CRIF (Czech Credit Bureau)
Údaje o firmách  |  15.01.2024 13:24:30

V roce 2023 bankrotovalo nejméně podnikatelů za posledních 10 let

podnikatel ilustrační

V roce 2023 bylo vyhlášeno 4 943 bankrotů fyzických osob podnikatelů, nejméně za posledních 10 let, zároveň bylo podáno 5 343 insolvenčních návrhů, srovnatelně s předchozím rokem. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz , kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

V prosinci bylo vyhlášeno celkem 286 bankrotů podnikatelů (FOP), nejméně od prosince 2012. Zároveň bylo podáno 352 návrhů na bankrot, což je nejméně za celý loňský rok. „Prosinec je zpravidla měsícem, kdy je vyhlášeno méně bankrotů než v průbehu roku, nicméně letošní prosinec přinesl ta nejnižší čísla za posledních 11 let,“ komentuje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF Czech Credit Bureau.

Celkový počet bankrotů FOP v roce 2023 oproti předchozímu roku klesl o 218 (-4 %) a dosáhl 4 943, například oproti roku 2019, kdy zbankrotovalo 7 841 podnikatelů, jde již o výrazný pokles. Mírný pokles zaznamenaly insolvenční návrhy, kterých bylo u FOP podáno za uplynulý rok 5 343, o 28 (0,5 %) méně než v roce 2022. „Minulý rok ovlivnila sektor podnikatelů řada nepříznivých faktorů. Byl poznamenán i velkým množstvím zrušených živnostenských oprávnění. Rušili je však především ti, kteří živnostenská oprávnění již aktivně nevyužívali, a to kvůli povinnosti mít datovou schránku. To, že za prudkým růstem počtu zaniklých podnikatelů v loňském roce stojí především administrativní důvody dokládá i nízký počet bankrotů, vysoká převaha objemu jejich bankovních vkladů nad úvěry a velmi dobrá platební morálka při splácení úvěrů,“ dodává Věra Kameníčková.

Nejvíce je bankrotem ohroženo odvětví dopravy a skladování

Nejvíce bankrotů FOP bylo v uplynulém roce vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (645), v Praze (594) a v Ústeckém kraji (534). Počet bankrotů se snížil ve většině krajů. Největší meziroční úbytek bankrotů zaznaměnal Středočeský kraj (-13 %) a dále Pardubický a Královéhradecký kraj (shodně -12 %). Výrazněji přibylo bankrotů v Jihočeském kraji, a to meziročně o 15 %, o 5 % to bylo v Praze.

Bankrot nejvíce ohrožuje podnikatele v Ústeckém a Karlovarském kraji. V nich připadá na 10 000 aktivních podnikatelů více než 80 bankrotů. Nejnižší míru bankrotů vykázali podnikatelé ve Středočeském a v Plzeňském kraji, ve kterých byla míra bankrotů méně než poloviční oproti těm nejhorším.

V rámci odvětví bylo v loňském roce nejvíce bankrotů FOP vyhlášeno ve stavebnictví (1 222), v odvětví obchodu (811) a ve zpracovatelském průmyslu (682). Meziročně se počet bankrotů podnikatelů nejrychleji zvýšil v odvětví administrativní činnosti a informační a komunikační činnosti. Největší pokles zaznamenalo odvěví vzdělávání a zdravotní a sociální péče a dále obchod a nakládání s nemovitostmi.

Navzdory meziročnímu poklesu počtu bankrotů v dopravě a skladování, je toto odvětví spojeno s největším rizikem bankrotu podnikatelů, na 10 tisíc subjektů připadlo 57 bankrotů. Vyší než průměrnou míru bankrotů má dále stavebnictví (41) a ubytování a stravování (30). Bankrotem nejméně ohroženým odvětvím je vzdělávání, zdravotní a sociální péče s méně než 6 bankroty na 10 tisíc subjektů a informační a komunikační činnosti (7 bankrotů).


CRIF – Czech Credit Bureau, a.s.

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s je součástí celosvětové skupiny CRIF. Poskytuje svým klientům aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky čerpající z více než 43 informačních zdrojů.

Společnost CRIF je zároveň organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz, díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře.

Portál informaceofirmach.cz slouží k bezplatnému prověřování finanční výkonnosti, míry varovných informací a vlastnických vazeb u českých a slovenských firem. Obsahuje výběr obchodních informací o 4 milionech podnikatelských subjektů, které čerpá prostřednictvím profesionální aplikace Cribis z více než 40 hlavních informačních zdrojů. Na portálu si uživatel může zdarma prověřit sledovanou firmu z více hledisek. Kromě základních informací užitečných pro její identifikaci má uživatel po bezplatné registraci k dispozici také sadu varovných informací vztahujících se přímo k dané firmě anebo ke skupině společností napojených na vyhledanou firmu.

Více informaci na: www.crif.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Údaje o firmách:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688