ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  28.09.2023 12:29:00

Zářijové případy porušení právních předpisů: hlavní rozhodnutí

Zářijové případy porušení právních předpisů: hlavní rozhodnutí

Přehled podle oblastí politiky

Evropská komise ve svém pravidelném balíčku rozhodnutí o porušení právních předpisů podniká právní kroky proti členským státům, které nesplnily své povinnosti podle práva EU. Tato rozhodnutí se týkají různých odvětví a oblastí politik EU a jejich účelem je zajistit řádné uplatňování práva EU v zájmu občanů a podniků.

Hlavní rozhodnutí přijatá Komisí jsou uvedena níže podle jednotlivých oblastí politiky. Komise rovněž uzavírá 135 případů, v nichž byly problémy s dotyčnými členskými státy vyřešeny, aniž Komise musela pokračovat v řízení.

Další informace o řízení EU o nesplnění povinnosti jsou k dispozici v dokumentu s otázkami a odpověďmi. Podrobnější informace o historii daného případu naleznete v tomto rejstříku rozhodnutí o nesplnění povinnosti.

1. Životní prostředí a rybolov

(Další informace: Adalbert Jahnz – tel. +32 229 53156; Daniela Stoycheva – tel. +32 229 53664)

Životní prostředí

Výzvy

Komise vyzývá ŠPANĚLSKO k dokončení sítě NATURA 2000

Evropská komise se rozhodla zahájit řízení o nesplnění povinnosti zasláním výzvy Španělsku (INFR(2023)2037) kvůli neplnění povinností podle směrnice o přírodních stanovištích (směrnice 92/43/EHS). Podle této směrnice musí členské státy navrhnout lokality významné pro Společenství, které se následně doplní do biogeografických seznamů EU. Do šesti let od zařazení na tyto seznamy musí členské státy vyhlásit lokality významné pro Společenství jako zvláštní oblasti ochrany, stanovit cíle ochrany a opatření pro zachování chráněných druhů a stanovišť v těchto lokalitách nebo pro jejich obnovu do stavu, který je z hlediska ochrany příznivý na celostátní biogeografické úrovni. Jedná se o klíčové požadavky ochrany biologické rozmanitosti v celé EU. Zelená dohoda pro Evropu i Strategie v oblasti biologické rozmanitosti do roku 2030 uvádějí, že pro EU je naprosto zásadní, aby chránila a obnovovala biologickou rozmanitost, a zastavila tak její úbytek.

Španělsko nenavrhlo a nepředložilo úplný seznam lokalit významných pro Společenství: požadavkům neodpovídá počet, velikost a umístění lokalit navržených Španělskem ani chráněné druhy a stanoviště. Komise proto zasílá Španělsku výzvu. Tato země má nyní dva měsíce na to, aby na ni odpověděla, a nedostatky, na které Komise poukázala, vyřešila. Neobdrží-li Komise uspokojivou odpověď, může se rozhodnout vydat odůvodněné stanovisko.

Odůvodněná stanoviska

Hospodaření s vodou: Komise vyzývá BULHARSKO, KYPR, IRSKO, ŠPANĚLSKO, MALTU, PORTUGALSKO, SLOVENSKO a SLOVINSKO, aby dokončily přezkum svých vodohospodářských plánů

Komise vyzývá osm členských států (Bulharsko (INFR(2022)2189), Kypr (INFR(2022)2190), Irsko (INFR(2022)2185), Španělsko (INFR(2022)2192), Maltu (INFR(2022)2195), Portugalsko (INFR(2022)2197), Slovensko (INFR(2022)2187) a Slovinsko (INFR(2022)2199), aby dokončily revizi plánů povodí, jak vyžaduje rámcová směrnice o vodě (směrnice 2000/60/ES) a/nebo plánů pro zvládání povodňových rizik, jak vyžaduje směrnice o povodních (směrnice 2007/60/ES). Podle obou směrnic mají členské státy tyto plány jednou za šest let přezkoumat, aktualizovat a podávat o nich informace. Plány povodí obsahují program opatření, která mají zajistit dobrý stav všech vodních útvarů. Plány pro zvládání povodňových rizik se vytvářejí na základě map znázorňujících možné nepříznivé následky související s povodňovými scénáři.

