Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  20.02.2024 06:20:00

Příspěvek na péči – zvýšení od července 2024: zvýšení zřejmě nebude plošné; v nejvyšším stupni se zvýší o 7.800 Kč, v nejnižším stupni vůbec

Od 1. 7. 2024 má dojít ke zvýšení příspěvku na péči. Návrh počítá s různou úrovní zvýšení podle stupně závislosti. Nejvíc se má příspěvek zvýšit lidem ve čtvrtém stupni závislosti na pomoci jiné osoby a v domácí péči (nově stanovený stupeň IV+), celkem o 7.800 měsíčně. Naopak lidem v prvním, nejnižším stupni závislosti na pomoci jiné osoby se příspěvek nemá zvyšovat vůbec.

Na jak vysoký příspěvek na péči budete mít nejspíš od července 2024 nárok, si můžete spočítat na naší kalkulačce příspěvku na péči od 1. 7. 2024. Zadejte věk a stupeň závislosti příjemce příspěvku.  




 

 

 

 

 

 

 

Zdroj kalkulačky: Kurzy.cz, Licence CC-BY (uveďte autora)

Příspěvek na péči je sociální dávka, určená těm, kdo potřebují z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu pomoc, dohled nebo péči od jiné osoby při zvládání základních životních potřeb. Příspěvek je určen na úhradu takovéto pomoci, dle vlastního uvážení příjemce. Nárok vzniká u dětí od jednoho roku nebo i u dospělých osob a seniorů. Výše příspěvku je stanovena paušálně – liší se jen podle věku (do 18 let a nad 18 let) a dále je odstupňován podle míry závislosti na pomoci od jiné osoby – čím vyšší stupeň závislosti na pomoci, tím vyšší příspěvek. Zákon stanoví, že potřebná pomoc může poskytnuta rodinou (péče o osobu blízkou) nebo je možné na pomoc využívat externích služeb jako je asistent sociální péče, poskytovatel sociálních služeb (pobytových, ambulantních nebo terénních), zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, dětský domov nebo speciální lůžkové zdravotnické zařízení hospicového typu.

Vývoj výše příspěvku na péči:



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj tabulky: Kurzy.cz, Licence CC-BY (uveďte autora)

Příspěvek na péči se naposledy zvyšovat v roce 2019 pro nejvyšší stupně závislosti, tedy III. a IV. Nyní má být příspěvek zvýšen pro stupně II., III. a IV. o 12 %, 16 % a 20 % a v novém stupni IV.+ o 41 %. V nejnižším stupni se výše příspěvku nezměnila již od roku 2016 a ke zvýšení v tomto stupni nemá dojít ani v roce 2024. Přitom došlo za poslední dva roky vlivem vysoké inflace (15,1 % v roce 2022 a 10,7 % v roce 2023 podle informací ČSÚ) k velkému zvýšení všech nákladů na živobytí, včetně nákladů na péči. Zvýšení příspěvku ve vyšších stupních bude tedy hlavně dorovnávat vysokou inflaci. V nejnižším stupni závislosti, kde ke zvýšení dojít nemá, si lidé z příspěvku na péči budou moci uhradit méně pomoci či služeb než dříve.

Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) souhlasí s navrhovaným výrazným zvýšení příspěvku na péči pro osoby v nejvyšším stupni závislosti i se zvýšením příspěvku ve III. stupni o 2000 . Upozorňuje ovšem na to, že od roku 2018 došlo ke zvýšení cen úkonů v sociálních službách o 40 % a s úrovní zvýšení příspěvku v nižších stupních proto nesouhlasí. Konkrétně se zmrazením příspěvku v nejnižším stupni pro děti i dospělé. Lidé v I. stupni závislosti si často nejsou schopni uvařit, ale dovoz oběda dnes stojí 105 , takže dospělá osoba v I stupni závislosti, má možnost pořídit si z příspěvku (880 ) pouze 8 obědů měsíčně. NRZP dále nesouhlasí se zvýšením II. stupně pouze o 500 , protože rozdíl mezi II. a III. stupněm může být pouze jedna životní potřeba, kterou osoba nedokáže, ale rozdíl v příspěvku na péči u dospělých ve II. a III. stupni je 10.000 .

O nutnosti zvýšení příspěvku na péči se jednalo již během valné části roku 2023 a koncem roku dalo MPSV do připomínkovém řízení návrh novely, která počítala se snadnější valorizací příspěvku na péči prostřednictvím nařízení vlády, v případě, kdy inflace vzroste o 5 % od doby, kdy došlo naposledy k navýšení příspěvku na péči. Tedy na podobném principu, jaký je používán pro zvyšování důchodů. Zvýšení příspěvku na péči bylo navrženo zhruba o 20 % ve variantě ve všech stupních (pro dospělé v nejnižším stupni zvýšení na 2.000 ) nebo ve variantě ve všech stupních s výjimkou stupně prvního. Proč došlo k odklonu od tohoto návrhu a k jeho přepracování není jasné. Aktuální návrh zvýšení příspěvku na péči se soustředí na nejvíce ohrožené osoby v nejvyšších stupních závislosti a zavádí kategorii „čtvrtý stupeň plus“. Příspěvkem na péči 27.000 měsíčně chce podpořit lidi s těžkým handicapem, kteří jsou v domácím prostředí. Důvodem může být i to, že klient v domácím prostředí stojí méně státních finančních prostředků než ten, který je v pobytové službě.

Podmínky pro nárok na příspěvek na péči se nijak nemění a zůstává i možnost zvýšení příspěvku o 2.000 měsíčně nezaopatřenému dítěti do 18 let věku, kterému náleží příspěvek (zákon stanoví tři výjimky) nebo rodiči, kterému náleží příspěvek, a který pečuje o nezaopatřené dítě do 18 let věku, jestliže rozhodný příjem rodiny je nižší než dvojnásobek částky jejich životního minima. Více detailních informací o příspěvku na péči, o stanovení stupně závislosti či podání žádosti píšeme TADY.

 

21.02. 15:21  Proč (Alena Břízová)
20.02. 16:04  Příspěvek na péči (IVA)
20.02. 12:10  Příspěvky na péči (deprese)
20.02. 09:27  Příspěvek na péči (jana p.)
20.02. 08:52  Příspěvek na péči (Eva Plzáková)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688