Renata Wright (Kurzy.cz)
Insolvence  |  21.06.2023 06:00:00, aktualizováno 25.06.2023 17:21:38

Nezabavitelná částka 2023: kalkulačka výše mzdy, která vám nesmí být ani při exekučních srážkách zabavena.

Jste-li zaměstnanec, na kterého je nařízena exekuce a bylo rozhodnuto o provedení exekuce srážkami ze mzdy či jiných příjmů, je váš zaměstnavatel povinen provádět srážky ze mzdy až do celkové výše vymáhané částky nebo do ukončení oddlužení. Zaměstnavatel má také odpovědnost za správnost výpočtu a převedení srážek na účet soudního exekutora. Část z výplaty vám ale musí zůstat a je užitečné vědět, co je to nezabavitelná částka a jak se počítá.

Nezabavitelná částka (nebo také nezabavitelné minimum či nezabavitelná mzda) je část měsíčního výdělku, která má osobě sloužit k zajištění bydlení, potravin a ostatních základních životních potřeb a nesmí mu být zabavena, ani když je v insolvenci nebo v exekuci. Podrobnosti o nezabavitelné částce píšeme TADY.

Pokud se vás to týká a chcete si orientačně spočítat, kolik vám zbyde po srážkách ze mzdy či platu, máme pro vás KALKULAČKU NEZABAVITELNÉ ČÁSTKY 2023. Stačí doplnit vaši současnou čistou mzdu (příp. předpokládanou v měsících srážek), členy domácnosti (manžel/manželka, děti), zda se jedná od exekuci či insolvenci a o jaké jde splátky (přednostní či nepřednostní). Kalkulačka vám spočítá, kolik vám z výplaty zbyde a kolik bude strženo na splátku dluhu. Vysvětlení jednotlivých pojmů a postupu výpočtu pak najdete dále v článku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nezabavitelná částka se určuje výpočtem, který je stanoven nařízením vlády. Výše nezabavitelné částky je závislá na aktuální částce životního minima jednotlivce a na výši normativních nákladů na bydlení (pro 1 a 2 osoby v obci od 70.000 obyvatel, základní normativy + navýšení), které jsou následující:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nezabavitelná částka se pro rok 2023 počítá jako 2/3 součtu životního minima a normativních nákladů, a je tedy 13.638 .
Pokud má dlužník manžela/manželku nebo nezaopatřené dítě/děti, připočte se k této sumě ještě 1/4 nezabavitelné částky dlužníka, tedy 3.409,5 za každou takovou osobu.
Výsledná nezabavitelná částka je pak součtem částky dlužníka a ostatních členů rodiny a zaokrouhluje se směrem nahoru.

Situační příklad:
U pana Dvořák bylo rozhodnuto o provedení exekuce srážkami ze mzdy. Pan Dvořák má rodinu, žije v domácnosti s manželkou a dvěma nezaopatřenými dětmi. Jaká bude nezabavitelná částka?
Nezabavitelná částka (dlužník): 13. 638
Nezabavitelná částka (manželka a 2 děti): 3 x 3.409,5 = 10.228,5
Celková výše nezabavitelné částky pana Dvořáka bude po zaokrouhlení činit 23.867 .

Pro výpočet srážek ze mzdy je pak ještě nutné rozlišovat přednostní a nepřednostní pohledávky, které určují, jak velká suma peněz bude z výplaty stržena.

Přednostní pohledávky mají vždy prioritu a jedná se například o dluhy na výživném, na daních nebo na sociálním a zdravotním pojištění, dále i o pohledávky náhrady újmy způsobené poškozenému ublížením na zdraví či pohledávky náhrady újmy způsobené úmyslnými trestnými činy. Nepřednostní pohledávky jsou zjednodušeně všechny ostatní - např. různé pohledávky za neuhrazené faktury za zboží a služby nebo nezaplacené půjčky a úvěry.

Postup srážek ze mzdy je pak následující. Nejdříve se stanoví nezabavitelná částka na dlužníka, dále na každou vyživovanou osobu. Celková nezabavitelná částka se odečte od výše čisté mzdy, tím se určí tzv. zbytek čisté mzdy (viz. situační příklad výše).

Je-li tento zbytek nižší než 30.685,50 (částka platná od 1. 1 .2023), vydělí se třemi. Pokud není na dlužníka vedena exekuce kvůli přednostním pohledávkám, srážka činí třetinu a dvě třetiny jsou dlužníkovi ponechány. Čelí-li dlužník exekuci kvůli přednostním pohledávkám, jsou mu strženy dvě třetiny. Třetina musí být dlužníkovi ponechána. V případě splátek při oddlužení plněním splátkového kalendáře se sráží dvě třetiny ve prospěch věřitelů a jedna třetina připadá dlužníkovi.

Je-li zbytek čisté mzdy vyšší než 30.685,50 , je částka, o kterou zbytek tuto hranici přesahuje, zabavena celá ve prospěch věřitelů a třetiny se určí z 30.685,50 .

Situační příklad - pokračování:

U pana Dvořáka má tedy dojít k provedení exekuce srážkami ze mzdy. Čistá měsíční mzda pana Dvořáka je 38.000 . Zaměstnavateli byl doručen exekuční příkaz na úhradu pohledávky ve výši 46.600 za nezaplacené nájemné, úroky z prodlení, náklady řízení atd.

Panu Dvořákovi zbývá z čisté mzdy po odečtení nezabavitelných částek 14.133 , které se rozdělí na 3 třetiny po 4.711 . Jedna třetina 4.711 zůstane panu Dvořákovi spolu s nezabavitelnými částkami. Na uspokojení nepřednostní pohledávky na nájemném připadne jedna třetina zbytku čisté mzdy určená pro nepřednostní pohledávky 4.711 . Poslední třetina, určená na přednostní pohledávky, připadne v tomto případě také panu Dvořákovi. Celkem mu tak z výplaty zbyde 33.289 .


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688