Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  26.07.2023 06:00:00

Rodičovský příspěvek 2024: Při čerpání do 3 let dítěte stoupne měsíční částka z 9.700 Kč na 11.300 Kč.

Vláda na konci června schválila návrh MPSV o zvýšení rodičovského příspěvku a současně zkrácení doby jeho čerpání. Vše má platit od roku 2024 a dětí, narozených do konce letošního roku, se nakonec žádné změny nedotknou. Novela zákona musí být ještě projednána poslanci, senátory a podepsána prezidentem.

Novela navrhuje zvýšení celkové sumy rodičovského příspěvku z 300.000 na 350.000 při narození jednoho dítěte a z 450.000 na 525.000 při narození vícerčat. Jedná se tedy o zvýšení příspěvku o 16,7 %. Zvýšený rodičovský příspěvek budou moci čerpat rodiče dětí, které se narodí v roce 2024 a později. Pro děti narozené do konce roku 2023 mají platit stávající podmínky.

Nemění se, že nárok na rodičovský příspěvek není podmíněn příjmem ani žádnou předchozí výdělečnou činností či účastí na sociální pojištění. Hlavní podmínkou nároku na rodičovský příspěvek zůstává, že rodič celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o nejmladší dítě v rodině (podrobně vysvětlujeme zajištění celodenní péče píšeme TADY) a žadatel o dávku i nejmladší dítě v rodině splňují podmínku trvalého pobytu a bydliště na území ČR.

Novela také navrhuje zkrátit dobu čerpání rodičovského příspěvku na dobu, která odpovídá době rodičovské dovolené, tedy do 3 let věku dítěte.

Bude možné vyčerpat vyšší rodičovský příspěvek za kratší dobu? Jistě ano. Podle statistických údajů Úřadu práce je průměrná vyplácená částka rodičovského příspěvku zhruba 9.400 měsíčně (údaje za 06/2022-05/2023) a znamená to, že rodiče v průměru ve zmíněném období pobírali rodičovský příspěvek po dobu zhruba 31-32 měsíců.
Přitom má každý příjemce rodičovského příspěvku možnost volit výši příspěvku alespoň 13.000 . Pokud by si rodič zvolil čerpání rodičovského příspěvku po dobu 31 měsíců v roce 2024, jeho měsíční výše bude 11.290 .

Situační příklad: Paní Marta čeká první dítě. Je zaměstnaná a vzniká jí nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), na kterou plánuje nastoupit 6 týdnů před narozením dítěte. Po vyčerpání mateřské nastoupí na rodičovskou dovolenou, kterou by chtěla pobírat až do 3 let věku dítěte a pak se vrátit do svého zaměstnání. Jak vysoký bude pobírat rodičovský příspěvek?

Jestliže se její dítě narodí v roce 2023, bude výše měsíčního rodičovského příspěvku cca 9.700 .
Jestliže se její dítě narodí v roce 2024, bude výše měsíčního rodičovského příspěvku cca 11.300 (+ 1.600 měsíčně proti roku 2023).

Pravidla pro „rychlost“ čerpání rodičovského příspěvku se v roce 2024 měnit nemají. Tak si je připomeňme.
Na rozdíl od nároku na rodičovský příspěvek, který není podmíněn předchozím příjmem, tak rychlost, jakou chcete celkovou sumu rodičovského příspěvku čerpat, předchozím příjmem ovlivněna je. Ten, kdo neměl žádné předchozí příjmy, vydělával málo nebo jako OSVČ neplatil dobrovolně nemocenské pojištění, má nárok na čerpání rodičovského příspěvku maximálně 13.000 za měsíc, resp. 19.500 pro vícerčata. Jestliže lze alespoň jednomu z rodičů v rodině stanovit k datu narození nejmladšího dítěte v rodině 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu v částce převyšující 13.000 , může rodič volit měsíční výši čerpání rodičovského příspěvku až do této výše.

Jak se změní měsíční částka rodičovského příspěvku při různých "rychlostech" jeho čerpání v roce 2024:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pro snazší výpočty jsme pro vás připravili Kalkulačku rodičovského příspěvku 2024 pro orientační výpočet měsíční výše rodičovského příspěvku. Kalkulačka počítá s nárokem na mateřskou a s rychlostí čerpání nejdéle do 3 let věku dítěte. Do kalkulačky vyplňte vaši předchozí hrubou měsíční mzdu, počet nejmladších narozených dětí a délku, po kterou chcete příspěvek pobírat.




 

 

 

 

 

 

 

 

 

Některá další důležitá fakta k rodičovskému příspěvku:
Rodičovský příspěvek může pobírat jen jeden z rodičů (buď matka, nebo otec).

Pobírání rodičovského příspěvku obvykle navazuje na čerpání mateřské (peněžité pomoci v mateřství), ale pokud rodiči na mateřskou nárok nevznikl, náleží mu rodičovský příspěvek od narození dítěte.

V případě, že lze u obou rodičů stanovit ke dni narození nejmladšího dítěte denní vyměřovací základ, vychází se z denního vyměřovacího základu rodiče, který je k žádosti o rodičovský příspěvek rodičem doložen. Pokud jsou-li doloženy denní vyměřovací základy obou rodičů, vychází se z toho, který je vyšší.

Volbu výše rodičovského příspěvku je oprávněn provést jen rodič, který uplatnil nárok na rodičovský příspěvek. Volbu výše rodičovského příspěvku lze měnit, ale vždy nejdříve po uplynutí 3 celých kalendářních měsíců od poslední volby.

Rodičovský příspěvek je možné pobírat jen na nejmladší dítě v rodině. Jestliže se v rodině narodí další dítě, zaniká nárok na rodičovský příspěvek na dítě starší a vzniká nárok na dítě nejmladší.

Pokud se do rodiny narodí další dítě, nárok na rodičovský příspěvek zaniká, ale nevyčerpanou částku příspěvku lze získat jednorázově (platí pro rodiny, kde alespoň jednomu rodiči bylo možné ke dni narození dítěte stanovit denní vyměřovací základ).

Nárok na rodičovský příspěvek také zaniká v případě vyčerpání celkové výše rodičovského příspěvku.

Výdělečná činnost rodičů nemá na rodičovský příspěvek žádný vliv. I při pobírání rodičovského příspěvku může rodič pracovat. Po dobu své výdělečné činnosti však musí rodič pobírající rodičovský příspěvek zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou (např. babička, dědeček či chůva).

Žádost o rodičovský příspěvek se podává na k tomu určeném tiskopise na místně příslušném kontaktním pracovišti Úřadu práce ČR podle místa bydliště.

Žádost o rodičovský příspěvek lze podat několika způsoby – osobně, poštou, e-mailem podepsaným zaručeným elektronickým, soukromou datovou schránkou či elektronicky za využití Identity občana.

Dávku rodičovského příspěvek lze nárokovat maximálně tři měsíce zpětně ode dne podání žádosti, nejdříve však od data narození dítěte.

Další podrobnější informace o rodičovském příspěvku a současných podmínkách naleznete ZDE.

27.07. 10:17  Demagogie (deprese)
27.07. 08:33  Demagogie (Karel Strouhanka)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688