Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  10.03.2024 19:46:00

Příští týden se investoři zaměří na makrodata, hlavně na spotřebitelskou inflaci CPI v USA; čeká nás technické převažování hned několika indexů

V uplynulém týdnu trh sledoval především čtvrteční zasedání ECB a americká měsíční data ze zaměstnanosti. ECB dle očekávání ponechala úrokové sazby třetí zasedání v řadě beze změny (hlavní sazba: 4,50 %; depozitní sazba: 4,00 %). Celkové vyznění zasedání naznačilo, že ECB sice vyhlíží obrat v měnové politice, ale chce mít dostatečnou oporu v datech, než začne snižovat sazby. Prezidentka ECB Lagardeová naznačila, že v dubnu ještě rozhodnutí snížit sazby asi nepadne, větší šance má zasedání v červnu (6. června), kdy bude k dispozici více podkladů k rozhodnutí než v dubnu. K tomu se přiklání i nastavení peněžních trhů, které očekávají první snížení sazeb ECB až v červnu (šance 80 %) a nikoliv v dubnu (šance 15 %). Americká měsíční data o zaměstnanosti měla smíšené vyznění. Na jednu stranu bylo vytvořeno v únoru vyšší množství pracovních míst 275 vs. oček. 200 tis., ale minulý měsíc byl silně revidován níže na 229 vs. oznámených 353 tis. Současně se zvýšila nezaměstnanost na 3,9 vs. oček. 3,7 %. Tempo růstu mezd bylo dle očekávání 4,3 % r/r. Potvrzení očekávání u ECB a smíšená makrodata neměla vliv na pozitivní naladění investorů vůči technologickému sektoru, který pomohl zámořské indexy posunout na nová historická maxima. Konkrétně pak akciové indexy v USA měřeno indexem S&P 500 zakončily týden výše o 0,9 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 rostla na pozadí zasedání ECB o 1,3 % t/t. Domácí index PX lehce pokulhával především kvůli pátečnímu závěru obchodování, kde se objevili výraznější prodejci a ztlumili týdenní růst na +0,2 % r/r resp. 1463,2bodu.

Společnosti na BCPP

Bankovní rada ČNB rozhodla o snížení sazby proticyklické kapitálové rezervy o 25 b.b. na 1,75 % s platností od 1. dubna 2024. Jako důvod ČNB uvádí pokračující pokles cyklických systémových rizik v bilanci bank a pozici ekonomiky poblíž dna finančního cyklu. Snížení kapitálových požadavků je pozitivní a zvyšuje kapacitu bank pro výplatu dividend. Akcie Erste Group zakončily týden na 950,1 (+0,4 % t/t), KB na 805 (-1,3 % t/t) a Monety na 98 (-4,5 % t/t).

Developer logistických a průmyslových ploch CTP NV oznámil čisté nájemní výnosy za r. 2023 ve výši 543,2 mil. EUR, tj. +20,1 % r/r. Nárůst byl tažen jednak vyššími nájmy na již existujících plochách (+7,4 % r/r) díky indexaci nájemného a také výstavbou a akvizicemi nových ploch. Obsazenost ploch stoupla z 93 % v polovině loňského roku na 94 % na konci roku a šéf firmy Remon Vos potvrdil pokračující silnou poptávku po logistických plochách. Vedení firmy potvrdilo, že v letošním roce by měl zisk na akcii vzrůst na 0,80 – 0,82 EUR, tj. další cca 11% růst oproti r. 2023. Management také potvrdil dlouhodobý cíl dostat se ze současných 12 mil. m2 na 20 mil. m2 nájemních ploch v r. 2030. Čistá hodnota hmotných aktiv na akcii (NTA) stoupla na 15,92 EUR na konci loňského roku, tj. o 15,2 %. Firma uzavřela loňský rok se zadlužením LTV 46 %, mírně vyšším než před rokem (45,4 %) a mírně nad dlouhodobým cílem firmy 40 – 45 %. Management potvrdil, že se přístup k financování na dluhopisovém trhu zlepšil a přiblížil se k podmínkám na úvěrovém trhu. Představenstvo navrhne finální dividendu 0,275 EUR/akcie s datem výplaty 20. 5. 2024. To implikuje celkovou dividendu (včetně mezitímní) ve výši 0,525 EUR/akcie (hrubý dividendový výnos 3,5 %). Akcie zakončila páteční seanci na 398,6 (+0,9 % t/t).

