Náměstek ministra průmyslu a obchodu Edvard Kožušník navštívil Mexiko

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Edvard Kožušník navštívil Mexiko

22.09.2023 / 00:15 | Aktualizováno: 26.09.2023 / 00:35

Ve dnech 17. – 20. 9. 2023 navštívil Mexiko náměstek ministerstva průmyslu a obchodu Edvard Kožušník. Během třídenního programu inauguroval nový Exportní inkubátor CzechTrade, setkal se se zástupci českých firem, proběhly schůzky na mexickém ministerstvu zahraničí, se zástupcem vlády hlavního města i představiteli dvou obchodních komor.

Edvard Kožušník u příležitosti své návštěvy slavnostně otevřel první Exportní inkubátor CzechTrade v Latinské Americe za přítomnosti velvyslance ČR Zdeňka Kubánka a ředitelky CzechTrade Mexiko Terezy Vítkové. První inkubovanou firmou je mmcité, která má v Guadalajaře výrobní závod, další firma bude brzy následovat. Následoval malý společenský podnik se zástupci dalších českých firem v prostorách ZÚ, během něhož se dozvěděl o jejich aktivitách a budoucích plánech.

Slavnostní otevření inkubátoru

Slavnostní otevření inkubátoru

Náměstek Kožušník navštívil obchodní komory COPARMEX a COMCE, kde se setkal i s několika podnikateli ze sektorů automotive, čistých energií a inovací. S COMCE má Svaz průmyslu a dopravy ČR podepsané memorandum o spolupráci. Mexičané projevili zájem v prvé řadě o elektromobilitu, která je v Mexiku teprve v počátcích. Upozornili na dobrou kvalitu mexické pracovní síly a vysokou produktivitu práce. Náměstek Kožušník naopak zmínil hlavní české investice v Mexiku, mexické firmy v ČR (CEMEX, Nemak, Bimbo) a fakt, že desetimilionové Česko zároveň umožňuje vstup na silný trh celé střední Evropy.

Setkání se zástupci COMCE

Setkání se zástupci COMCE

Setkání se zástupci COPARMEX

Setkání se zástupci COPARMEX

Během jednání na Delegaci EU s velvyslancem EU Gautierem Mignotem byla diskutována především modernizovaná Globální dohoda EU-Mexiko, jejíž podpis se po mnoha průtazích očekává v následujících měsících. Dohoda má zjednodušit celní postupy, které bývají často zmiňovanou překážkou evropských exportů. Náměstek podtrhl český zájem o investice v oblasti energetiky (energetické tranzice) a zajímal se také o možné scénáře politického vývoje vzhledem k tomu, že Mexiko čekají v červnu 2024 všeobecné volby a kampaň už odstartovala. Už nyní je jasné, že příští hlavou státu bude žena – poprvé v historii Mexika.

Setkání s velvyslancem EU Gautierem Mignotem

Setkání s velvyslancem EU Gautierem Mignotem

Na mexickém MZV proběhlo oficiální přijetí u náměstkyně ministryně zahraničí Carmen Moreno, s níž se E. Kožušník setkal již během Iberoamerického týdne 2022 v Praze. Informoval ji o říjnové cestě delegace zahraničního výboru PSP ČR do Mexika a o chystané vědecko-technologické misi do státu Jalisco na jaře 2024. Z mexické strany zazněl příslib o podpoře českých investic. Náměstek dále zavítal na ministerstvo pro ekonomický rozvoj hlavního města (Ciudad de México má statut federálního státu), kde nabídl spolupráci českých subjektů v oblasti smart cities a odpadového hospodářství.

Setkání s Carmen Moreno

Setkání s Carmen Moreno

Setkání na Secretaría de Desarollo Económico

Setkání na Secretaría de Desarollo Económico

Náměstek Kožušník na všech jednáních vyzdvihl důležitost Mexika pro český export – jde o nejdůležitějšího obchodního partnera v Latinské Americe. Za posledních deset let se vzájemný obchod více než zdvojnásobil. Pro české firmy je lákavá blízkost USA, mohou využít nearshoring, a navíc Mexiko otevírá bránu na velký latinskoamerický trh. Poukázal také na podobnost ČR a Mexika, co se týče závislosti na automobilovém průmyslu a závislosti zahraničního obchodu na EU (Německu) v případě Česka, respektive USA v případě Mexika, z čehož plyne nutnost větší diversifikace. Mexickým partnerům objasnil dopady ruské invaze na Ukrajinu a připomněl neutichající českou podporu Ukrajině. Rovněž poukázal na investiční příležitosti pro rekonstrukci země po válce, při níž chce být Česko aktivní.



Zařazenoút 26.09.2023 00:09:00
ZdrojMZv ČR v Mexiku
Originálmzv.cz/mexico/cz/obchod_a_ekonomika/namestek_ministra_prumyslu_a_obchodu.html

Související témata

Mexiko
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V