V únoru 2023 vydala Komise výzvu s požadavkem, aby uvedené členské státy splnily své povinnosti a přezkum vodohospodářských plánů dokončily. Dotčené členské státy však své povinnosti uložené podle jedné či obou směrnic stále neplní. Bulharsko, Kypr, Španělsko, Malta a Portugalsko se zpozdily s přezkumem a přijetím třetích plánů povodí a druhých plánů pro zvládání povodňových rizik i s přijetím souvisejících zpráv. Irsko a Slovinsko mají zpoždění, pokud jde o přezkum a přijetí třetích plánů povodí a podávání souvisejících zpráv. Slovensko má zpoždění, pokud jde o přezkum a přijetí druhých plánů pro zvládání povodňových rizik a podávání souvisejících zpráv.

Právní předpisy EU týkající se vodohospodářství musí být provedeny v plném rozsahu, aby bylo dosaženo cílů EU v oblasti oběhového hospodářství, biologické rozmanitosti, nulového znečištění a změny klimatu. Komise proto zasílá těmto devíti členským státům odůvodněné stanovisko. Tyto země mají nyní dva měsíce na to, aby odpověděly a přijaly nezbytná opatření. Neobdrží-li Komise uspokojivou odpověď, může věci členských států předložit Soudnímu dvoru Evropské unie.

Městské odpadní vody: Komise vyzývá PORTUGALSKO, aby dodržovalo pravidla EU

Evropská komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Portugalsku (INFR(2022)2028), protože neplní požadavky EU stanovené ve směrnici o čištění městských odpadních vod (směrnice Rady 91/271/EHS).

Na ochranu kvality vody a vodních ekosystémů jsou členské státy povinny zavést nezbytnou infrastrukturu pro odvádění a čištění městských odpadních vod. Neodvedené nebo nečištěné odpadní vody mohou ohrozit lidské zdraví a znečišťovat jezera, řeky, půdu i pobřežní a podzemní vody. Zelená dohoda pro Evropu se svým cílem nulového znečištění vyzývá ke snížení znečištění ovzduší, vod a půdy na úrovně, které již nejsou považovány za škodlivé pro zdraví a přírodní ekosystémy.

Dnes zaslané odůvodněné stanovisko se týká 18 aglomerací v Portugalsku. V 15 z těchto aglomerací Portugalsko nezajišťuje, aby městské odpadní vody odváděné stokovými soustavami byly před vypuštěním podrobeny sekundárnímu nebo jinému rovnocennému čištění. Ve třech z nich se odpadní vody vypouštějí do citlivých oblastí, aniž by u nich proběhlo přísnější (terciární) čištění.

V červenci 2022 zaslala Komise Portugalsku výzvu. Ačkoli tato země vykázala určitý pokrok, doposud se nepodařilo dosáhnout plného souladu. Komise se proto rozhodla vydat Portugalsku odůvodněné stanovisko. Tato země má nyní dva měsíce na to, aby odpověděla a přijala nezbytná opatření. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

Průmyslové emise: Komise vyzývá PORTUGALSKO, aby zlepšilo pravidla týkající se znečištění způsobeného průmyslovými činnostmi

Evropská komise se dnes rozhodla zaslat Portugalsku odůvodněné stanovisko (INFR(2022)2085), v němž tuto zemi žádá o uvedení vnitrostátních právních předpisů do souladu se směrnicí o průmyslových emisích (směrnice 2010/75/EU). Průmyslové činnosti mají významný dopad na životní prostředí a zdraví. Směrnice o průmyslových emisích stanoví pravidla, jejichž cílem je prevence a snižování škodlivých průmyslových emisí do ovzduší, vody a půdy a předcházení vzniku odpadů.

V portugalském právu neodpovídá směrnici definice „nebezpečných látek“. Portugalská legislativa navíc neukládá provozovateli průmyslových zařízení jasnou povinnost ihned informovat příslušný orgán v případě mimořádných událostí nebo havárií. Správně provedeny nebyly ani některé další požadavky, např. na přezkoumání a aktualizaci podmínek povolení či na přístup k informacím a účast veřejnosti na povolovacím řízení.

V září 2022 zaslala Komise Portugalsku výzvu. Od té doby se nepodařilo dosáhnout plného souladu. Komise se proto rozhodla vydat Portugalsku odůvodněné stanovisko. Tato země má nyní dva měsíce na to, aby odpověděla a přijala nezbytná opatření. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

Hluk ve venkovním prostředí: Komise vyzývá FRANCII, aby přijala akční plány pro regulaci hluku ve městech a u hlavních silnic

Evropská komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Francii (INFR(2013)2006), která nezajistila soulad s pravidly EU ohledně hluku ve venkovním prostředí (směrnice 2002/49/ES). Dlouhodobá expozice vysokým úrovním hlukového znečištění může mít závažný dopad na zdraví (včetně vysokého krevního tlaku, kardiovaskulárních onemocnění a předčasné úmrtnosti) a může významně ovlivňovat fyzické a duševní zdraví a životní pohodu (včetně chronického rušení, jako je vysoká míra rušení spánku, stresu nebo obtěžování hlukem).

