Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  08.03.2019 11:24:27

Mzdová dynamika se na konci roku překvapivě propadla (Analýzy makroindikátorů)

Zatímco podíl nezaměstnaných se drží poblíž svých historických minim, dynamika mzdového růst spadla z výšin. Do velké míry se jedná o jednorázový výpadek kvůli načasování změn platů ve veřejném sektoru, v soukromém sektoru už ale podle nás začíná dlouhodobější trend slabšího růstu mezd. Horší výsledek mezd za poslední čtvrtletí roku ohrožuje námi předpokládané zvýšení sazeb na březnovém zasedání.

Český statistický úřad dnes zveřejnil vývoj průměrné měsíční mzdy v posledním čtvrtletí roku. Ta přinesla výrazné zklamání, když se domácí mzdy zvýšily pouze o 6,9 % v nominálním vyjádření a o 4,7 % v reálném vyjádření. V posledním kvartále roku tak mzda nedosáhla na 34 tisíc korun, v průměru bylo zaměstnancům vyplaceno 33 840 CZK. Stále však roste počet zaměstnanců (v Q4 o 0,9 %), a celkově tak objem vyplacených mezd stoupnul o 7,9 %.

Stále platí, že mzdy zaměstnanců s nižšími platy rostou rychleji, než těm s vyššími. Průměrná mzda se tak zvyšuje pomaleji než mediánová. Rozdíl už ale není tak velký, když mediánová mzda přidala 7,1 %.

Do jisté míry za zpomalováním stojí vysoká statistická základna platů ve veřejném sektoru. Zatímco poslední zvyšování odměn ve veřejném sektoru nastalo až letos v lednu, to předešlé se odehrálo již v listopadu 2017. Nicméně ani to nemůže vysvětlit poměrně velký propad v dynamice průměrné mzdy. Dalším vysvětlením mohou být nižší odměny plynoucí ze slabších zisků společností. Některé společnosti odvozují své roční bonusy od zisku firmy a ziskovost firem v posledním roce výrazně klesla. Zatímco propad dynamiky platů ve veřejném sektoru je pouze dočasný a údaje za první čtvrtletí letošního roku mu dají zapomenout, zpomalení zvyšování mezd v soukromém sektoru je pravděpodobně začátek dlouhodobějšího trendu.

Pro letošní rok očekáváme, že zpomalování mzdového růstu za celou ekonomiku bude pokračovat. Zatímco vloni průměrná odměna zaměstnanců přidala 8,1 %, letos už by její dynamika neměla dosáhnout ani 7 %.

Trh práce nezamrzl ani v únoru

Zatímco mzdový růst zpomalil již na konci loňského roku, pnutí na trhu práce se stále projevuje v poklesu nezaměstnanosti. Podíl nezaměstnaných v únoru poklesl o jednu desetinu na 3,2 %. Trh práce se tak pomalu začíná oklepávat ze zimního spánku a připravuje se na příliv jarních sezónních prací. Počet uchazečů o práci v únoru v meziročním srovnání poklesl o dalších více než 39 tisíc osob a v současné době činí už jen 241 tisíc.

Český trh práce tak zůstává extrémně utažený. Na jednoho uchazeče připadá 1,38 volného pracovního místa. A to ještě nejsme na dně. Svého minima nezaměstnanost dosáhne zřejmě letos na jaře, kdy by měla poklesnout až na 2,5 %. Poté začne opět opatrně růst, aby na konci letošního roku dosáhla úrovně 3,1 %. Sehnat volnou pracovní sílu tak pro firmy zůstane obtížné i v letošním roce. Nedostatek zaměstnanců tak zůstane hlavní bariérou pro další rozšiřování výroby. Trpět bude především sektor stavebnictví, ušetřen nezůstane ale ani zbytek ekonomiky.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688