ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  26.09.2023 12:35:00

Komise schválila pozměněný plán Česka pro oživení a odolnost ve výši 9,2 miliardy eur, včetně kapitoly REPowerEU (NextGenerationEU)

Komise schválila pozměněný plán Česka pro oživení a odolnost ve výši 9,2 miliardy eur

Komise dnes přijala kladné posouzení pozměněného plánu Česka pro oživení a odolnost, který obsahuje kapitolu REPowerEU. Plán má nyní hodnotu 9,2 miliardy eur (8,4 miliardy eur ve formě grantů a 818 milionů eur ve formě půjček) a zahrnuje 58 reforem a 105 investic.

Česko přidalo ke svému původnímu plánu další investice, jako je výstavba cenově dostupného bydlení a posílení a digitalizace soustav pro rozvod elektrické energie. Česko rovněž rozšířilo opatření, která již byla zahrnuta do původního plánu, jako je posílení kybernetické bezpečnosti digitálních systémů veřejné správy, a provedlo změny řady dalších opatření.

Změny původního plánu, které Česko provedlo, vycházejí z potřeby zohlednit:

  • narušení dodavatelských řetězců,
  • zvýšené náklady na výstavbu v důsledku vyšších nákladů na suroviny,
  • vysokou inflaci v letech 2022 a 2023, která ovlivnila náklady na zadávání veřejných zakázek, a
  • revizi v podobě navýšení jeho maximálního grantového přídělu z Nástroje pro oživení a odolnost z 7,04 miliardy eur na 7,67 miliardy eur. Tato revize vedoucí k navýšení přídělu je výsledkem aktualizace klíče pro přidělování grantů z Nástroje pro oživení a odolnost z června 2022 a odráží relativně horší hospodářský výsledek Česka v letech 2020 a 2021, než se původně předpokládalo.

Důležité je, že Česko do svého plánu doplnilo kapitolu REPowerEU, včetně 15 reforem a devíti investic v zájmu realizace cílů plánu REPowerEU, jimiž je s ohledem na ruskou invazi na Ukrajinu zajistit, aby Evropa byla nezávislá na ruských fosilních palivech dlouho před rokem 2030. Záměrem těchto 24 opatření je urychlit provádění iniciativy „Renovační vlna“, což je klíčová iniciativa Zelené dohody pro Evropu zaměřená na zlepšení energetické účinnosti veřejných i soukromých budov prostřednictvím jejich renovace, a dále podpořit přechod na energii z obnovitelných zdrojů zjednodušením povolovacích postupů, posílením domácí elektrizační soustavy a usnadněním výroby čisté energie ze solární a větrné energie.

Za účelem financování vyšších ambicí svého plánu požádalo Česko, aby byl do plánu převeden jeho podílu ve výši 55 milionů eur, který má na rezervě na vyrovnání se s důsledky brexitu (BAR), a to v souladu s nařízením REPowerEU. Díky těmto peněžním prostředků přidaným ke grantovému přídělu z Nástroje pro oživení a odolnost (7,67 miliardy eur) a plánu REPowerEU (681 milionů eur) a k žádosti o půjčku z Nástroje pro oživení a odolnost ve výši 818 milionů eur dosahuje celková výše pozměněného plánu 9,2 miliardy eur.

Další stimul pro ekologickou transformaci Česka

Pozměněný plán klade velký důraz na ekologickou transformaci. Věnuje 42,9 % dostupných finančních prostředků na opatření podporující cíle v oblasti klimatu (oproti 42,4 % v původním plánu).

Reformy a devět investic zahrnutých do kapitoly REPowerEU výrazně přispívají k ekologické transformaci. Reformy například usnadní renovační vlnu tím, že: poskytováním odborného poradenství podpoří domácnosti, podniky a subjekty veřejného sektoru, které renovují své budovy, zjednoduší a urychlí povolování obnovitelných zdrojů energie, zjednoduší propojení obnovitelných zdrojů energie s elektrizační soustavou a poskytnou podporu energetickým společenstvím. Investice usnadní modernizaci a digitalizaci elektrizační soustavy, vývoj nových fotovoltaických zdrojů energie, elektrifikaci železnic, podpoří nákup elektrických nebo vodíkových vozidel a nákladních elektrokol soukromými společnostmi a podpoří zelené dovednosti a udržitelnost na vysokých školách. Reformy a investice v oblasti energetiky a dopravy, které byly v pozměněném plánu rozšířeny, rovněž podpoří využívání energie z obnovitelných zdrojů a zlepší energetickou účinnost.