Podle směrnice o hluku ve venkovním prostředí musí členské státy vydat hlukové mapy a akční plány pro aglomerace (města), hlavní silnice, hlavní železniční trati a hlavní letiště. Tyto mapy a plány podléhají přezkumu a podle potřeby se revidují nejméně jednou za pět let.

V souvislosti s nedostatky při plnění těchto požadavků zaslala Komise Francii v květnu 2013 výzvu a v prosinci 2017 dodatečnou výzvu. Od té doby Komise a Francie vedou na toto téma pravidelnou výměnu názorů a Francie prokázala u hlukových map pokrok. Francie však potřebné akční plány stále nemá: z informací podaných francouzskými úřady vyplývá, že stále chybí 22 akčních plánů pro aglomerace a 67 akčních plánů pro hlavní silnice.

Komise se proto rozhodla vydat Francii odůvodněné stanovisko. Tato země má nyní dva měsíce na to, aby odpověděla a přijala nezbytná opatření. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

Znečištění vody: Komise vyzývá BELGII, aby chránila své obyvatelstvo a ekosystémy před znečištěním dusičnany

Evropská komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Belgii (INFR(2022)2051), v němž tuto zemi vyzývá, aby plně dodržovala směrnici o dusičnanech (směrnice 91/676/EHS) a přijala urychlená opatření proti znečištění dusičnany ve Vlámském regionu. Cílem směrnice je chránit evropské povrchové i podzemní vody před znečištěním dusičnany ze zemědělských zdrojů tím, že od příslušných orgánů požaduje, aby přijaly opatření, která mají takovému znečištění zabránit.

Podle směrnice o dusičnanech by členské státy měly monitorovat své vody a vymezit ty, které jsou znečištěny dusičnany a zasaženy eutrofizací ze zemědělských zdrojů. Od roku 2020 úřední zprávy ve Vlámsku ukazují, že se kvalita podzemních a povrchových vod ve Vlámském regionu výrazně zhoršila a téměř všechny povrchové vody jsou ve stavu eutrofizace. Od roku 2015 Vlámsko přijalo řadu následných akčních plánů zaměřených na dusičnany, které však zjevně nepřinesly očekávané výsledky. Podle čl. 5 odst. 5 směrnice o dusičnanech má členský stát přijmout účinnější opatření, jakmile shledá, že stávající opatření nepřinášejí výsledky. K dnešnímu dni však Vlámsko taková opatření nepřijalo a úroveň znečištění zůstává příliš vysoká.

Komise zaslala 15. února 2023 Belgii výzvu, v níž vlámské úřady naléhavě žádá o přijetí urychlených opatření proti znečištění dusičnany. Ačkoli příslušné úřady naléhavost opatření ani jejich potřebu nepopírají, nelze jejich přijetí očekávat dříve než v roce 2024, tj. čtyři roky od konstatování neúspěchu akčních programů a z toho vyplývající nutnosti opatření urychleně přijmout.

Komise se proto rozhodla vydat Belgii odůvodněné stanovisko. Tato země má nyní dva měsíce na to, aby odpověděla a přijala nezbytná opatření. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

Odpovědnost za životní prostředí: Komise vyzývá BELGII, aby objasnila, kdo je oprávněn žádat vnitrostátní orgány o přijetí opatření

Evropská komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Belgii (INFR(2020)2107), v němž žádá o zajištění toho, aby všechny kategorie osob uvedené ve směrnici o odpovědnosti za životní prostředí (směrnice 2004/35/ES) měly právo požádat příslušné orgány o přijetí opatření k prevenci nebo nápravě škod na životním prostředí. Směrnice vyjmenovává tři kategorie, které však nejsou konzistentním způsobem zohledněny v belgických regionálních a federálních právních předpisech.

Směrnice stanoví, že škodě na životním prostředí může být zabráněno nebo že tato škoda může být napravena mimo jiné tím, že se fyzickým a právnickým osobám přizná právo požadovat, aby příslušný orgán rozhodl o preventivním a nápravném opatření, které má přijmout odpovědný provozovatel. Směrnice rovněž zajišťuje, aby finanční důsledky nápravného opatření nesl ten hospodářský subjekt, který škodu na životním prostředí způsobil.

