ASO ČR (asocr.cz)
Podnikání  |  26.03.2024 01:13:00

Josef Středula je opět předsedou odborové centrály ČMKOS

Josef Středula je znovu předsedou Českomoravské konfederace oborových svazů (ČMKOS). Do této funkce se, podle zpravodajství České televize, vrátil po třítýdenní přestávce, kdy musel skončit ve vedení této odborové centrály, a to kvůli neplacení členských příspěvků. Delegáti mimořádného sněmu ČMKOS ho, tedy, opětovně zvolili do funkce předsedy odborové centrály.

Sněm také vybral také nového místopředsedu, po odstoupivším Vítu Samkovi, který odstoupil ze zdravotních důvodů a kvůli svému věku. Novým místopředsedou se stal Jiří Vaňásek, který v současnosti pracuje jako vedoucí sociálně-právního oddělení ČMKOS.

Josef Středula, po svém zvolení, řekl novinářům, že důležité je, že se odbory dohodly. Věří, že další volby se uskuteční až na řádném odborářském sjezdu za dva roky.

Josef Středula získal, při volbě předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů, 64 ze 112 hlasů, což je 57 procent. Josef Středula přitom odmítl, že by bylo možné hovořit o slabém výsledku. „Že získám důvěru i po situaci, která nastala, a po mediálním přestřelu, který byl, si myslím, že to rozhodně posiluje,“ uvedl. S novým vedením ČMKOS chce zlepšit komunikaci s jednotlivými odborovými svazy. Zároveň vyrazit do základních organizací a důvěru si vybojovat“. Na tiskové konferenci po skončení sněmu dodal, že „vedení je v plné síle“.

Česká televize ve svém zpravodajství dále upozornila, že je to výrazně horší výsledek, než při poslední řádné volbě v dubnu 2022, kdy Josefa Středulu podpořilo 88 procent delegátů. Stejně, jako tehdy, neměl ani nyní Josef Středula protikandidáta.

Za slabý, označil Středulův mandát, podpořený jen 57 procenty delegátů, jeho předchůdce v čele odborové centrály ČMKOS a zároveň i bývalý poslanec za ČSSD Jaroslav Zavadil.

Česká televize rovněž odvysílala, že podobně se vyjádřil i předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík. Ten se totiž pokusil zvolení Josefa Středuly pozdržet, s tím, že na začátku sněmu navrhoval, aby se volba předsedy ČMKOS odložila na podzim. Podle Františka Dobšíka, jak ve svém zpravodajství uvedl Český rozhlas, část delegátů sněmu skutečně chtěla volbu předsedy odložit na pozdější datum, aby bylo možné najít Josefu Středulovi dostatečně silného protikandidáta, s tím, že do dalšího sněmu, který se má konat na podzim, by tak centrálu vedli dále místopředsedové.

Český rozhlas dále zveřejnil, že František Dobšík, s výsledkem hlasování, vyjádřil nespokojenost. Proto také oznámil, že za rok a půl, kdy se konají další řádné volby předsedy ČMKOS, postaví Josefa Středulovi protikandidáta. Ve svém názoru vychází z faktu, že Josefa Středulu, ve vedení ČMKOS, již nechtějí i další, obdobně smýšlející předsedové odborových svazů.

Česká televize, mimo jiné, rovněž konstatovala, že, i přes menší podporu staronového předsedy, jeho zvolením skončilo období, kdy v čele odborů zůstávala samotná místopředsedkyně Radka Sokolová. Upozornila, že nejprve musel, kvůli problému s členskými příspěvky, skončit ve funkci Josef Středula. Nedlouho po něm rezignoval i první místopředseda Vít Samek, který byl předtím, spolu s Radkou Sokolovou, pověřen vedením odborové centrály. Vít Samek svůj krok zdůvodnil věkem a zdravím.

Podle zpravodajství Českého rozhlasu, Josef Středula, po svém zvolení, zároveň nastínil plán odborové centrály do budoucna. „Chtěli bychom se setkat s prezidentem, máme totiž výhrady k důchodové reformě. Některé mladší ročníky budou mít věk odchodu do důchodu nad 70 let. Nelíbí se nám také rozhodnutí o minimální mzdě a chceme, aby Sněmovna svůj názor přehodnotila,“ uvedl Josef Středula. Současně dodal, že ČMKOS je připravena organizovat protestní akce. Přičemž konstatoval, že na svém příštím jednání, které by se mělo konat v dubnu, to projedná rada ČMKOS. Josef Středula nechtěl předem avizovat, jakou formu tyto protesty mají mít. „Máme před sebou také volby do Evropského parlamentu. Přejeme si, aby Evropa byla více sociální a racionální než dosud,“ prohlásil.

Podle České televize Josef Středula šel do volby, na předsedu ČMKOS, jako jasný favorit. Kromě toho, že proti němu nikdo nekandidoval, získal nominace od čtrnácti odborových svazů, včetně toho nejpočetnějšího KOVO, který je zároveň jeho domovským, jelikož je registrován v jedné ze základních organizací OS KOVO. Dva odborové svazy sice nominovaly na předsedkyni ČMKOS Radku Sokolovou, ta však kandidaturu odmítla.

Jiří Vaňásek získal na sněmu ČMKOS podporu 79 procent hlasů, hlasovalo pro něho tedy 88 ze 111 členů. Na tiskové konferenci řekl, že by rád navázal na práci svého předchůdce Víta Samka. V současnosti je Vaňásek vedoucím sociálně-právního oddělení ČMKOS.

  • Zdroj: Česká televize, Český rozhlas
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688