Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  19.12.2023 07:14:14

Maďarská centrální banka dnes opět sníží úrokové sazby (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnes zasedá maďarská centrální banka. My, stejně tak i finanční trh, očekáváme v pořadí třetí snížení základní úrokové sazby o 75 bb na v tomto roce konečných 10,75 %. Na konci příštího roku pak očekáváme základní sazbu MNB již na 5,5 %. Z hlediska ekonomických dat bude dnešek nezajímavý. Zveřejněn bude pouze finální odhad inflace v eurozóně za listopad. Ten podle nás pouze potvrdí výši celkové inflace na 2,4 % y/y a její jádrové složky na 3,6 % y/y.

Konečný odhad evropské inflace za listopad potvrdí 2,4 % y/y

Maďarská centrální banka (MNB) dnes podle nás sníží základní úrokovou sazbu o dalších 75 bb na 10,75 %. To samé si myslí i trh, když analytický konsensus jednohlasně hovoří pro 10,75 %. Šlo by tak o třetí 75bb snížení základní sazby v řadě, když ta na začátku října ještě činila 13 %. Skutečnost, že tempo snižování bude obdobné jako na předchozích zasedáních, přitom předznamenala samotná centrální banka. Podobně jako v ostatních evropských státech i v Maďarsku inflace klesá, a to celkem výrazně. Zatímco ta v lednu dosáhla svého vrcholu ve výši 25,7 % y/y, její poslední známá hodnota za listopad již činila 7,9 % y/y. Další zpomalení na 6,4 % pak očekáváme pro prosinec. Jádrová inflace ale zůstává výše, když v listopadu dosáhla 9,1 % y/y. Základní sazba MNB by měla podle naší prognózy klesat i v příštím roce, když v polovině roku ji očekáváme na 6,75 % a na konci 2024 ve výši 5,5 %. Tempo poklesu však bude pravděpodobně záviset na vývoji maďarského forintu.

Ceny v českém výrobním sektoru klesají

Tuzemské ceny průmyslových výrobců v listopadu pokračovaly v poklesu. Meziměsíčně byly nižší o 0,4 % po říjnovém snížení o 0,1 %. Tržní konsensus přitom předpokládal meziměsíční stagnaci průmyslových cen. V meziročním vyjádření došlo ke zrychlení růstu z 0,2 % na 0,8 %. Ve výrobním sektoru tak vesměs pokračuje trend snižujících se cen. Lze předpokládat, že důvodem je jak slabší poptávka, tak i nižší ceny vybraných výrobních vstupů. Tento vývoj by měl rovněž zmírňovat tlak na růst spotřebitelských cen. Velkou nejistotu však v tomto ohledu představuje nárůst regulovaných cen energií od příštího roku, který se pravděpodobně propíše do vyšších vstupních nákladů firem. Detailněji jsme vývoj cen v průmyslu, zemědělství a stavebnictví komentovali zde: https://bit.ly/PPI_Nov23.

Německý Ifo index zklamal, když ukázal na zhoršení podnikatelské důvěry. Ta se podle tohoto významného předstihového ukazatele snížila z listopadových 87,2 b. na 86,4 b. v prosinci, zatímco tržní konsensus očekával nárůst na 87,7 b. K meziměsíčnímu zhoršení došlo jak v případě hodnocení současné ekonomické situace, tak i z hlediska očekávaného vývoje. Nadále tudíž platí, že německý podnikatelský sentiment zůstává velmi nízko.

Navzdory slabým datům z Německa včera společná evropská měna mírně posilovala. Vůči americkému dolaru si v průběhu evropského obchodování připsala zhruba 0,2 %. Může jít stále o dozvuky zasedání dvou klíčových centrálních bank v minulém týdnu. Zatímco Fed o snižování úrokových sazeb již veřejně mluví, podle šéfky ECB tyto diskuze zatím neprobíhají ani mezi členy výkonného výboru centrální banky. Ve středoevropském regionu včera převládal oslabující trend. Nejvíce oproti euru oslabil maďarský forint, a to zhruba o 0,7 %. Polský zlotý a česká koruna oslabily o 0,2-0,3 %. Vlivem blížících se vánočních svátků na finančních trzích již převládá nižší obchodní aktivita.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Úrokové sazby:

Út 10:33  Makro: Holub pro postupné snižování sazeb ČNB Research (J&T BANKA)
Út   8:14  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:12  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.04.2024  Fed letos úrokové sazby zřejmě nesníží - týdenní zpráva z finančního trhu Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688