Komise zaslala Belgii v červenci 2020 výzvu. Po analýze odpovědi Belgie se Komise stále domnívá, že belgický právní systém dostatečně jasně nevymezuje, kdo může požádat o nápravná opatření, neboť do vnitrostátních právních předpisů stále nebyly v plném rozsahu a jasně zahrnuty všechny kategorie osob. Pro ochranu životního prostředí je důležité zamezit jakýmkoli pochybnostem ohledně toho, kdo má právo požádat příslušné orgány o přijetí opatření.

Komise se proto rozhodla vydat Belgii odůvodněné stanovisko. Tato země má nyní dva měsíce na to, aby odpověděla a přijala nezbytná opatření. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

Rybolov

Odůvodněné stanovisko

Rybolov: Komise vyzývá CHORVATSKO, aby zajistilo účinné monitorování a kontrolu chovů tuňáka obecného

Evropská komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Chorvatsku (INFR(2021)2259), jelikož nedodrželo pravidla EU k zajištění účinného systému sledování, kontroly a inspekce chorvatských hospodářství chovajících tuňáka obecného (nařízení (ES) 1224/2009, 1380/2013, 1005/2008 a 2016/1627).

V únoru 2022 zaslala Komise Chorvatsku výzvu, v níž identifikovala závažné nedostatky, pokud jde o sledování přemísťování a umísťování tuňáka obecného do klecí. Chorvatsko navíc nezajistilo křížovou kontrolu všech příslušných údajů, nevyšetřilo možné případy nesouladu a nepřijalo správní nebo trestní opatření proti osobám odpovědným za porušení práva EU.

Komise má za to, že Chorvatsko nepřijalo opatření nezbytná k řešení výše uvedených nedostatků. Chorvatsko má dva měsíce na to, aby na odůvodněné stanovisko odpovědělo a přijalo nezbytná opatření k nápravě zjištěných nedostatků. Pokud tak neučiní, může Komise věc předložit Soudnímu dvoru Evropské unie.

2. Vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky

(Další informace: Johannes Bahrke – tel. +32 229 58615; Ana Martinez Sanjurjo – tel. +32 229 63066)

Výzva

Odborné kvalifikace: Komise vyzývá IRSKO k zajištění souladu s pravidly EU

Evropská komise se rozhodla zahájit řízení o nesplnění povinnosti proti Irsku (INFR(2023)2100) zasláním výzvy kvůli nedodržování směrnice o uznávání odborných kvalifikací (směrnice 2005/36/ES). Směrnice usnadňuje profesní mobilitu a přeshraniční uznávání kvalifikací uvnitř EU. Tento unijní předpis hraje zásadní úlohu při řešení nedostatku kvalifikované pracovní síly v celé EU. Platí to zejména pro zdravotnictví, které bylo těžce zasaženo pandemií covidu-19, protože směrnice pomáhá v případě potřeby snadněji přesouvat kvalifikované odborníky. Podle Komise Irsko zavádí neodůvodněná omezení pro zdravotní sestry a ošetřovatele, jakož i pro porodní asistentky z jiných členských států EU tím, že nepřiměřeně omezuje druhy dokladů, které mohou tito odborní pracovníci používat k doložení jazykových znalostí.

Irsko má nyní dva měsíce na to, aby na argumenty Komise reagovalo. Pokud tak neučiní, může mu Komise zaslat odůvodněné stanovisko.

3. Migrace, vnitřní věci a bezpečnostní unie

(Další informace: Anitta Hipper – tel. +32 229 85691; Yuliya Matsyk – tel. +32 229 13173)

Výzvy

Zabezpečení dokladů a Schengenská úmluva: Komise vyzývá PORTUGALSKO, aby s právem EU sladilo ustanovení dohody o mobilitě uzavřené v rámci Společenství portugalsky mluvících zemí

