zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  07.12.2023 14:08:00

Město Zlín bude v roce 2024 hospodařit se schodkovým rozpočtem

Zlín – Statutární město Zlín bude v novém roce 2024 hospodařit se schodkovým rozpočtem krytým jak finančními prostředky z minulých let, tak smluvně zabezpečenými úvěry.

V příjmové i výdajové části se jedná o částku 2 505 584 tisíc korun s tím, že na straně příjmů pokryje zhruba 250 milionů korun úvěr. Ve výdajové části představuje rozpočet provozních výdajů částku 1 899 321 tisíc korun a investice činí 606 263 tisíc korun. Zastupitelé města o tom rozhodli ve čtvrtek 7. prosince na svém letos posledním zasedání.

Strukturu příjmové části rozpočtu ovlivnilo při jeho tvorbě několik faktorů. „Kromě vládního konsolidačního balíčku měly zásadní vliv také predikce daňových příjmů Ministerstva financí České republiky pro rok 2024, predikce daňových příjmů nezávislého specialisty na oblast financování veřejných rozpočtů, princip opatrnosti v důsledku předpokládaného vlivu pokračující energetické krize na další vývoj ekonomiky nebo legislativní změny známé do doby sestavování rozpočtu,“ uvedl náměstek primátora pro ekonomiku a finance Miroslav Chalánek. Současně upozornil, že existuje reálný předpoklad dorovnat schodek přebytkem z roku 2023 tak, aby rozpočet na nový rok 2024 byl vyrovnaný. „Celkově by to znamenalo, že se město Zlín nebude zadlužovat,“ zdůraznil Chalánek.

Schválený rozpočet počítá s významnými investicemi do oblasti dopravy, konkrétně jde o částku 152 milionů korun. Další významné investice směřují do sociální péče, kde je alokováno 120 milionů korun. Na bytovou výstavbu je vyčleněno 71 milionů korun. Investice půjdou rovněž do oblasti sportu respektive sportovišť, školství nebo IT technologií.

„Město Zlín v novém roce navýší finance určené pro rozvoj místních částí o 15 milionů na celkových 40 milionů korun. O dva miliony na celkových sedm se navýší i rozpočet projektu Tvoříme Zlín, o kterém rozhodují občané „vnitřního“ Zlína. Pomocí Fondu pro-rodinných aktivit bude nově zavedena podpora komunitního života ve „vnitřním“ Zlíně,“ upozornil primátor Jiří Korec.

Pokud jde o předpokládaný celkový příjem daňových příjmů do rozpočtu města, ten představuje finanční prostředky ve výši 1 880 835 tisíc korun. „V této částce jsou obsaženy daně z příjmu fyzických osob, právnických osob, DPH a daní a poplatků z vybraných činností,“ upřesnil MiroslavChalánek s tím, že předpokládaný podíl na výnosu ze sdílených daní, které vyplývají ze zákona č. 243/2000 Sb. o rozpočtovém určení daní, činí 1 685 710 tisíc korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688