CRIF (Czech Credit Bureau)
Údaje o firmách  |  07.11.2023 10:46:31

V říjnu bylo vyhlášeno 63 firemních bankrotů, 440 bankrotů podnikatelů a 1 081 osobních bankrotů Dlouhodobě ubývá bankrotů ve všech kategoriích

ilustrační provozovna

V říjnu bylo v České republice vyhlášeno 63 bankrotů obchodních společností, 440 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 1 081 osobních bankrotů. Zároveň bylo podáno 78 návrhů na bankrot obchodních společností, 472 návrhů na bankrot podnikatelů a 1 236 návrhů na osobní bankrot. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

Počet firemních bankrotů se oproti září zvýšil o 26, a počet bankrotů podnikatelů o 40. Počet insolvenčních návrhů se u obchodních společností snížil o 5 a u fyzických osob podnikatelů se naopak zvýšil o 90.

„V letošním roce připadlo na jeden měsíc 56 bankrotů obchodních společností, v loňském roce to bylo 58 a o rok dříve 62. Vidíme tedy, že se počty bankrotů postupně snižují. Podobný vývoj probíhá také u fyzických osob podnikatelů,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Za posledních 12 měsíců byl vyhlášen bankrot 672 firem, o 31 méně než v předchozím období. Ubylo také bankrotů podnikatelů, v posledních 12 měsících jich bylo vyhlášeno 5 125, o 321 méně než v předchozích 12 měsících.

Největší firmou, která v říjnu vyhlásila bankrot, je brněnské družstvo invalidů MYJÓMI. „Tato společnost i přes rostoucí výnosy vykázala ztrátu a v roce 2022 skončila výrazně zadlužená. Návrh na osobní oddlužení podal také předseda představenstva,“ říká Jan Cikler, vedoucí datového oddělení portálu www.informaceofirmach.cz.

Poměrově nejvíce bankrotů firem bylo vyhlášeno v Moravskoslezském kraji

Celkově bylo v České republice v posledních 12 měsících vyhlášeno 16 bankrotů na 10 tisíc aktivních obchodních společností. Poměrově nejvíce bankrotů bylo vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (21), v Praze (19) a v Pardubickém kraji (18). Poměrově nejméně bankrotů naopak zaznamenal Středočeský kraj, kde bylo vyhlášeno pouze 8 bankrotů na 10 tisíc aktivních OS, dále Plzeňský kraj s 10 bankroty a Zlínský kraj s 12 bankroty.

Nejvíce bankrotů na 10 tisíc aktivních OS bylo vyhlášeno v odvětví dopravy a skladování (27)
a ve zpracovatelském průmyslu (19). Poměrově nejméně bankrotů OS pak zaznamenalo odvětví vzdělávání a zdravotní a sociální péče (6), následované odvětvím informačních a komunikačních činností (6).

V odvětví dopravy a skladování bylo vyhlášeno nejvíce bankrotů na 10 tisíc podnikatelů

U fyzických osob podnikatelů se počet bankrotů ve většině odvětví pohybuje dlouhodobě výše než u obchodních společností. Za posledních 12 měsíců byl vyhlášen bankrot průměrně u 46 subjektů na 10 tisíc aktivních FOP. V posledních 12 měsících bylo vyhlášeno nejvíce bankrotů na 10 tisíc fyzických osob podnikatelů (FOP) v Ústeckém kraji (86) a v Karlovarském kraji (81). Poměrově nejméně bankrotů pak bylo vyhlášeno ve Zlínském kraji a v Praze (31).

V rámci odvětví bylo poměrově nejvíce bankrotů vyhlášeno v odvětvích dopravy a skladování (59) a stavebnictví (43), nejméně pak v odvětví vzdělávání a zdravotní a sociální péče (6) a informačních a komunikačních činnostech (7).

Počet osobních bankrotů se meziměsíčně mírně zvýšil

V říjnu meziměsíčně přibylo osobních bankrotů i insolvenčních návrhů. Oproti září se zvýšil počet bankrotů o 30 na říjnových 1 081. Zároveň bylo v říjnu podáno 1 207 insolvenčních návrhů fyzických osob, o 218 více než v září.

Za posledních 12 měsíců bylo v České republice vyhlášeno 13 456 osobních bankrotů, o 503 méně než v předchozích 12 měsících. Již druhým rokem se snižuje průměrný počet bankrotů na jeden měsíc, takže počet osobních bankrotů na konci letošního roku skončí pod úrovní dvou předchozích let," říká Věra Kameníčková. Průměrně připadlo za uplynulých 12 měsíců 12 bankrotů na 10 tisíc obyvatel.

Nejvíce bankrotů v poměru na 10 tisíc obyvatel bylo v posledních 12 měsících vyhlášeno v Ústeckém kraji (21), v Moravskoslezském a Karlovarském kraji (shodně 17). Poměrově nejméně bankrotů pak bylo vyhlášeno na Vysočině, ve Zlínském kraji a v Praze (shodně 8).

Graf 1: Bankroty a návrhy na bankrot obchodních společností 2021-2023

Zdroj: CRIF

Graf 2: Bankroty a návrhy na bankrot fyzických osob podnikatelů 2021-2023 

 

Zdroj: CRIF 

Graf 3: Osobní bankroty a návrhy na osobní bankrot 2021-2023

 Zdroj: CRIF

CRIF – Czech Credit Bureau, a.s.

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s je součástí celosvětové skupiny CRIF. Poskytuje svým klientům aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky čerpající z více než 43 informačních zdrojů.

Společnost CRIF je zároveň organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz, díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře.

Portál informaceofirmach.cz slouží k bezplatnému prověřování finanční výkonnosti, míry varovných informací a vlastnických vazeb u českých a slovenských firem. Obsahuje výběr obchodních informací o 4 milionech podnikatelských subjektů, které čerpá prostřednictvím profesionální aplikace Cribis z více než 40 hlavních informačních zdrojů. Na portálu si uživatel může zdarma prověřit sledovanou firmu z více hledisek. Kromě základních informací užitečných pro její identifikaci má uživatel po bezplatné registraci k dispozici také sadu varovných informací vztahujících se přímo k dané firmě anebo ke skupině společností napojených na vyhledanou firmu.

Více informaci na: www.crif.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Údaje o firmách:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688