CRIF (Czech Credit Bureau)
Podnikání  |  14.12.2023 13:17:29

V letošním roce zaniklo zatím 14 763 firem, více než za covidu

Letos v listopadu bylo v Česku založeno 2 596 firem a zároveň jich zaniklo 1 497. Celkem tak v listopadu přibylo 1 099 firem. Od začátku roku ke konci listopadu bylo založeno 26 476 firem a zároveň zaniklo 14 763 firem, o 1 859 více než loni a asi o dvě stovky více než v roce 2020, tedy období počátku pandemie. V Česku tak letos přibylo zatím 11 713 firem, nejméně od roku 2020. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

„Předpokládáme, že do konce roku již nedojde k výraznějším změnám a firem v Česku letos přibyde zase o něco méně než loni nebo předloni. Je však potřeba říci, že firemnímu podnikání se stále daří, vidíme to například i na klesajících počtech firemních bankrotů, či na růstu bankovních vkladů podniků nebo na jejich velmi dobré platební morálce při splácení úvěrů,“ komentuje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau s tím, že většina firem, které v letošním roce zanikly, už nevykazovala žádný obrat.

Nejvíce obchodních společností vzniklo od začátku roku v Praze (13 070), v Jihomoravském (3 334) a v Moravskoslezském kraji (1 970). Počet nových firem se nejrychleji zvýšil ve Zlínském a Libereckém kraji (shodně +7 %) a Jihomoravském kraji (+6 %).

Nejvýrazněji se zvýšil počet zaniklých firem na Karlovarsku

Nejvíce firem zaniklo v posledních 11 měsících opět v Praze (7 733), v Jihomoravském kraji (1 538) a v Moravskoslezském kraji (1 104). Ve většině krajů oproti stejnému období vloni zaniklo více firem, a to až o desítky procent. Celkem 291 firem, tedy o 67 % více než loni, zaniklo v Karlovarském kraji, a 339 firem, o 45 % více než loni, zaniklo v Libereckém kraji. Jediným krajem, kde firem zaniklo méně než loni, je Ústecký kraj, kde zaniklo 635 firem, oproti loňsku o 21 % méně.

V průměru připadá v Česku na 10 zaniklých firem 18 nově založených, cože je oproti loňsku o dvě méně. Nejrychlejším tempem roste počet firem na Vysočině, kde připadá 30 nových firem na 10 zaniklých, následuje Zlínský kraj s 28 novými firmami na 10 zaniklých a Olomoucký kraj s 27 novými firmami na 10 zaniklých. V žádném z krajů firem neubývá.

Oproti loňsku vzniklo o třetinu firem více v odvětví ubytování a stravování

Nejvíce firem vzniklo od začátku roku v obchodu (3 821), v odvětví nakládání s nemovitostmi (3 297) a ve zpracovatelském průmyslu (3 008). Nejvíce se oproti loňsku zvýšil počet nových firem v odvětví výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla, a to z loňských 25 na letošních 74 nových firem, vzhledem k nižším počtům zde procentuální vyjádření není vypovídající. Dále se výrazně zvýšil počet nových firem v odvětví ubytování a stravování, a to o 32 %, a v informačních a komunikačních činnostech (+18 %). Největší snížení zaznamenalo odvětví peněžnictví a pojišťovnictví (-55 %).

Nejvíce firem zaniklo v odvětví obchodu (4 682), v odvětví nakládání s nemovitosmi (2 889) a v profesních, vědeckých a technických činnostech (1 933).

Oborem, ve kterém roste počet firem nejrychleji, je zdravotní a sociální péče. Připadá zde 51 nových firem na 10 zaniklých. 44 firem na 10 zaniklých pak připadá v odvětví výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla a 42 v informačních a komunikačních činnostech. Úbytek pak zaznamenalo odvětví obchodu a těžby a dobývání.

Graf 1: Počet vzniklých a zaniklých obchodních společností během prvních 11 měsíců 2017-2023


Zdroj: CRIF

Graf 2: Čistý přírůstek obchodních společností (vznik-zánik) za 11 měsíců roku 2017-2023


Zdroj: CRIF

CRIF – Czech Credit Bureau, a.s.

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s je součástí celosvětové skupiny CRIF. Poskytuje svým klientům aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky čerpající z více než 43 informačních zdrojů.

Společnost CRIF je zároveň organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz, díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře.

Portál informaceofirmach.cz slouží k bezplatnému prověřování finanční výkonnosti, míry varovných informací a vlastnických vazeb u českých a slovenských firem. Obsahuje výběr obchodních informací o 4 milionech podnikatelských subjektů, které čerpá prostřednictvím profesionální aplikace Cribis z více než 40 hlavních informačních zdrojů. Na portálu si uživatel může zdarma prověřit sledovanou firmu z více hledisek. Kromě základních informací užitečných pro její identifikaci má uživatel po bezplatné registraci k dispozici také sadu varovných informací vztahujících se přímo k dané firmě anebo ke skupině společností napojených na vyhledanou firmu.

Více informaci na: www.crif.cz

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688