Platy ve zdravotnictví a sociálních službách chtějí hejtmani v pondělí probrat na celostátní tripartitě

Novinky

28.5.2017

Platy ve zdravotnictví a sociálních službách chtějí hejtmani v pondělí probrat na celostátní tripartitě

Platy ve zdravotnictví a sociálních službách chtějí hejtmani v pondělí probrat na celostátní tripartitěUž zítra odpoledne bude jednat celostátní tripartita, tedy Rada hospodářské a sociální dohody (RHSD - složená ze zástupců vlády, zaměstnavatelů a zaměstnanců), které se tradičně zúčastní i představitelé krajů. Mluvit se má i o vážné situaci ve zdravotnictví a sociálních službách. Jednání se uskuteční od 14:00 h v Lichtenštejnském paláci v Praze.


„Jednání celostátní tripartity se samozřejmě zúčastním, sociální dialog je pro kraje naprosto zásadní. K čemu to vede, pokud se předem mezi zaměstnavateli, zaměstnanci a vládou témata detailně neprojednají, ukázala například situace se zvýšením mezd řidičů autobusů. Tehdy se rukojmími nešťastného nařízení vlády stali lidé, kteří kvůli stávce řidičů měli problém dostat se do práce,“ říká předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová a dodává: „O to víc mě v souvislosti s pondělní tripartitou, která se koná pouze jednou ročně, mrzí, že premiér Bohuslav Sobotka nevyslyšel žádost hejtmanů a krajské zdravotnictví a sociální služby nezařadil na jednání jako řádný programový bod. Situace je přitom velmi vážná. Vrásky na čele nejen krajům, ale i městům a obcím, přidělává novela nařízení vlády č. 564/ Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Týká se i platů zdravotních sestřiček. Mají se zvýšit, ale kraje nemají, kde na to vzít.“

Právní předpis má od 1. července 2017 zvýšit platové tarify zaměstnanců v kultuře, nepedagogických pracovníků v regionálním školství, sociálních pracovníků, pracovníků v sociálních a komunálních službách a zdravotnického personálu. Zmiňovaným zdravotním sestrám by se tak měl zvýšit plat o 2 000 Kč. Jenže i když hejtmani několikrát žádali ministra zdravotnictví, aby poslal kritéria a podmínky dotačního programu, který má danou věc řešit a Miloslav Ludvík ho slíbil už v únoru, je konec května a dosud se tak nestalo. Navíc domluvenou schůzku, která se měla konat minulý pátek, ministr zrušil a nový termín Janě Vildumetzové nabídl až 1. června, tedy až po jednání tripartity.

Každá druhá z padesáti největších tuzemských nemocnic má přitom podle sondy, kterou provedl Seznam.cz, v současné době ekonomické potíže a musí zavírat oddělení. V zařízeních chybí lékaři a zdravotní sestry. Největší problémy jsou na internách nebo chirurgiích. Podle redakce například v pražské Thomayerově nemocnici zavřeli zhruba deset procent lůžek, v brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny a také v Semilech zase omezili provoz chirurgie.

Kraje ale do nekonečna nemohou dotovat vládní rozhodnutí o zvýšení platů, kterých před volbami přibývá (viz třeba zvýšení mezd řidičů autobusů ). A to i přes to, že jednoznačně podporují, aby lidé za kvalitní práci dostávali dobře zaplaceno. Peníze pak nejen krajům, ale i městům a obcím, chybí jinde. Jak by se situace s úkoly navíc měla řešit, stojí v nedávném prohlášení Asociace krajů a Svazu měst a obcí. K dispozici je zde .

TZ: Platy ve zdravotnictví a sociálních službách chtějí hejtmani v pondělí probrat na celostátní tripartitě


Zařazenone 28.05.2017 14:05:00
ZdrojAsociace krajů
Originálasociacekraju.cz/novinky/platy-ve-zdravotnictvi-a-socialnich-sluzbach-chteji-hejtmani-v-pondeli-prob...

Související témata

Sociální pojištění | Sociální karta


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V