Společnost Tatry Mountain Resorts (TMR) oznámila výsledky hospodaření za účetní rok 2022/23, který skončil v říjnu minulého roku. Tržby za účetní rok vyskočily o 43 % r/r na 188,4 mil. EUR, kde hlavním tahounem bylo plné zotavení turistického ruchu a akvizice. Vzhledem k fixní povaze některých nákladů umožnil skok v tržbách i výrazný nárůst marže zisku EBITDA, která se meziročně zvýšila z 25,5 na 31,5 %. Zisk EBITDA proto rostl ještě rychleji než tržby, a to o 76 % r/r na 59,4 mil. EUR. Společnost uvedla, že výsledky překonaly vlastní finanční plán managementu o 5 % na tržbách a o 21 % na zisku EBITDA. Díky nárůstu zisku EBITDA kleslo relativní zadlužení dluh/EBITDA téměř na polovinu, a to z 11,5 na 6,4x. Firma reportovala mírně kladné čisté cash flow, tedy provozní cash flow nyní pokrývá investice i platby úroků z dluhu a jeho splátky. Management společnosti uvedl, že cílem v probíhajícím účetním období je nadále zlepšit výsledky díky nedávno provedeným investicím, např. do nových lanovek v Tatrách nebo výstavby hotelu Jasná Central Resort Hotel. Akcie zakončily týden na 585 (+1,7 % t/t).

Společnost Rohlik Group, která má na pražské burze dluhopisy 10,00/2026, oznámila, že její celkové tržby loni vzrostly o 25 % r/r na 17,8 mld. . Na českém trhu, kde firma začínala, tržby přidaly 18 % r/r, zatímco téměř zdvojnásobení tržeb vykázalo loni Německo. Naopak pokles tržeb byl zaznamenán v Rakousku. Zakladatel a největší akcionář společnosti Tomáš Čupr uvedl, že za letošní rok očekává kladné volné cash flow a následně čistý zisk za celou skupinu v příštím roce. Tomu by měla pomoci kromě růstu tržeb i automatizace skladů, která je investičně náročná, ale poté umožňuje podstatně menší mzdové náklady. V současnosti jsou ziskové provozy v ČR a Maďarsku, z německého trhu pak určité úrovně provozní ziskovosti dosahuje Mnichov. Firma působí na německém trhu kromě Mnichova ještě ve Frankfurtu a očekává vstup do Berlína v dubnu. V dalších letech chce Rohlik Group expandovat do dalších německých měst, přičemž nejblíže je Hamburku a Essenu. Čupr neplánuje pro letošní rok získávání nového kapitálu a případné IPO skupiny vidí jako realistické případně až v dalších letech.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byl ČEZ (845 , +5,1 % t/t). Akcie těžila z růstu cen elektrické energie na pozadí růstu emisních povolenek. Současně část menšinových akcionářů společnosti zakládá spolek, který má hájit jejich zájmy v souvislosti s hodnotou akcií firmy. Prvními kroky mají být petice a otevřený dopis představenstvu ČEZu. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byla Pilulka (-5,4 % t/t na 226 ). Společnost se obešla bez kurzotvorných zpráv, a tak pohyb přisuzujeme technickému vývoji.

Výhled na příští týden

Příští týden se investoři zaměří na makroekonomická data s důrazem na spotřebitelskou inflaci CPI v USA, která by mohla rozhýbat spekulace na budoucí vývoj měnové politiky Fedu. Naplnění očekávání či vyšší úroveň inflace by podporovala opatrnost FOMC ohledně zahájení cyklu snižování sazeb, což by mohlo na trh přinést volatilitu. Naopak nižší čísla by mohla přinést podporu nákupním objednávkám. To vše těsně před zasedáním FOMC přespříští týden 20.3. Očekávali bychom mírnou nervozitu spjatou právě s výsledky makrodat, ale je patrné, že aktuální pozitivní nastavení trhu se jen těžko vychyluje z dlouhodobějšího trendu. Vedle makrodat pak budou investoři sledovat technické převažování hned několika indexů, a to ve čtvrtek indexů CECE a v pátek například indexy FTSE, PX, DAX a další. Pravidelné převažování přináší na trh zvýšené objemy a volatilitu.

Zajímavé z domácího pohledu bude převážení indexů CECE. Z titulů obchodovaných na pražské burze se úpravy indexu CECE přímo týkají tři titulů. U akcií Colt CZ by podobně jako předchozí kvartály mělo dojít k drobnému zvýšení počtu akcií a následně i mírnému nárůstu váhy. Z indexu budou vyřazeny akcie Photon Energy, a naopak nově do indexu budou zařazeny akcie Primoco UAV.

V úterý zveřejní výsledky pojišťovna VIG. Zisk před zdaněním očekáváme na úrovni 755 mil. EUR (+34 % r/r), což je mírně nad výhledem managementu, který předpokládal výsledek u horního okraje rozpětí 7005–750 mil. EUR. Očekáváme, že VIG vyplatí dividendu v rozmezí 1,4 – 1,5 EUR na akcii (5,2–5,6% hrubý dividendový výnos). Výsledky by mohly zvýšit povědomí a jinak relativně opomíjený titul.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na úterní spotřebitelskou inflaci CPI za únor (oček. beze změny 3,1 % r/r), čtvrteční maloobchodní tržby za únor (oček. +0,7 po -0,8 % m/m), páteční průmyslovou produkci za únor (oček. 0,0 po -0,1 % m/m) a spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu na březen (oček. 77,0 po 76,9 bodu m/m). V Číně se zaměříme na ještě víkendová data o spotřebitelské inflaci CPI za únor (oček. +0,3 po -0,8 % r/r) a průmyslové inflaci PPI za únor (oček. beze změny -2,5 % r/r).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688