Jihlava spolupracuje se zdravotně postiženými

Jihlava bude v letošním roce hostit již 21. ročník slavnostního udílení cen MOSTY. Ceny uděluje Národní rada osob se zdravotním postižením ČR za mimořádnou aktivitu nebo čin ve prospěch občanů se zdravotním postižením. Předávání cen město podpořilo 50 tis. Kč.

Setkání

Václav Krása a Petr Ryška

Předávání se uskuteční ve čtvrtek 23. května v Horáckém divadle Jihlava. Dar v hodnotě 50 tisíc Kč předal zástupci Národní rady osob se zdravotním postižením ČR (NRZP) Václavu Krásovi primátor města Petr Ryška při osobním setkání v tomto týdnu.

„Jihlava právě startuje období silného rozvoje – staví se Horácká multifunkční aréna, do města by se měla v příštích deseti letech dostat vysokorychlostní trať, zavedli jsme nový systém parkování a mnoho dalšího. Při plánování každé dílčí části je v takových projektech ale nutné myslet a nejlépe i spolupracovat se zástupci různých skupin. Jsem za spolupráci s NRZP vděčný, protože díky autentickým podnětům můžeme nové projekty opravdu přizpůsobit a ještě více je lidem zpřístupnit,“ uvedl primátor města Petr Ryška.

A stejně jako cena MOSTY představuje spojení rukou a symbolizuje integraci lidí se zdravotním postižením do normální společnosti, tak si i Jihlava podává ruce se zdravotně či mentálně postiženými a nevidomými pro ulehčení všech aspektů života ve městě.

Zástupci města jsou v kontaktu se zdravotně postiženými z NRZP, s nevidomými z jihlavského Tyflo centra, zástupci paraplegiků či Národního institutu pro integraci osob. „Procházíme s nimi město i připravované projekty a snažíme se získat podněty jak na úpravy v ulicích, tak i při nových stavbách. Například jsme kontrolovali stanice pro sdílená kola, jestli nepřekáží na chodníku ve vodicích liniích, tipovali jsme problematické obruby pro najíždění vozíčků a mnohé další. Zjistili jsme například, že máme v Jihlavě mnoho dlouhých přechodů pro chodce, upravili jsme tedy nástupy a pokusili se ty nejdelší zkrátit,“ uvedl radní města David Beke, který se zdravotně postiženými nejčastěji komunikuje.

Přístupná stará radnice i nová aréna

Přístupnější se stala také jihlavská radnice, kdy se k oběma vstupům umístily dva náhradní invalidní vozíky. Upravilo se také umístění zvonku k přivolání pomoci. „Nedávno jsme iniciovali umístění informačního reproduktoru pro nevidomé na budovu Nemocnice Jihlava,“ doplnil radní. Jednodušší přístup byl díky dvěma mobilním rampám zajištěn také svatebčanům při vstupu do malé obřadní síně.

Zdravotně postiženým bude přístupná i Horácká multifunkční aréna – připravují se zde čtyři šatny pro sledge hokej, které budou moci využívat i další parasportovci. „Doplňují se zde také indukční smyčky pro snadnější orientaci neslyšících,“ doplnil Beke, který je zároveň manažerem výstavby arény, která bude dokončena v příštím roce.

Na držitele karet ZTP/P myslí také nový parkovací systém – mohou po jednorázové registraci parkovat kdykoliv a kdekoliv po neomezenou dobu. Všichni ZTP mají zdarma také MHD, která je z většiny bezbariérová.

Zodpovídá: BcA. Aneta Hrdličková
Vytvořeno / změněno: 4.4.2024 / 4.4.2024

Zařazenočt 04.04.2024 09:04:00
ZdrojJihlava
Origináljihlava.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=5967&id=564792


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V