Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Podnikání  |  30.11.2023 12:11:55

Nejistá ekonomická situace nejvíc dopadá na restaurace, neplatičům DPH vévodí s.r.o., nejvíce insolvencí je v Praze

Kolísající ceny energií a paliv, vysoká inflace, rostoucí výdaje a s nimi spojené šetření českých domácností. Jak se tato současná ekonomická situace propisuje do životaschopnosti a spolehlivosti podnikatelů a firem? Na to se ve své analýze zaměřila společnost Imper CZ, která poskytuje největší online databázi českých firem Merk.

Insolvence vs DPH

Analýza se zaměřila na dva ukazatele, které reflektují aktuální kondici českých firem – počet insolvenčních řízení a nespolehlivých plátců DPH. V insolvenčním řízení, tedy situaci, kdy dlužník není schopný splácet své závazky, se přitom může ocitnout jak fyzická osoba, tak podnikatel nebo firma. Cílem řízení pak je co nejrychleji uspokojit závazky jednotlivých věřitelů.

Platba DPH je povinná pro všechny podnikatele, jejichž obrat překročil za uplynulých 12 měsíců dva miliony korun, případně za splnění dalších zákonných podmínek. Jako nespolehlivý plátce pak může být označena společnost, která opakovaně nedodržuje lhůty povinných podání nebo má dluh vůči finančnímu úřadu.

Nespolehlivým plátcům vévodí „s.r.o.“

Počet firem, které se v konkrétním měsíci zapsaly mezi nespolehlivé plátce DPH, se během posledních let pohybuje okolo 200-300 s občasnými výkyvy. Rekordním byl listopad 2021, kdy se v nespolehlivých plátcích nově ocitlo 526 firem, následovaný říjnem letošního roku s 502 společnostmi. „Určitý propad v počtu nově nespolehlivých plátců můžeme pozorovat v období covidu, kdy například v květnu 2020 přibylo pouhých 137 firem. Jinak ale platí, že obecně se jako nejnáročnější měsíce pro platbu DPH ukazují ty před koncem roku,“ dodává Tomáš Berger, CEO Imper CZ.

Z pohledu právní formy vévodí aktuálním nespolehlivým plátcům společnosti s ručením omezeným, kterých je evidováno 4 087. Na druhém místě jsou OSVČ (853 subjektů) a na třetím pak akciové společnosti (150). Dvě třetiny nespolehlivých plátců mají své sídlo v Praze, s velkým odstupem následuje Brno, Ostrava a Plzeň. Naopak pouhé tři „neplatiče“ DPH pak najdeme v okresech Blansko a Pelhřimov.

Jak se problémy s neplacením DPH projevují napříč obory? Nejpostiženějšími jsou dle dostupných dat subjekty podnikající v oboru profesních, vědeckých a technických činností, které následují firmy zabývající se správou a pronájmem nemovitostí. Na špičce žebříčku ale najdeme také společnosti z oborů restauračního stravování, které postihuje aktuální napjatá ekonomická situace, či ty podnikající v nákladní dopravě.

Insolvence drtí restaurace a služby

Během deseti měsíců letošního roku se do insolvenčního řízení přihlásilo 4 789 firem, zhruba o 200 víc než za stejné období loňského roku. V uplynulých pěti letech lze pak vidět zásadnější zlom jen v létě roku 2019, kdy se změnila legislativa a začala platit jednodušší pravidla pro oddlužení. Aktuálně se v insolvenci nachází přes 35 000 subjektů, přičemž drtivou většinu z nich tvoří živnostníci (88 %). Insolvence se opět nejvíc dotýká podnikatelů v Praze (4 354), následuje Brno (1 521) a Ostrava (1 410). Na čtvrtou příčku se dostala severomoravská Karviná (1 014 subjektů).

I z pohledu oborů, v nichž firmy v insolvenci působí, lze vidět odraz současného nastavení domácností, které šetří. Na prvním místě se umístily subjekty podnikající v oboru restauračního stravování (3 199), následují je podnikatelé zaměření na zprostředkování velkoobchodu a firmy působící ve stavebnictví a nákladní dopravě.

„Na předních příčkách najdeme i insolvence živnostníků podnikajících v oborech jako kosmetika, kadeřnictví, truhlářství či instalatérství, což ukazuje určité ochlazení poptávky po službách a opět i šetření ze stran domácností, které za doby covidu utrácely mnohem výrazněji,“ uzavírá za Imper CZ Tomáš Berger.

Nespolehliví plátci DPH podle okresu:  Firmy v insolvenci podle okresu:

Praha

3229

 

Praha

4354

Brno-město

398

 

Brno-město

1521

Ostrava-město

153

 

Ostrava-město

1410

Plzeň-město

103

 

Karviná

1014

Praha-východ

69

 

Liberec

861

Praha-západ

52

 

Olomouc

793

Liberec

49

 

Ústí nad Labem

631

Zlín

46

 

Chomutov

628

Olomouc

43

 

Plzeň-město

627

Ústí nad Labem

43

 

Pardubice

625

Most

40

 

Děčín

620

Chomutov

35

 

Most

586

Karviná

35

 

Frýdek-Místek

585

Pardubice

33

 

Hradec Králové

559

Hradec Králové

33

 

České Budějovice

559

Litoměřice

32

 

Karlovy Vary

544

Kladno

31

 

Teplice

536

Příbram

29

 

Litoměřice

522

Benešov

27

 

Trutnov

516

Rakovník

27

 

Opava

500

Společnost Imper CZ s.r.o. je IT společnost založená v roce 2009. Pomáhá nacházet, získávat a udržet B2B klienty pomocí chytrých dat. Základními kameny portfolia tvoří aplikace Leady.cz – identifikace firemních návštěv webu a Merk.cz – komplexní databáze všech podnikatelských subjektů v ČR.

Imper CZ s.r.o. poskytuje svá datová řešení pro obchod a marketing do široké škály oborů, které reprezentují společnosti jako Seznam.cz, Avast, ČSOB, Mercedes – Benz, SKANSKA, Rohlik.cz, Google, Microsoft, TESCO, mBANK, ORLEN Unipetrol, MALL.cz… a dalších více jak 2 000 B2B firem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688