J. Bezvaječný (Vařená nudle)
Vařená nudle  |  01.02.2000 18:16:30

Návrh ministrů Grégra a Špidly na vyřešení problémů s důchodovým systémem


V těchto dnech dostala vláda na stůl nový klíčový materiál, který společně sestavili ministři Grégr a Špidla. Materiál, poněkud nešťastně nazvaný SM, vypracovali ministři na základě 3. bodu "Dohody o vzájemném vymezení věcných podmínek tolerance menšinové vlády" rozšířené opoziční smlouvy, kde se Sociální demokracie zavázala předložit koncepci reformy důchodového systému.
Na celé kauze je nejvíce nápadná rychlost, s jakou se tento materiál ocitnul v kabinetu. Je zcela zřejmé, že nemohl vzniknout až po podpisu oné oposmlouvy II, ale již minulý rok. Proto jsme se za ministry rozjeli, abychom zjistili bližší podrobnosti.

Pana ministra Špidlu se nám nepodařilo zastihnout, ale pan ministr Grégr, byl jako vždycky dobře naladěný a velmi sdílný. Našemu redaktorovi se podařilo natočit s ním rozhovor.

Vařená nudle: "Pane ministře, můžete čtenářům naší rubriky říci, za jakých okolností tento text vznikal?"
Grérg: "Tento materiál jsme s panem kolegou vypracovali již v létě, když začalo být jasné, že jediný způsob jak se udržet u moci budou některé naše ústupky vůči ODS. Ve vládě se potom vytipovaly oblasti, které můžeme pustit, aniž by to vzbudilo nějakou výraznou negativní odezvu u našich voličů. Kromě reformy důchodového sytému to byly ještě deregulace nájemného a, bohužel, i upuštění od stavby nové jaderné elektrárny, kterou by náš mladý průmysl tak potřeboval. Jo, a ještě si vzpomínám, že jsme slíbili zorganizovat ve všech státních školách na Vánoce povinné besídky se Santa Klausem."

Vařená nudle: "Můžete nám říci, co je obsahem tohoto materiálu?"
Grégr: "Rozhodli jsme se, jak se říká, jednou ranou vyřešit neutěšenou situaci v průmyslu a neudržitelný stav důchodového systému. Náš materiál má dva ústřední momenty. První z nich je, že předpokládáme posunutí věku pro odchod do důchodu na 50 let. Druhý moment je ten, že všichni důchodci do věku 75 let se budou podílet na znovu zavedených Stavbách Mládeže (SM). Vycházíme z toho, že většina lidí v tomto stáří nějakou Stavbu Mládeže zažila a rádi si připomenou tu rozpustilou dobu padesátých let, kdy svým nadšením pomáhali budovat lepší společnost. Proto jsme se přidrželi i osvědčeného názvu Stavby Mládeže. Já sám jsem se jedné takové stavby zúčastnil a dodnes si rád zavzpomínám. Vždyť v minulém režimu nebyly všechny věci pouze špatné, některé dokonce předběhly svou dobu; vzpomeňme třeba na produktivní spolupráci v rámci RVHP."

Vařená nudle: "Pane ministře, nemyslíte si, že jsou takovéto akce trochu přežité?"
Grégr: "Ne, to si nemyslím. Starší lidé často současnému světu moc nerozumějí, nevyznají se v těch prudkých změnách a tak se rádi zúčastní něčeho důvěrně známého. Já sám, nemít tak dobré zaměstnání, bych se určitě zúčastnil, vždyť na roztloukání štěrku jsem nikdy nic nezkazil - ale práce ministra?
A kromě toho jsme vypracovali celý systém motivačních odměn, všichni budou dostávat přiměřené kapesné aby si mohli nějakou tu maličkost dopřát a ještě těm nejlepším pracovníkům dne zahraje rádio KISS pěknou písničku."

Vařená nudle: "Bude váš program úzce zaměřen na důchodce, nebo bude otevřený i mladším ročníkům?"
Grégr: "My na naši mládež rozhodně nezapomínáme a jsme připraveni jim tuto možnost poskytnout. Dnešní mladí lidé jistě nejsou o nic horší pracanti, než jsme před padesáti lety byli my. Jen jim chybí ta správná příležitost, a tak organizují nějaké globální uliční party nebo co a neužitečně se nám klackují po městech. Dobrá organizace a trocha nadšení může dát smysl a cíl jejich zmateným životům a celé naší společnosti přinést nemalé hodnoty."

Vařená nudle: "A jaké jsou vaše plány do budoucna?"
Grégr: "Pokud se nám tento přístup osvědčí, a my s panem kolegou Špidlou pevně věříme že ano, jako další krok bychom rádi přesunuli několik tisíc úředníků z vybraných firem se státní účastí na stavbu nového, pěkného, železničního mostu přes Vltavu někde v okolí Davle."

Vařená nudle: "Pane ministře, děkuji za rozhovor."
Grégr: "Není zač."
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Vařená nudle:

01.04.2022  Česká pošta bude kandidovat na prezidentku republiky Ceskaposta.cz (Česká pošta)
02.06.2021  Po skrytém oznámení automobilky VolksWagon se Bitcoin řítí k zemi Vrr. Knédl Štaflík, vnc. (Vařená nudle)
02.04.2019  Apríl? Elon Musk spouští své vlastní ICO! CryptoSvet.cz (CryptoSvet.cz)
31.10.2007  Drogová mládež má nový hit - olizuje žáby Vřeteno Vřetenovič (Vařená nudle)
05.06.2007  Klaus Topolánek vs. Filip Paroubek Vřeteno Vřetenovič (Vařená nudle)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688