Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  03.07.2023 15:19:01

Příjmy z EU a DPPO v červnu výrazně srazily schodek státního rozpočtu (Analýza makroindikátorů)

Stát do konce června hospodařil s deficitem ve výši 215,4 mld. CZK. Meziměsíčně se tedy deficit státního rozpočtu v červnu zmírnil o 56 mld. CZK (z květnových 271,4 mld. CZK). Červen býval i v předpandemickém období tradičně měsícem, kdy se průběžné hospodaření státu zlepšovalo, což bylo dáno sezónním inkasem daně z příjmu právnických osob (DPPO). Příjem z DPPO přitom v letošním roce podpořila i solidní ziskovost korporátního sektoru. Červnový výsledek ale tentokrát podpořily rovněž příjmy z EU, konkrétně na projekty z Národního plánu obnovy, které již byly na výdajové straně předfinancovány.

Za meziročním zhoršením salda státního rozpočtu o 32,4 mld. CZK stály především vyšší výdaje. Ty vzrostly oproti loňsku o 162,6 mld. CZK (16,8 %). Na tom se podepsaly zejména nárůst sociálních výdajů, pomoc domácnostem a firmám v souvislosti s vysokými cenami energií, dražší obsluha státního dluhu a vyšší investice. Výdaje na sociální dávky především v důsledku valorizací důchodů za prvních šest měsíců letošního roku narostly meziročně o 16,8 % (62,5 mld. CZK). Samotný systém důchodového pojištění do konce května (data za červen zatím nejsou dostupná) dosáhl rekordního schodku ve výši 29,7 mld. CZK (meziročně o 22,9 mld. CZK více). Od června se přitom začíná do výdajů na důchody promítat jejich další mimořádná valorizace.

Růst příjmové strany v červnu výrazně zvýšil přítok EU fondů v rámci Národního plánu obnovy. Celkové příjmy od začátku roku byly meziročně vyšší o 130,2 mld. CZK a relativně o 16,5 %. K nárůstu příjmů nejvíce přispěly příjmy z EU (44,6 mld. CZK), pojistné (29,1 mld. CZK), DPPO (20,9 mld. CZK), DPFO (13,3 mld. CZK), odvod z nadměrných příjmů výrobců elektřiny (12,8 mld. CZK) a DPH (9,8 mld. CZK). Inkaso DPH (meziročně vyšší o 6,1 %) z našeho pohledu indikuje, že reálná spotřeba domácností zůstala relativně utlumená. To souvisí s propadem reálných mezd, které zejména loni, a podle naší prognózy v průměru ani letos, nedokážou držet krok s růstem cenové hladiny. Na druhou stranu, nárůst inkasa DPPO meziročně o 23,8 % potvrzuje solidní ziskovost firem.

Červnová data ukazují, že šance na splnění schváleného schodku ve výši 295 mld. CZK ještě definitivně nezmizela, rizika však přetrvávají. Deficit státního rozpočtu se od července do prosince v letech 2002-2022 v průměru prohloubil o 67,3 mld. CZK (v letech 2020-2022 to bylo o 168,1 mld. CZK). Bilance rizik schváleného rozpočtu s deficitem 295 mld. CZK je přesto z našeho pohledu vychýlena spíše směrem k hlubšímu schodku. Oproti původnímu návrhu byl totiž o necelých 60 mld. CZK snížen odhad výběru z WFT, nejisté je rovněž zahrnutí 50 mld. CZK z emisních povolenek mezi příjmy státního rozpočtu. Na výdajové straně navíc došlo od června k další mimořádné valorizaci starobních důchodů, která by měla zvýšit výdaje oproti plánu o cca 15 mld. CZK. Vyšší schválená dividenda z ČEZu dokáže pokrýt pouze malou část těchto rizik. Ekonomický růst se navíc nejspíš bude obnovovat pomaleji, než se původně očekávalo, což oslabuje dynamiku daňových příjmů.

Výsledek letošního rozpočtu je rizikem i pro výchozí stav, ze kterého bude v příštím roce startovat konsolidační úsilí vlády. Dopadům navrženého vládního konsolidačního balíčku na roky 2024-2025 se věnujeme ve speciálním reportu: https://bit.ly/3oAPa9a.

Autor: Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688