (nemusí mít v bytě trvalé bydliště), 
  • bydliště (tj. velikost města/obce),
  • výši nájemného (tj. zaplacený nájem; pro byty v osobním/družstevním vlastnictví zadejte 0 , při výpočtu se automaticky doplní částka srovnatelných nákladů, podle počtu osob),
  • další měsíční náklady na bydlení, tedy platby za služby a energie (tj. průměrné zaplacené výdaje za plyn, elektřinu, vodu, teplo, poplatky za odvoz odpadu, za úklid společných prostor v domě, výtah apod.),
  • zvolte, zda používáte pevná paliva,
  • příjem (průměrný čistý měsíční příjem za všechny osoby ve společné domácnosti).



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Více detailních a přehledných informací o příspěvku na bydlení, včetně tabulek výše normativních nákladů, srovnatelných nákladů a částek za pevná paliva pro roky 2024, 2023 a 2022, naleznate TADY.

Situační příklad výpočtu příspěvku na bydlení:

Matka se dvěma nezaopatřenými dětmi žije v pronajatém bytě v Liberci; platí nájem 13.000 měsíčně a další 4.000 za energie. Čistý měsíční příjem rodiny je 33.000 .

Rodina má nárok na příspěvek na bydlení v roce 2024 a měla jej i v roce 2023, jelikož náklady na bydlení této rodiny (17.000 ) jsou vyšší než 30 % příjmu rodiny (11.000 ) a zároveň 30 % příjmu této rodiny (11.000 ) není více než normativní náklady na bydlení, které jsou pro rodinu v této situaci stanoveny na 15.900 pro rok 2024, resp. byly ve výši 17.500 pro rok 2023.

Porovnejme výši příspěvku na bydlení této rodiny v roce 2023 a 2024 při stejných celkových příjmech a nákladech:


Další změny příspěvku na bydlení v roce 2024:

  • Žadatelé a příjemci příspěvku nebudou muset úřadu práce dokládat své náklady na energie; se souhlasem žadatele (příjemce) si úředníci od dodavatelů energií zjistí údaje sami. Od července 2023 již funguje tento postup u získávání informací o příjmu - buď jej může žadatel doložit sám anebo dát souhlas, aby si je ÚP zjistil od zaměstnavatele. Podobně nebude nutné dokládat ani potvrzení od školy o nezaopatřenosti dětí - úřady tyto údaje získají z registru zdravotního pojištění.
  • I nadále bude možné pobírat příspěvek, pokud žadatel žije ve zkolaudovaném rekreačním objektu, kde má trvalý pobyt.
  • Od prosince 2023 spouští MPSV možnost žádat o příspěvek na bydlení v klientské zóně JENDA.
     
02.01. 15:33  jsou to ku*vy (Pal)
02.01. 15:31  Příspěvek na bydleni (Pal)
27.12. 22:23  Příspěvek na bydleni (Milan)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688