Nadační fond pomáhá těžce nemocné ženě k návratu do života

Nadační fond Šance pro děti, za nímž stojí město Mladá Boleslav, předvedl v posledních měsících husarský kousek na poli charity. Společným úsilím řady lidí se podařilo vybrat 4,3 milionu korun na pomoc pro Vendulu Fenz, mladou maminku dvou malých holčiček, která trpí apalickým syndromem. Více než rok leží nehybně na lůžku v nemocnici bdělém kómatu, a dennodenně se o ni starají rodiče a sestra. Šance na alespoň částečné uzdravení přitom existuje, nicméně není hrazená ze zdravotního pojištění a je obrovsky nákladná, takže Vendulčini stárnoucí rodiče by si ji v žádném případě nemohli dovolit. Peníze, které nyní získali díky iniciativě nadačního fondu, dávají jim a hlavně mladé ženě šanci na návrat do života.
Náměstek Marek, Iva Crookston a Dagmar Bláhová s maminkou a sestrou Vendulky
Náměstek Marek, Iva Crookston a Dagmar Bláhová s maminkou a sestrou Vendulky

"Vendulčini příbuzní se snažili najít způsob, jak jí pomoci k alespoň částečnému uzdravení. Ukázalo se, že v České republice není žádné zdravotnické zařízení, které by to umělo, respektive si na to trouflo. Podařilo se najít rehabilitační centrum v Piešťanech na Slovensku, kde mají dobré výsledky s léčbou apalického syndromu. Nicméně léčbu si musí uhradit sama, 14 dní stojí 150 tisíc korun. Jsem opravdu moc rád, že se podařilo díky štědrým dárcům vybrat tolik peněz, které poslouží dobré věci," uvedl náměstek primátora Daniel Marek, který předal šek Stanislavě Štěpánkové, Vendulčině mamince.
Vendy čeká první dvoutýdenní intenzivní léčba v Piešťanech od 23. března, díky úsilí Ivy Crookston a Dagmar Bláhové z Nadačního fondu šance pro děti má zajištěnou sanitku, která ji tam převeze. "Pomohli jsme zařídit další specializované zařízení v Čechách, kde bude mezi 14 denními turnusy po Slovensku rehabilitovat. Na Slovensko se bude vracet vždy po měsíci odpočinku. Její sestra se díky tomu, že Vendula dostane šanci, chce věnovat pomoci a založení spolku, který bude sdružovat lidi s Apalickým syndromem," uvedla Iva Crookston.
Zdůraznila také, že nic z toho by nebylo možné bez štědrých dárců, kteří přispěli do charitativní sbírky pro Vendulku na portálu Donio, celková částka přes 4,3 milionu korun je v dnešní době až neuvěřitelná. S propagací sbírky pomohla i média, která příběh zveřejnila, ať už jde o Blesk, Novinky.cz nebo CNN Prim News.

Příběh Venduly Fenz

Mladá a do té doby aktivní žena skončila po vážné nehodě v prosinci 2021 v kómatu, odborně zvaném apalický syndrom, kdy má pacient má otevřené oči a působí dojmem, že se probral, ale není tomu tak.
Devětatřicetiletá maminka má doma dvě malé dcery, pětiletou a šestiletou, navíc její manžel je nevidomý.
Vendy byla vždy velice činorodý člověk. Mezi mnohé z jejich aktivit patřily doprovody vozíčkářů a nevidomých na kulturní akce, autorské čtení v místní knihovně či práce ve studentském rádiu. Milovala být mezi lidmi a vždy byla tam, kde někdo potřeboval pomoci, a právě lidem s určitým druhem handicapu pomáhala nejvíce. Podílela se mimo jiné i na scénáři k dokumentárnímu filmu o vozíčkářích a časosběrném natáčení snímku o životě lidí s mentálním postižením. Absolvovala i roční stáž na Oxfordu, která jí byla obrovskou zkušeností a do poslední chvíle z ní čerpala.
Intenzivní terapie jí dá reálnou šanci na návrat do života, aby mohla opět hýbat končetinami, učit se hovořit, případně i postavit se na nohy.


Dan a paní Štěpánková
U stolu
Zveřejnil: Šárka Charousková
Vytvořeno / změněno: 13.3.2023 / 13.3.2023


Zařazenopo 13.03.2023 12:03:00
ZdrojMladá Boleslav
Originálmb-net.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=9629&id=79823

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V