Redakce (Bydlet.cz)
Bydlení  |  14.08.2023 14:15:43

Pronajímat studentům? Počítejte s četnějšími opravami, těšit se však můžete na více peněz z nájmu

Do začátku nového semestru na vysokých školách zbývá pár týdnů a na inzertních portálech i sociálních sítích se tak začínají kupit poptávky po studentském bydlení. Máte volný byt k pronájmu a přemýšlíte, jestli se vám vyplatí pronajímat právě studentům? Jak se liší od klasického dlouhodobého pronájmu a co od něj očekávat?

Pobyt na kolejích sice patří mezi zajímavé životní zkušenosti, řada studentů však stále volí bydlení v pronajatém bytě, který skýtá více pohodlí, soukromí, a hlavně pro něj neplatí nejrůznější pravidla, jak tomu je v případě pokojů na kolejích. Cenově jsou obě možnosti již v řadě univerzitních měst téměř vyrovnané, leckde navíc nabídka míst na kolejích pokulhává před poptávkou.

Hlavní výhoda? Více peněz z nájmu

Majitelům bytů v městech jako Praha, Brno, Olomouc či Ostrava a dalších se tak nabízí možnost pronajímat právě studentům. Vhodná je tato možnost zejména pro majitele větších bytů v centrech měst. Takové totiž mají větší šanci uspět spíše u studentů než u rodin s dětmi, kterým by mohl vadit hluk a obavy, že nemohou pustit děti samotné ven. „Nejvyšší poptávku ze strany studentů tradičně pozorujeme u bytů 2+1 a 3+1. Žádané bývají byty s neprůchozími pokoji, v blízkosti fakult a s dobrou dopravní dostupností. Další výhodou jsou pak prostorné pokoje, do nichž se vejde více studentů,“ popisuje Michal Hrbatý, CEO společnosti UlovDomov.cz, která poskytuje službu Ideální nájemce pro pronajímatele bytů a aktuálně se stará o více než 2 500 bytů napříč Českou republikou.

Co se financí týče, hlavní výhodou pronájmu studentům je fakt, že lze nemovitost pronajmout za více peněz, než kdyby v ní bydlela například rodina či pár. Platí to zejména u dispozičně větších bytů (alespoň 2+1), kde může mít více osob vlastní pokoj, a u bytů s prostornými pokoji, do nichž se vejde dva a více studentů. Například v Brně se pohybuje cena za lůžko u studentského bytu po odečtení energií od 4 250 do 5 000 korun. U bytu dispozice 3+1 při počtu 2 lůžek na pokoji tak může majiteli plynout nájem 25 500 až 30 000 korun. Byt 3+1 se přitom v Brně pronajímá aktuálně průměrně za 18 500 korun. Studentům navíc bydlení minimálně z větší části hradí rodiče, takže se není potřeba obávat, že vašim nájemcům nezbude na nájem. I mezi studenty samozřejmě můžete narazit na neplatiče, většinou však bude stačit urgence, aby se dlužná částka dostala na váš účet.

U smluv vždy pečlivě

Při uzavírání nájemní smlouvy se studenty se nabízí dvě řešení: podepsat smlouvu s každým nájemníkem zvlášť, anebo pouze s jedním z nich a ten se postará o placení nájemného a obsazení bytu. U jednotlivých smluv budete mít lepší přehled o tom, kdo ve vašem bytě bydlí, budete ale muset hlídat více plateb a vše kolem bytu řešit s více lidmi. Každopádně se ujistěte, že nájemníci jsou seznámeni s tříměsíční výpovědní lhůtou a domluvte se s nimi, kdo bude hledat náhradníky. „Smlouvám samozřejmě i v případě pronájmu studentům věnujte důkladnou pozornost. Pokud pro její sestavení nevyužijete služeb právníka a raději použijete vzory z internetu, dbejte na to, aby byly z důvěryhodného zdroje a aktuální,“ radí Michal Hrbatý a dodává, že na webu služby Ideální nájemce lze stáhnout vzory nájemních smluv sestavené týmem zkušených právníků, každoročně aktualizované a obsahující i inflační doložku.

Na nábytku můžete ušetřit, spotřebiče raději volte kvalitní

Častou otázkou majitelů nemovitostí bývá, zda byt pro studenty nabízet s vybavením nebo bez. Obvykle není problém najít zájemce o jednu i druhou variantu, určitě ale myslete na zařízení koupelny a kuchyně. Minimálně velké spotřebiče jako lednice a trouba jsou standard, který studenti očekávají, dobrou volbou je i pračka. Pokud ji totiž nepořídíte, vaši nájemníci s největší pravděpodobností zvolí spotřebič horší kvality. A u takového je vytopený byt či vyplavení sousedé otázkou času, což znamená starosti nejen pro nájemníky, ale i majitele.

Pokud zvolíte variantu předem vybaveného bytu, je v případě studentů mnohdy potřeba počítat s větším opotřebením nábytku, a tedy i častějšími opravami a renovacemi. Na druhou stranu není potřeba investovat do prémiového či luxusního vybavení, studentské nároky jsou skromnější. Bohatě postačí nábytek za rozumné peníze z IKEA. I u levnějšího vybavení však stále platí, že předávací protokol včetně seznamu vybavení a fotodokumentace je nezbytnou přílohou smlouvy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688