Plán zachovává podporu na snižování energetické náročnosti budov železničních stanic, veřejných budov, vysokoškolských zařízení, předškolních zařízení péče o děti, infrastruktury sociálních služeb, budov na revitalizovaných územích se starou stavební zátěží a veřejného osvětlení. Opatření v odvětví dopravy zahrnují modernizaci a digitalizaci železniční infrastruktury, nákup trolejbusů a tramvají s nulovými emisemi v Praze a zavádění dobíjecí infrastruktury pro veřejnou dopravu ve městě.

Zvýšení digitální připravenosti a sociální odolnosti Česka

Digitální ambice Česka v pozměněném plánu se díky větším investicím do kybernetické bezpečnosti digitálních systémů veřejné správy zvyšují. Plán nyní věnuje 22,8 % (oproti předchozím 21,4 %) svého celkového přídělu na podporu digitální transformace země.

Sociální rozměr pozměněného plánu je i nadále velmi ambiciózní, přičemž Česko předkládá další reformy zaměřené na posílení poskytování cenově dostupného bydlení, zlepšení služeb péče o děti a digitalizaci služeb pro občany a podniky. Investice do těchto služeb se týkají zařízení v celé zemi, čímž se zvyšuje místní a regionální dopad plánu.

Další postup

Rada bude mít nyní jako vždy čtyři týdny na to, aby posouzení Komise schválila. Schválení ze strany Rady by Česku umožnilo získat 147 milionů eur předběžného financování z fondů REPowerEU a předložit druhou a třetí žádost o platbu v rámci Nástroje pro oživení a odolnost. V rámci Nástroje pro oživení a odolnost obdrželo Česko v září 2021 předběžné financování ve výši 915 milionů eur a v březnu 2023 první platbu ve výši 928 milionů eur.

Komise povolí další vyplácení prostředků na základě uspokojivého plnění milníků a cílů stanovených v plánu Česka pro oživení a odolnost, přičemž zohlední pokrok v provádění investic a reforem.?

Vyjádření členů Komise

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla:
„S potěšením mohu oznámit, že jsme schválili pozměněný plán Česka pro oživení a odolnost, včetně nové kapitoly REPowerEU. Pozměněný plán přináší Česku dodatečné finanční prostředky ve výši 2,2 miliardy eur. To zahrnuje 736 milionů eur v rámci plánu REPowerEU na reformy a investice do silnější elektrizační soustavy, na navýšení podílu energie z obnovitelných zdrojů, zvýšení energetické účinnosti, rozvoj čisté dopravy a – co je velmi důležité – dovedností potřebných k podpoře českého průmyslu a úspěšnému provedení ekologické transformace. Evropská komise bude Česko v tomto úsilí nadále podporovat.“

Další informace

Plán Česka pro oživení a odolnost – internetové stránky

Nástroj pro oživení a odolnost: Otázky a odpovědi

Kapitoly REPowerEU a revize národních plánů pro oživení a odolnost: Otázky a odpovědi

Nařízení o Nástroji pro oživení a odolnost

Internetové stránky týkající se Nástroje pro oživení a odolnost

Quote

S potěšením mohu oznámit, že jsme schválili pozměněný plán Česka pro oživení a odolnost, včetně nové kapitoly REPowerEU. Pozměněný plán přináší Česku dodatečné finanční prostředky ve výši 2,2 miliardy eur. To zahrnuje 736 milionů eur v rámci plánu REPowerEU na reformy a investice do silnější elektrizační soustavy, na navýšení podílu energie z obnovitelných zdrojů, zvýšení energetické účinnosti, rozvoj čisté dopravy a – co je velmi důležité – dovedností potřebných k podpoře českého průmyslu a úspěšnému provedení ekologické transformace. Evropská komise bude Česko v tomto úsilí nadále podporovat.
Ursula von der Leyen, President of the European Commission 2023-09-25

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688