Michaela Pacas (Kurzy.cz)
Daně a účetnictví  |  10.01.2024 06:00:00, aktualizováno 15.01.2024 14:42:34

Daň z nemovitosti 2024 po daňové reformě

Daň z nemovitosti byla zahrnuta v konsolidačním balíčku a po vládní reformě dojde k jejímu zvýšení. Vládní balíček přinese spoustu změn napříč různými daněmi a daň z nemovitosti nebyla výjimkou. První a asi nejdůležitější změnou u ní je to, že majitelé nemovitosti si připlatí asi o 80 %

Pozor by si měli dát také někteří majitelé nemovitostí, protože se bude daň z nemovitosti platit dle údajů z katastru nemovitostí a ne podle skutečného účelu používání (jednat se může například o majitelé garáží, pozemků, rekreačních staveb a podobně). Někteří majitelé dokonce budou muset podat nově daňové přiznání. Kvůli těmto novinkám bude posílen informační servis v úředních hodinách a poplatníci si tuto informaci budou moct během ledna ověřit na konzultačních telefonních linkách příslušných úřadů. V případě potřeby s podáním daňového přiznání na pobočkách bylo avizováno, že s vyplněním rádi pomohou proškolení zaměstnanci.

 

Termín podání daňového přiznání 

Přiznání k dani z nemovitosti za rok 2024 se musí podat do 31.1.2024. Pokud přiznání není podané včas, tak za každý den prodlení se může počítat penále.

Příklad: Osoba v roce 2023 koupila nemovitost, takže do konce ledna musí na následující rok po koupi (tedy za rok 2024) podat daňové přiznání k dani z nemovitosti. Termín podání je tedy do 31.1.2024 a tato osoba ho provede pouze jednou. V dalších letech se již přiznání nepodává a daň chodí k úhradě například poštou na složence (lze samozřejmě hradit i převodem).

 

Splatnost daně z nemovitosti

Splatnost daně je do konce května. Pokud je částka nad 5.000 , tak lze daň rozdělit na dvě části a druhá je pak splatná do konce listopadu.

 

Další změny, které přináší konsolidační balíček 

Dále dochází ke změně místního koeficientu a tím pádem mohou obce ovlivnit výši výsledné daně (včetně snížení).

Růst po daňové reformě může být tedy různý a může být ovlivňován velikostí obce, rozlohou pozemku atd. Z toho vyplývá, že v některých městech bude zvýšení vyšší a v jiných zase nižší. Pořád ale platí, že navýšení bude dle údajů z ministerstva v průměru na 1,8násobek původní daně.

 

Inflační koeficient

Další novinkou vlády je zavedení inflačního koeficentu, který má vycházet z růstu cenové hodiny a tím bude každý rok dle inflační doložky daň z nemovitosti upravena.

Pro zemědělské pozemky je inflační koeficient vždy 1 (inflace se zohledňuje již v základu).

Změnu inflačního koeficientu bude vyhlašovat MF formou sdělení zveřejněného ve Sbírce zákonů a mezinárodních smluv do 30. 6. kalendářního roku, který bezprostředně předchází zdaňovacímu období. Meziročně může dojít ke zvýšení inflačního koeficientu maximálně o 20 % (tj. o jednu pětinu).

Na zdaňovací období roku 2024 je inflační koeficient stanoven na 1 (přechodná ustanovení zákona).

 

 

Osvobození od daně z nemovitosti

V některých výjimečných případech lze žádat i osvobození daně z nemovitosti. Může to být například osoba, která vlastní budovu, ve které je provozována dětská skupina. Taková osoba může požádat o osvobození od daně z nemovitosti. Další možnosti jak požádat o osvobození je také v případě, pokud je vlastník pozemku v národním parku v zóně blízké přírodě.

 

Dobrou zprávou zůstává, že i po vládní reformě zůstává i nadále zrušená daň z nabytí nemovitých věcí.

Podrobnější informace k dani z nemovitosti najdete na našich stránkách a v případě popisu změn v novele zákona použijte odkaz ZDE.

 

Příklady, kdy MUSÍTE podat nové přiznání:

  • stavební pozemek - při zahájení stavby na pozemku, který byl dříve v jiné sazbě. Nebo v případech, kdy dokonce již stojí jiná stavba, je povinnost podat nové daňové přiznání a zdanit vyšší sazbou pro stavební pozemky
  • zpevněná plocha  - pozemek není evidován jako ostatní plocha nebo zastavěná plocha. Příklad - zemědělec má zpevněnou plochu pro parkování traktorů na orné půdě...
  • garáž - vlastníci garáží si musí zkontrolovat zda jí mají v přiznání jako garáž a ne například sklad. Pokud nemají je třeba podat nové daňové přiznání se správným kódem.
  • uživatel pozemku, který vlastní státní pozemkový úřad (SPÚ) a nemáte s tímto úřadem například nájemní nebo pachtovní smlouvu
  • uživatel nemovité věci, kterou vlastní úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) a nemá s úřadem nájemní nebo pachtovní smlouvu
  • uživatel budovy nebo jednotky, jejíž vlastník není znám
  • v případě pronájmu místnosti v obytném domě nebo jednotce, kde se poskytují další služby (například turistům a je to například úklid, snídaně....)
  • lesy hospodářské pod vlivem imisí zařazené do pásma ohrožení "A a B" - na osvobození lze uplatnit již pouze lesní pozemek, pokud je les na jiném pozemku, osvobození již nelze
  • osvobození zařízení služby péče o dítě v dětské skupině - v případě vlastnictví lze uplatnit nárok na osvobození
  • osvobození pozemků v národním parku v zóně přírodě blízké


Příklady, kdy nemusíte podat nové přiznání:


Zdroj:Finanční správa

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688