Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Reality  |  13.05.2024 12:48:23

Linkcity plánuje zahájit výstavbu rezidence Stodolní ještě letos, zájemci si už rezervovali přes 40 % bytů

Linkcity Rezidence Stodolní

Komplex polorozpadlých budov ve stávající centrální zástavbě přímo u galerie moderního umění PLATO má nahradit polyfunkční dům Rezidence Stodolní od developerské společnosti Linkcity. Architektonický koncept z dílny renomovaného studia Bogle Architects je inspirován Velkou Británii, která se jako jedna z prvních zemí v Evropě věnovala problematice městských brownfieldů a má s jejich revitalizací téměř 30 let zkušeností. Byty na prodej na rozhraní ulic Masná, Stodolní a Porážková jdou rychle na odbyt. Ze 131 jednotek ve velikostech od 1+kk až po 4+kk je již přes 50 bytů rezervováno. Součástí Rezidence Stodolní budou také prostory pro obchody a služby, které vdechnou lokalitě nový život. Celá oblast projde zásadní proměnou i díky nové pěší zóně se zelení a odpočinkovými zónami, která bude společnou investicí města a developera.

„Rozvoj brownfieldů je v oblasti stavebnictví jednou z nejtěžších disciplín, ale současně také naší specializací. S veškerým respektem ke geniu loci místa a k okolní zástavbě přispíváme k oživení bývalých průmyslových lokalit, čímž zvyšujeme kvalitu života místních obyvatel. Věřím, že Rezidence Stodolní pomůže změnit tvář historického jádra Ostravy a dodá mu impuls, aby se stalo vyhledávaným místem pro všechny,“ komentuje Kristýna Zavrtálková, generální ředitelka Linkcity s tím, že lokalitu vytipovalo město jako svou rozvojovou oblast a vypsalo na pozemek výběrové řízení. O jeho prodeji společnosti Linkcity rozhodlo v dubnu 2022. Předpokládaný termín zahájení výstavby Rezidence Stodolní je v závěru letošního roku, její dokončení se plánuje o dva roky později.

Polyfunkční dům kombinuje bydlení s obchody a službami a dále s veřejným prostorem jako novým místem pro setkávání. Energeticky úsporná budova s fotovoltaikou na střeše zahrnuje 131 bytů na pěti nadzemních podlažích. V suterénu bude garáž pro rezidenty se 132 parkovacími místy, přípravou na nabíjení pro elektromobily a prostornými sklepy. Přízemí je vyhrazeno šesti maloobchodním jednotkám s celkovou pronajímatelnou plochou 1 560 m2. Mezi budoucími nájemci nebude chybět supermarket, ovšem cílem investora je přilákat i provozovatele pekárny, kavárny či lékárny. Od druhého nadzemního podlaží již převládá bydlení a společné prostory pro rezidenty. Mimo jiné zde vzniknou dvě komunitní zahrady. Pomyslnou třešničku na dortu představuje výhled na budovu galerie současného umění PLATO, která vznikla nedávnou rekonstrukcí historických jatek. Právě mezi ní a rezidencí vznikne nová pěší zóna s množstvím zeleně a lavičkami k příjemnému posezení a odpočinku pro širokou veřejnost. To vše pět minut chůze od nejbližší zastávky MHD, v blízkosti škol a školek, stejně jako gastronomických zařízení a dalších obchodů a služeb.

Zvolená architektura podtrhuje atmosféru místa a přirozeně navazuje na stávající budovu městské galerie. Rovné střechy na straně její moderní dostavby jsou nápaditě doplněny zkosenými dělícími stěnami teras směrem do ulice Stodolní, evokující přitom šikmé střechy zdejší zástavby. S citlivostí byly vybrány i stavební materiály. Směrem ke galerii jsou na fasádách využity cihlové obklady, které reagují na původní architekturu jatek. Naopak do ulice Stodolní pracovali architekti s moderní verzí omítky v souladu s klasickým výrazem objektů v centru města. Materiálovou paletu doplnili o detaily tmavých kovových konstrukcí, táhel a zábradlí, které odkazují na industriální charakter místa.

Do návrhu projektu jsme si přáli vtisknout něco, co je pro Ostravu charakteristické. Líbí se nám její snaha se neustále rozvíjet a jít i do odvážnějších forem architektury. Chtěli jsme, aby celý projekt byl výrazný, nadčasový a přinesl lokalitě novou energii. I proto jsme se inspirovali Londýnem, kde mají s revitalizací městských brownfieldů zkušenosti již od konce 90. let minulého století. Výborným příkladem je úspěšná londýnská část King’s Cross, kde se také prolíná kultura, komerce, bydlení i zeleň, nové i staré objekty. Je to mnohdy právě multifunkční náplň, která stojí za úspěchem zdařilé revitalizace. Věříme, že výsledek bude stát za to. Možná se právě Rezidence Stodolní stane postupem času tím, co bude pro Ostravu typické ,“ říká Barbora Markechová, ředitelka a architektka Bogle Architects.

Kristýna Zavrtálková z Linkcity ji doplňuje: „S nadšením sledujeme, jak se na oživení lokality budou spolu s námi podílet lidé přímo z Ostravy a blízkého okolí. Právě oni totiž tvoří drtivou většinu poptávky po našich bytech. Oceňují přitom nejen působivou architekturu a udržitelná řešení projektu, ale také jeho centrální polohu s vyřešenou možností parkování. Svou roli hraje i fakt, že objekt bude začleněn do již existující zástavby, takže se lidé nebudou muset obávat nových projektů, které by stály příliš blízko anebo jim zakryly výhledy.“

Typologie bytů odpovídá nejnovějším trendům a inspiracím ze zahraničí. Z hlediska dispozic nechybí menší jednotky vhodné jako první bydlení, ale i prostorné byty pro rodiny s dětmi a atypické mezonety. Většina z nich má vlastní balkon, lodžii anebo terasu; některé i předzahrádky. Zajímavostí jsou speciální flexi byty ve velikosti do 55 m2, u kterých se majitelé budou moci rozhodnout, zde jim vyhovuje dispozice 1+kk anebo si prostor přejí rozdělit příčkou na dva obytné prostory.

„Zahájení prodeje bytů o Vánocích loňského roku přineslo skutečně vekou odezvu. Zpočátku jsme evidovali největší zájem o byty s předzahrádkou a jednotky v nejvyšším podlaží, které disponují prostornými terasami s výhledem do širokého okolí. Po této úvodní vlně rezervací se zájem rozprostřel na všechna patra i velikosti bytů. Dobrou zprávou pro potenciální zájemce zůstává, že stále máme na výběr ze všech možných dispozic,“ uzavírá Kristýna Zavrtálková.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688