Redakce (Bydlet.cz)
Hypotéky  |  07.11.2023 14:33:01

Dražší hypotéku vynahradí levnější nemovitost

hypotéka ilustrační

I když se zájem o nové hypotéky opět pomalu probouzí, stále u potenciálních kupujících převládá přesvědčení, že současná situace pořízení bytu či domu nenahrává. Stačí se ale stavem na realitním trhu trochu hlouběji zabývat, aby bylo zřejmé, že v mnoha případech může naopak jít o velmi zajímavou příležitost. Ceny nemovitostí klesly, a i přes vyšší měsíční splátku jde o rozdíl, který se vyplatí.

Aktuálně nabídkové úrokové sazby jsou nadále velmi vysoké a nedá se předpokládat, že by se situace v dohledné době měla změnit. Na ochlazení zájmu o nové hypotéky ale musel nutně zareagovat také trh s nemovitostmi. Jejich ceny tak nyní již několik měsíců stagnují a v některých lokalitách dokonce klesají.

Trh je zároveň pomalejší a případní zájemci tak mají v některých lokalitách čas na to si pečlivě vybírat či jednat o ceně. „V nabídce je díky tomu také větší množství nemovitostí. Na druhou stranu, větší zlevnění se již příliš očekávat nedá a střednědobý výhled naznačuje, že ceny nemovitostí do budoucna opět porostou,“ říká Iztok Toplak z RE/MAX G8.

Vlivem dražších hypoték nastala změna také u developerských projektů. „Zatímco dříve bylo obvyklé, že se velká část bytů rozprodala ještě předtím, než se „kopnulo do země“, roste počet hotových bytů před kolaudací, které na svého majitele čekají,“ vysvětluje realitní odborník.

S ohledem na výše uvedené se v tuto chvíli více jak kdy dříve vyplatí pečlivě počítat. Když byly úrokové sazby nejníže, odpovídal půjčený milion měsíční splátce v rozmezí zhruba 3600 až 4000 korun (fixace 7-10 let) nyní je to přibližně 5800 až 6300 korun. (fixace 3-5 let). Pokud si uvedenou měsíční splátku vynásobíte počtem půjčených milionů, budete znát rozdíl mezi tím, kolik byste měsíčně spláceli tehdy a kolik nyní.

„V případě, že si nyní půjčíte například 4 miliony, bude vaše splátka zhruba o 9 000 vyšší. To znamená, že za rok zaplatíte přibližně o 108 000 korun více. Pokud si budete chtít pořídit byt například v Praze, budete si muset vzít hypotéku, která může být ročně i zhruba o 250 000 korundražší“ než byla před 2 roky,“ popisuje Josef Janoušek, hypoteční makléř ze společnosti Sirius Finance.

Na druhou stranu, byt v některých případech pořídíte o 1 až 1,5 milionu korun levněji než dříve. Pokud u hypotéky zvolíte tříletou fixaci, dá se očekávat, že po jejím uplynutí bude situace na hypotéčním trhu klidnější a úvěry na bydlení budou výrazně zajímavější než jak je tomu nyní. V ideálním případě tak hypotéku na pražský byt „přeplatíte“ o 750 tisíc korun, ale pořád jste přinejmenším o 250 000 korun „v plusu“ v porovnání s tím, když byste takový byt pořizovali před dvěma roky.

„Pro ještě konzervativnější zájemce přichází v úvahu i pětiletá doba fixace. V takovém případě se vyhnete potenciálním rizikům a nemovitost pořídíte za podobných podmínek jako dva roky zpět,“ dodává Janoušek.

Ať už zvolíte první nebo druhou variantu, je důležité si uvědomit, že současná doba přeje takovým zájemcům o bydlení, kteří jsou schopni pečlivě počítat nebo se obrátí na realitní specialisty.

08.11. 23:20  Čekejte čekejte (Vědma)
08.11. 18:02  Čekejte čekejte (pavelpetr)
08.11. 13:53  máte pravdu (Luptak)
08.11. 13:10  máte pravdu (Vědma)
08.11. 11:56  Čekejte čekejte (Vědma)

Okomentovat na twitteru


Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688