Práce  |  28.12.2023 17:11:52

Rok 2024: tři prodloužené víkendy a 252 pracovních dnů. Jak vypadají v kalendáři státní svátky, jarní a letní prázdniny

Do nového roku s číslovkou 2024 už zbývá jen pár dní a snad do něj vkročíme pravou nohou. Rok 2024 začíná pěkně spořádaně v pondělí a je přestupní. Čeká nás v něm 252 pracovních dnů a (tedy pokud "uznáme" i víkend prodloužený prvním lednem, což je korektně vzato víkend ještě roku 2023) čtyři víkendy prodloužené státními svátky. Skutečně v roce 2024 vlastně jen tři.

Děti mají tradičně o jeden prodloužený víkend více díky jednodenním pololetním prázdninám v pátek 2. února po středečním pololetním vysvědčení 31. ledna. 

Jen tři státní svátky v roce 2024 padnou letos přímo do víkendů, takže nepřidají žádné volno (Den upálení Mistra Jana Husa 6. července - sobota, Den české státnosti 28. září - sobota a Den boje za svobodu a demokracii 17. listopadu - neděle) a dalších 5 svátků (oba květnové svátky a tři dny Vánoc) ze 13 připadnou doprostřed týdne. Státní svátky nám tak letos přidají deset volných dnů.

Škola začíná dětem až ve středu 3. ledna 2024, protože vánoční prázdniny končí až úterkem. Potom si oddechnou o víkendu prodlouženém o den pololetek po vysvědčení v půli školního roku, a hned od 5. února začínají turnusy jarních prázdnin podle sídla školy

A zatímco dospělí se dočkají prvního delšího (čtyřdenního!) víkendu tradičně až s Velikonocemi, i tady děti vítězí... protože budou mít volno delší o den velikonočních prázdnin 28. března. Velikonoce jako pohyblivý svátek ale letos připadnou už na konec března, Velký pátek je 29. března a Velikonoční pondělí 1. dubna.  

Škola dětem skončí v pátek 28. června a hlavní prázdniny začínají 29. června (a končí v neděli 1. září), a hned v prvním prázdninovém týdnu věrozvěsti přidají volný pátek 5. července k víkendu.

Poslední prodloužený víkend je v říjnu, kdy svátek 28. října (Den vzniku samostatného československého státu) připadne na pondělí. 

Na konci roku se děti budou mít, protože příští rok se vánoční prázdniny natáhnou na 14 dní (od 23. prosince až do 5. ledna), protože vánoční svátky (Štědrý den, 1. svátek vánoční a 2. svátek vánoční) připadnou na úterý, středu a čtvrtek, Silvestr bude tedy v úterý a Nový rok také ve středu. Dospělí tedy budou muset zřejmě obětovat nějakou tu dovolenou, aby mohli být s dětmi, rodinami a přáteli v závěru roku delší čas. 

Pokud by nám v roce 2024 nehrozilo nic horšího než dva pátky třináctého (v září a v prosinci), byly by to dobré zprávy. Ani v tomto roce se nevyhneme změně času, ručičkami na hodinách budeme posouvat vpřed v noci na neděli 31. března a zpět 27. října, protože politici mají jiné záležitosti k řešení, než se ujednotit na jednom času platném pro celou Evropskou unii. 

Co rok přinese, to tedy uvidíme - kdosi moudrý řekl "Doufej v nejlepší, ale připrav se na nejhorší a přijmi to, co přijde." Poslední období otřáslo mnohými předpokládanými jistotami, ale víme s určitostí, že jaro začne 20. března, léto 20. června, podzim 22. září a zima nakonec převezme vládu 21. prosince.


Přehled všech prázdnin a svátků najdete na stránkách našeho kalendáře.

Pozn. k tabulce jarních prázdnin, pro jednotlivé okresy (resp. obvod Prahy):
Praha 1 až 5 jsou městské částiPraha 1, Praha 2, Praha 3, Praha 4, Praha 5, Praha 11, Praha 12, Praha 13, Praha 16, Praha-Kunratice, Praha-Libuš, Praha-Lipence, Praha-Lochkov, Praha-Řeporyje, Praha-Slivenec, Praha-Šeberov, Praha-Újezd, Praha-Velká Chuchle, Praha-Zbraslav, Praha-Zličín.
Praha 6 až 10 jsou městské části: Praha 6, Praha 7, Praha 8, Praha 9, Praha 10, Praha 14, Praha 15, Praha 17, Praha 18, Praha 19, Praha 20, Praha 21, Praha 22, Praha-Kolovraty, Praha-Běchovice, Praha-Benice, Praha-Březiněves, Praha-Čakovice, Praha-Ďáblice, Praha-Dolní Chabry, Praha-Dolní Měcholupy, Praha-Dolní Počernice, Praha-Dubeč, Praha-Klánovice, Praha-Koloděje, Praha-Královice, Praha-Křeslice Praha-Lysolaje, Praha-Nebušice, Praha-Nedvězí, Praha-Petrovice, Praha-Přední Kopanina, Praha-Satalice, Praha-Suchdol, Praha-Štěrboholy, Praha-Troja, Praha-Vinoř.
Zdroj: msmt.cz

Markéta Höfferová

Markéta se stará o BIG Experta již od doby krátce po jeho začátku - podílí se na něm již od roku 1994. V redakci Kurzy.cz pracuje od ledna 2008.

Kromě témat spojených s kapitálovými trhy se zajímá o kulturu (především výtvarné umění), historii a s nimi spojené osobnosti.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688