Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  14.11.2023 06:00:00

Ošetřovné 2024: drobné zvýšení lidem s příjmem nad 41.000 Kč přinese pravidelná valorizace redukčních hranic. Více změn se očekává až od ledna 2025

Ošetřovné (někdy se používá i výraz „OČR" nebo „paragraf na dítě") je nemocenská dávka, která je zatím určena pouze zaměstnancům a jejím účelem je kompenzovat ušlý výdělek v případě, kdy zaměstnanec nemůže pracovat, z důvodu krátkodobé péče o nemocné dítě či osobu blízkou. Podmínky pro nárok na ošetřovné, ani princip výpočtu se v roce 2024 nezmění. S pravidelnou valorizací redukčních hranic, podle kterých se ošetřovné počítá, dojde od ledna 2024 v některých případek k mírnému, až kosmetickému, zvýšení ošetřovného.

V článku shrneme podmínky ošetřovného v roce 2024, přehled dávek, které můžete využít v případě nemoci i očekáváné změny v ošetřovném v roce 2025.

Pokud si chcete především spočítat výši ošetřovného, zadejte do připravené Kalkulačky ošetřovného 2023 nebo Kalkulačky ošetřovného 2024 váš vyměřovací základ (zjednodušeně průměrný hrubý příjem za poslední rok před začátkem ošetřování) a plánovanou délku ošetřování.

kalkulačka










kalkulačka











Hlavní parametry dávky ošetřovné (platné v roce 2023 a 2024):

  • Dítě mladší 10 let, pokud toto dítě onemocnělo nebo utrpělo úraz.
  • Osoba, jejíž zdravotní stav z důvodu nemoci nebo úrazu vyžaduje ošetřování jinou fyzickou osobou a ošetřovaná osoba žije se zaměstnancem v jedné domácnosti. Podmínka společné domácnosti neplatí v případě ošetřování nebo péče o příbuzného v linii přímé a sourozence zaměstnance, manžela/manželky zaměstnance, registrovaného partnera/registrované partnerky zaměstnance nebo rodičů manžela/manželky. Např.: zaměstnaná babička má nárok na ošetřovné na vnučku, i když každá bydlí někde jinde.
  • Dítě mladší 10 let, které je zdravé, ale došlo k uzavření školského/výchovného zařízení, které navštěvuje nebo byla dítěti nařízena karanténa nebo onemocněla osoba, která o dítě jinak pečuje.
  • Pro nárok na ošetřovné je potřeba lékařem vystavené Rozhodnutí o potřebě ošetřování (péče), případně potvrzení o uzavření výchovného/školského zařízení.
  • Délka vyplácení ošetřovného je maximálně 9 kalendářních dnů nebo až 16 kalendářních dnů, jde-li o osamělého zaměstnance, který má v trvalé péči aspoň jedno dítě ve věku do 16 let, které neukončilo povinnou školní docházku.
  • Výše ošetřovného je 60 % redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den.

Přehledné shrnutí a ještě více detailnějších informací o ošetřovném píšeme ZDE.

Výpočet ošetřovného v roce 2024 a zvýšené redukční hranice:

I když se princip výpočtu ošetřovného v roce 2024 nijak nemění, ke změně výše ošetřovného u některých poživatelů dojde, a to díky zvýšení redukčních hranic od ledna 2024. Základem pro výpočet ošetřovného je denní vyměřovací základ (průměrný denní příjem za posledních 12 měsíců), který se ale následně upravuje (snižuje) přes takzvané redukční hranice. Ošetřovné pak činí 60 % z takto redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den.

Redukční hranice se v roce 2024 zvýší o 9 %, ale díky principu výpočtu se určitého zvýšení ošetřovného v roce 2024 dočkají jen ti, jejichž hrubý měsíční příjem je vyšší, než cca 41.000 .

Tabulka

 

 

 

 

 

Situační příklad výpočtu ošetřovného v roce 2024:
Paní Loudová je zaměstnaná a pobírá stabilně hrubou měsíční mzdu 50.000 . Na jak vysoké ošetřovné má nárok v roce 2024, bude-li ošetřovat dítě či blízkou osobu po dobu 9 dnů?

  • nejdříve si vypočítáme neredukovaný denní vyměřovací základ: (50.000 x 12) : 365 = 1.643,84
  • nyní budeme základ redukovat podle redukčních hranic pro rok 2024:
  • částka 1.466 se započte z 90 procent, tedy: 1.466 x 90 % = 1.319,4
  • ve druhé redukční hranici se započítá 60 procent, tedy: (1.643,84 – 1.466) x 60 % = 106,7
  • ze třetí redukční hranice se nezapočítá nic, neboť denní vyměřovací základ nebyl vyšší než 2.199
  • součet obou redukovaných částek představuje denní redukovaný vyměřovací základ, tedy 1.319,4 + 106,7 ≐ 1.427
  • denní ošetřovné pak bude představovat 857 (60 procent z 1.427 )

V roce 2024 dostane paní Loudová ošetřovné za 9 dnů ve výši 7.713 (857 x 9), což je o 207 více, než by dostala v roce 2023.

 Přehled dávek v případě nemoci a kdo na ně má nárok – stav pro rok 2023 a 2024:

V případě nemoci, ať už vaší či blízké osoby, existuje několik možností dávek, které mají v nastalé situaci pomoci s řešením finančního zabezpečení. V následující tabulce přinášíme přehled komu jsou jednotlivé dávky určeny, za jakých podmínek, jak dlouho a v jaké výši jsou vypláceny.
tabulka

Očekávané změny v ošetřovném v roce 2025:

MPSV předložilo novelu zákona o nemocenském pojištění, která bude projednávána vládou. Novela má zavést jednak elektronickou komunikaci u dávek nemocenského pojištění na obdobném principu, jako je stávající eNeschopenka a dále také  nárok na ošetřovné u těch, kdo pracují jako OSVČ, na DPP či na DPČ. Podmínky by měly být v podstatě stejné, jako pro nárok na nemocenskou.  

U OSVČ by byl nárok na ošetřovné, pokud by si podnikatel platil dobrovolné nemocenské pojištění a jeho účast na nemocenském pojištění by trvala alespoň 3 měsíce před začátkem neschopenky.
U dohodářů by byl nárok na ošetřovné, pokud by jim u dohody vznikla účast na nemocenském pojištění, tj. v současné době u DPP při příjmu nad 10.000 hrubého měsíčně a u DPČ při příjmu od 4.000 hrubého měsíčně. Pokud by u dohody nevznikla účast na nemocenském pojištění v aktuálním měsíci, byla by podmínkou účast na nemocenském pojištění v předchozích 3 měsících.

Ostatní podmínky jsou navrhovány obdobné jako u zaměstnanců – maximálně 9 (nebo 16 dní) a výše ošetřovného jako 60 % z denního vyměřovacího základu.
Novela zákona musí projít schvalovacím procesem, během kterého může dojít k různým změnám. Změna zákona by měla začít platit od 1. ledna 2025.

15.11. 10:23  aha (BurekLad)
14.11. 19:14  Haha (Venca)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688