Nejen stavebnictví a interiérový design v Kolumbii a Kostarice

Nejen stavebnictví a interiérový design v Kolumbii a Kostarice

21.06.2023 / 19:23 | Aktualizováno: 26.06.2023 / 17:51

Na přelomu května a června se v Bogotě konal 17. ročník mezinárodního veletrhu Expoconstrucción & Expodiseno, zaměřený na sektor stavebnictví, ale také užitné designové výrobky a doplňky. Velvyslanectví v Bogotě ve spolupráci se zahraniční kanceláří CzechTrade připravily na této akci prezentaci v podobě národního stánku, na kterém byly české firmy Chuděj, Solida a Bemeta. Počty návštěvníků českého stánku i konkrétní jednání, která v průběhu veletrhu probíhala, svědčí o velkém zájmu o české produkty ze strany potenciálních kolumbijských obchodních zástupců i koncových zákazníků. Delegace se následně přesunula do Kostariky, kde se v průběhu sektorově úzce zaměřeného byznys fóra a networkingového koktejlu podařilo českým firmám navázat další relevantní obchodní kontakty. Bilaterální jednání s kostarickými institucemi, která proběhla na okraj podnikatelské mise, ukázala, že existuje značný potenciál pro prohloubení vzájemné spolupráce s touto středoamerickou zemí také v dalších odvětvích, jako jsou zelené technologie, zdravotnictví či oblast kybernetické bezpečnosti.

Na bogotském výstavišti Corferias proběhl ve dnech 30. května až 4. června nejvýznamnější veletrh stavebnictví v Kolumbii, známý jako Expoconstrucción & Expodiseno, který se specializuje také na rozvoj interiérového designu, architektury a infrastruktury. Mezi více než 430 vystavovateli ze 17 zemí světa nechyběly tři české firmy. Jednalo se o společnost Chuděj, zabývající se výrobou kanalizačních vpustí a lineárních žlabů, rodinný podnik Solida, vyrábějící ucelené systémy upevňovací techniky s důrazem na produkci instalačních objímek, a společnost Bemeta, nabízející designové koupelnové doplňky z oceli a mosazi. S kolumbijským trhem přitom měla předchozí zkušenosti pouze firma Chuděj, která se účastnila tohoto veletrhu již v listopadu 2021 a prezentovala se i na jiných akcích v zemi. V Kolumbii má také svého obchodního zástupce. Pro představitele dalších dvou firem šlo o první setkání s kolumbijským prostředím, při kterém si chtěli ověřit reálný potenciál svého sortimentu na zdejším trhu. Právě sektorové veletrhy bývají v Kolumbii výbornou platformou pro obecný průzkum trhu i navázání důležitých kontaktů.

Velvyslanectví ČR v Bogotě

Velvyslanectví ČR v Bogotě

Český stánek se těšil velkému zájmu ze strany potenciálních obchodních partnerů a distributorů i koncových klientů. Zástupci českých firem měli řadu konkrétních jednání a individuálních schůzek, na kterých mohli probrat s kolumbijskými protějšky podmínky a možnosti vzájemné spolupráce. Ačkoli byl sektor stavebnictví v zemi v roce 2022 zasažen zvýšením cen materiálů, v tomto roce se situace stabilizovala a nadále roste výstavba nových i přestavba původních budov. Zejména v segmentu bydlení pro vyšší střední a movité vrstvy je navíc kladen čím dál větší důraz na kvalitní, inovativní, ale také praktické detaily a doplňky. České výrobky v tomto ohledu mohou nabídnout atraktivní alternativy k existujícímu portfoliu, a příležitosti tak existují i pro další české firmy z tohoto odvětví.

Představitelé českých firem se v doprovodu zástupců ambasády a agentury CzechTrade následně přemístili do Kostariky. Jedná se sice o malou středoamerickou zemi, avšak díky politické a ekonomické stabilitě a v regionálním srovnání i dobré životní úrovni jde o perspektivní trh. Podnikatelsky zaměřený program zahrnoval odpolední sektorově úzce profilované byznys fórum a navazující networkingový koktejl. Početná účast odborníků z oboru potvrdila, že Kostarika disponuje silným sektorem stavebnictví, které se orientuje na výstavbu hotelových, ale i rezidenčních projektů. České společnosti tak měly jedinečnou příležitost prezentovat své výrobky potenciálním partnerům a klientům, ale i méně formálně probrat konkrétní možnosti spolupráce. V rámci navazující služby CzechTrade pak zástupci českých firem absolvovali v Kostarice ještě další individuální B2B jednání s konkrétními firmami.

Velvyslanectví ČR v Bogotě

Velvyslanectví ČR v Bogotě

Na okraj mise proběhly i schůzky s představiteli relevantních kostarických veřejných institucí - Ministerstvem zahraničního obchodu a kostarickou agenturou na podporu obchodu, Procomer. Z jednání o možných oblastech obchodní, ekonomické, ale i vědecko-výzkumné spolupráce vyplynulo, že má kostarická strana velký zájem na investicích do zelené energetiky, kde je země už nyní regionálním šampiónem a pro kterou má vynikající předpoklady. Stálicí v perspektivních oborech je oblast zdravotnických prostředků, kde Kostarika disponuje v regionálním měřítku nezvykle vyspělou výrobní kapacitou a kvalifikovanou pracovní silou. Velký pozitivní ohlas vyvolala možnost spolupráce v oblasti kybernetické bezpečnosti a digitalizace. Kostarika zažila vloni jeden z vůbec největších kybernetických útoků na světě, který doposud zemi stál odhadem 24 mil. USD. V zemi proto vzrostla poptávka po technologických řešeních pro zabezpečení kritické infrastruktury a posílení kybernetické bezpečnosti v různých sektorech.

Jana Hudcovská, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Bogotě

Bohdan Malaniuk, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Bogotě



Zařazenopo 26.06.2023 17:06:00
ZdrojMZv ČR Bogota
Originálmzv.gov.cz/bogota/cz/obchod_a_ekonomika/nejen_stavebnictvi_a_interierovy_design.html

Související témata

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V