Ministr Síkela jednal na Radě COMPET o budoucnosti vnitřního trhu a evropského průmyslu

Ministr Síkela jednal na Radě COMPET o budoucnosti vnitřního trhu a evropského průmyslu

24.05.2024 / 19:34 | Aktualizováno: 24.05.2024 / 19:36

Ministři zodpovědní za vnitřní trh a průmysl diskutovali na Radě pro konkurenceschopnost (COMPET) o budoucnosti vnitřního trhu a unijního průmyslu. Zaměřili se také na podporu energeticky náročných odvětví při dekarbonizaci a snižování byrokracie pro unijní podniky. Českou delegaci vedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

„Jednotný vnitřní trh dlouhodobě přispívá k naší prosperitě a je tak jednou z nejoceňovanějších součástí členství v Evropské unii. Jeho fungování je ale potřeba přizpůsobit potřebám rychle probíhající proměně světové ekonomiky, aby lépe pomáhal našim podnikům konkurovat na světové úrovni,“ popisuje ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Během jednání jsme se proto zaměřili na to, jak tuto změnu provést co nejefektivněji. Zaměřili jsme se na snižování byrokratické zátěže, na pomoc s procesem dekarbonizace nebo na další odstraňování překážek vnitřního trhu.“

Jedním z probíraných témat bylo snížení administrativní zátěže v souvislosti s vysíláním pracovníků, tedy se situací, kdy firma dočasně pošle své zaměstnance pracovat do jiné země v rámci Evropské unie. Ministr Síkela podpořil projekt vytvoření společného formuláře pro ohlášení vysílaných pracovníků, tzv. eDeklarace. „Tento jednotný formulář zavede transparentní a jednotná pravidla, která podnikům ulehčí život a přispějí k dodržování předpisů. Přispěje také k digitalizaci vysílání pracovníků v rámci přeshraničního poskytování služeb v EU. Vysílání pracovníků v rámci EU tak bude snazší a méně administrativně náročné,“ říká ministr Síkela.

Ministři se zabývali i balíčkem opatření na snížení administrativní zátěže. Jedná se o iniciativu Evropské komise, která má zjednodušit některé povinnosti v oblastech ekologie, digitalizace a hospodářství. Cílem je snížit tuto zátěž alespoň o čtvrtinu. Od března Komise postupně navrhuje právní předpisy, které mají tuto efektivitu zajistit. Přímo zapojila i malé a střední podniky, které mohou podávat podněty na zjednodušení povinností.

Ministři se věnovali také společnému prohlášení několika členských států k problematice tzv. územních omezení dodávek. Jedná se o situace, kdy distributor nebo výrobce z jednoho členského státu brání nákupu svých výrobků obchodníkům z jiného členského státu. Tato omezení tak mohou mít negativní vliv na cenu výrobků na vnitřním trhu, která se kvůli nim může mezi jednotlivými státy výrazně lišit. Zároveň mohou způsobit nedostupnost stejných výrobků mezi jednotlivými státy a omezit tak možnost obchodníků své zboží získat. O nutnosti tuto situaci řešit informovalo Radu Nizozemsko a Česká republika tento záměr podpořila.

Zdroj: MPO



Zařazenopá 24.05.2024 19:05:00
ZdrojMZv ČR representation_brussels
Originálmzv.gov.cz/representation_brussels/cz/ministr_sikela_jednal_na_rade_compet_o.html
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.