"Rosteme o desítky procent ročně". Fillamentum jde na START pro peníze na rozvoj doma i v USA

Česká společnost Fillamentum vyrábějící struny do tiskáren pro trojrozměrný tisk hodlá nabídnout investorům přes pražskou burzu na trhu START nové akcie a výnos z transakce použít na další rozvoj a výstavbu výrobního závodu ve Spojených státech. Společnost založená v roce 2011 jako start-up hodlá prostřednictvím primární nabídky akcií (IPO) získat řádově 30 milionů korun na investice do strojů pro stávající továrnu v Hulíně a na vybudování nového závodu ve Spojených státech, uvedl v rozhovoru pro Reuters Josef Doleček, ředitel společnosti a akcionář s podílem 15 procent.

"Ta potřeba, kterou my máme, je získat peníze na další rozvoj. 3D tisk je obor rostoucí v desítkách procent ročně, potřebujeme investice, abychom mohli růst, sledovat a saturovat trh a přitom být stále světovou špičkou," řekl Doleček agentuře Reuters.

Společnost Fillamentum může v rámci IPO na trhu START pražské burzy pro středně velké podniky vydat až 28.800 kusů nových akcií v cenovém rozpětí 816 až 1337 korun, uvádí prospekt společnosti.

Počet akcií v maximálním možném vydaném množství představuje akciový podíl 22,36 procenta.

Konečná cena akcií bude stanovena 15.května při premiéře trhu START. Cenové rozpětí pro upisování akcií nyní indikuje výnos pro firmu 23,5 až 38,5 milionu korun, pokud by upsala maximální zamýšlený objem emise.

SMĚR USA

Fillamentum působí na vysoce dynamickém trhu a dodává struny pro 3D tiskárny, takzvané filamenty, zákazníkům po celé Evropě. Zhruba 10 procent produkce směřuje do Spojených států a právě tam nyní vidí management firmy velký potenciál.

"My jsme dnes v USA tak populární a máme z tamního trhu takovou odezvu, že je reálné během tohoto roku zpětinásobit naše prodeje," řekl Doleček s tím, že mezi tamní zákazníky patří například americká armáda, lídr v retailovém prodeji 3D tiskáren MatterHacker nebo internetový obchod Amazon.

"Na americkém trhu jsme permanentně vyprodaní. Jakékoli množství do USA pošleme, hned se prodá. Doprava až na místo určení včetně celních procedur trvá šest až osm týdnů, navíc uvádíme nové produkty nebo nové varianty výrobků, proto potřebujeme na trhu této velikosti působit i výrobně," řekl Doleček.

Peníze získané z IPO společnost fakticky investuje v českém závodě a přeneseně pak v USA, vysvětlil Doleček.

"Drtivou většinu té investice použijeme v Česku, tady si koupíme nový stroj. Ale účel (IPO) je kvůli americkému trhu," vysvětlil.

"Stroj, který již máme u nás a už na něj máme vytvořené procesy, převezeme do USA, abychom na druhém konci světa nezačínali rozjíždět linku z nuly," dodal.

Prvním krokem v USA bude založení obchodní jednotky a posílení marketingu na tamním trhu a teprve poté bude na pořadu dne výstavba nového závodu.

Spuštění pilotního provozu ve Spojených státech Doleček očekává na přelomu roku. Lokalita amerického závodu je zatím ve stadiu výběru, dodal.



HIGH-TECH SEGMENT

Fillamentum, světová špička ve svém oboru, která má kromě výroby vláken i vlastní výzkum, považuje na rozvíjejícím se a vysoce konkurenčním trhu strun pro 3D za skutečnou konkurenci necelou desítku světových firem ze zhruba 4500 existujících.

"My obsluhujeme segment high-tech. Jsme v segmentu, který vyžaduje kvalitu, vyžaduje nějakou zvláštnost a který je ochoten za takovou prémiovou kvalitu a unikátnost platit i vyšší cenu," řekl Doleček.

Kromě 3D strun, od jejichž latinského názvu "filamentum" neboli vlákno odvodila svůj název i společnost mířící na pražskou burzu, vyrábí hulínská firma také plastové trubky a hadičky pro automobilový průmysl, ochranné obaly pro zdravotnické instrumenty nebo nápojové obaly.

V roce 2017 společnost vykázala celkové tržby 38,1 milionu korun. Těžištěm produkce byla výroba strun, která generovala 41 procent výnosů, automobilový průmysl obstaral 23 procent a nápojové obaly 34 procent.

"Ve společnosti Fillamentum jsme začali výrobu v roce 2012. První výrobky směřovaly do oblasti automobilového průmyslu. O rok později jsme začali s obalovým průmyslem a od roku 2013 působíme na poli 3D tisku," uvedl Doleček.

Trh filamentů však rychle roste a za pět let již společnost počítá s tržbami 163,8 milionu korun a devítinásobně vyšším provozním ziskem před odpisy (EBITDA) v porovnání s loňskými 2,7 miliony korun.

"Každým rokem rosteme o desítky procent... Vize je taková, dostat se během pěti let ze současných 85 tun 3D tiskových filamentů na číslo v intervalu 250 až 300 tun ročně," řekl Doleček.

Popularita oboru 3D tisku totiž neustále stoupá a dávno není jen výsadou specifického designu nebo modelování prototypů. Začíná doba využití 3D tisku v průmyslu, například pro výrobu různých součástek nebo dočasných náhradních dílů.

(Zdroj: rozhovor pro Reuters)



Zařazenopo 14.05.2018 11:05:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3828407/rosteme-o-desitky-procent-rocne-fillamentum-jde-na-start-pro-penize-...
Přílohy
KategorieAkcie
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.