V Česku chybí statisíce řemeslníků, firmy je vábí na obří platy

Bez vysoké školy tě nikde nevezmou. Touto mantrou spousta rodičů straší potomky a snaží se je dokopat k lepším studijním výsledkům. Realita je ale jiná - v Česku totiž na trhu práce chybí hlavně řemeslníci. A firmy jim tak nabízejí pohádkové platy.

Podle odhadů Hospodářské komory chybí na trhu práce až 300 tisíc řemeslníků. A jako kdyby to nestačilo, ubývá i studentů a absolventů "manuálních" oborů.


Jasně to ukazují čísla Českého statistického úřadu. V roce 2006 navštěvovalo střední odborné školy s maturitou a střední odborné školy s výučním listem téměř 385 tisíc žáků, v loňském školním roce to bylo už jen necelých 270 tisíc.

 

Podle ministerstva školství je nejméně studentů v oborech sklenář, montér vodovodů a kanalizací, slévač nebo kovář. Podobně jsou na tom i obory pokrývačské, klempířské a dlaždičské. Malý zájem je i o obory hutník, umělecký keramik, modelář, kameník či kamnář.

"Dlouhodobě nejmenší zájem je o obory, po kterých je na trhu práce největší hlad, konkrétně se jedná o učební obory tesař, pokrývač, klempíř nebo sklenář. Největší zájem uchazečů zaznamenávají obory instalatér, truhlář a zahradník. V posledních letech se k populárním přidaly obory podlahář a strojní mechanik,“ vypočítává ředitel Střední odborné školy Jarov Miloslav Janeček.

 

Kvůli nedostatku řemeslníků je nejen těžké vůbec nějakého sehnat, ale ještě pak musíte čekat, než dodělá zakázky, které nabral před tou vaší. Často to trvá řadu měsíců.

 

"Firmy se o kvalitní řemeslníky přetahují a nabízejí jim mzdy i přes 50 tisíc korun měsíčně. Zkušení odborníci tak snadno dosáhnou na plat srovnatelný s odměnou vrcholového manažera,“ říká viceprezident Hospodářské komory Roman Pommer.



A dodává, že situaci na trhu ještě zhoršuje to, že část řemeslníků odchází za prací do zahraničí, kde jsou platy ještě lákavější.


Řada škol dokonce některé obory zavírá, protože je zájemců tak málo, že výuku "neutáhnou". To se týkalo například kominíků, kteří ovšem nyní zažívají renesanci. Zájemci se hrnou především díky povinným kontrolám komínů, které byly nedávno zavedeny zákonem.


Zařazenost 04.10.2017 05:10:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova Ekonomika
Origináltn.nova.cz/ext/v-cr-chybi-statisice-remeslniku-firmy-je-vabi-na-obri-platy.html
Přílohy

Související témata

Farmaceutické firmy | Česká republika


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.