Evropská komise se rozhodla zahájit řízení o nesplnění povinnosti zasláním výzvy Portugalsku (INFR(2023)4012), která se týká ustanovení dohody o mobilitě uzavřené v rámci Společenství portugalsky mluvících zemí. Komise se domnívá, že Portugalsko nesplnilo povinnosti, jež pro něj vyplývají z nařízení Rady (ES) č. 1030/2002 z června 2002, kterým se stanoví jednotný vzor povolení k pobytu pro státní příslušníky třetích zemí, a z Úmluvy k provedení Schengenské dohody z června 1985 ve znění nařízení (EU) č. 265/2010. Dohoda o mobilitě uzavřená Společenstvím portugalsky mluvících zemí stanoví povolení k pobytu, které není v souladu s jednotným vzorem stanoveným v nařízení (ES) č. 1030/2002. Navíc povolení k pobytu ani dlouhodobá víza, která jsou státním příslušníkům Společenství portugalsky mluvících zemí vydávána za účelem hledání zaměstnání, jejich držitelům neumožňují cestovat v schengenském prostoru. Portugalsko má nyní dva měsíce na to, aby na výzvu odpovědělo a nedostatky, které Komise zjistila, vyřešilo. Neobdrží-li Komise uspokojivou odpověď, může se rozhodnout vydat odůvodněné stanovisko.

Zabezpečení dokladů: Komise vyzývá BULHARSKO, ŘECKO, KYPR a LITVU, aby zavedly 2D čárový kód pro jednotný vzor víz

Evropská komise se dnes rozhodla zahájit řízení o nesplnění povinnosti zasláním výzvy Bulharsku (INFR(2023)2101), Řecku (INFR(2023)2103), Kypru (INFR(2023)2102) a Litvě (INFR(2023)2104), a to z důvodu, že nezavedly 2D čárový kód na jednotném vzoru víz. Tento kód byl zaveden se záměrem chránit záznamy na vízovém štítku před paděláním. Všechny členské státy byly 30. dubna 2020 informovány o prováděcím rozhodnutí Komise C(2020) 2672, kterým se 2D čárový kód na jednotném vzoru víz zavádí. Lhůta pro provedení uplynula v květnu 2022. Žádný ze čtyřech dotčených členských států stále netiskne 2D čárový kód na vízové štítky, které vydává. Bulharsko, Řecko, Kypr a Litva mají nyní dva měsíce na to, aby na výzvu odpověděly a odstranily nedostatky, na které Komise poukázala. Neobdrží-li Komise uspokojivou odpověď, může se rozhodnout vydat odůvodněné stanovisko.

Odůvodněné stanovisko

Boj proti terorismu: Komise vyzývá BELGII a ITÁLII, aby zajistily správné provedení pravidel EU pro boj proti terorismu

Evropská komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Belgii (INFR(2021)2179) a Itálii (INFR(2021)2180), jelikož správně neprovedly některá pravidla EU pro boj proti terorismu (směrnice (EU) 2017/541). Směrnice o boji proti terorismu je klíčovým prvkem protiteroristické agendy EU a obsahuje ustanovení, která kriminalizují a postihují teroristické trestné činy, jako je vycestování do zahraničí za účelem trestné činnosti, návrat do EU nebo cestování v rámci EU za stejným účelem, výcvik pro teroristické účely a financování terorismu. Tento předpis EU dále obsahuje zvláštní ustanovení určená obětem terorismu, která mají těmto osobám zaručit přístup ke spolehlivým informacím a k odborným a specializovaným podpůrným službám bezprostředně po útoku a tak dlouho, jak bude zapotřebí. Členské státy měly povinnost směrnici provést ve vnitrostátním právu do září 2018. V prosinci 2021 zaslala Komise Belgii a Itálii výzvu, v níž je naléhavě vyzvala, aby přijaly nezbytná opatření k řešení nedostatků. Odpověď těchto členských států dostatečně neřešila obavy Komise. Komise se proto rozhodla zaslat Belgii a Itálii odůvodněné stanovisko. Tyto země mají nyní dva měsíce na to, aby odpověděly a přijaly nezbytná opatření. Nebudou-li jejich odpovědi uspokojivé, může se Komise rozhodnout, že tyto věci předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

4. Spravedlnost

(Další informace: Christian Wigand – tel. +32 229 62253; Cristina Torres Castillo tel. +32 229 90679; Yuliya Matsyk – tel. +32 229 13173)

Výzvy

Procesní práva v trestním řízení: Komise zahájila řízení o nesplnění povinnosti proti BELGII, BULHARSKU a CHORVATSKU z důvodu nesprávného provedení pravidel EU týkajících se presumpce neviny

Evropská komise se dnes rozhodla zahájit řízení o nesplnění povinnosti zasláním výzvy Belgii (INFR(2023)2094), Bulharsku (INFR(2023)2093) a Chorvatsku (INFR(2023)2092), jelikož správně neprovedly směrnici, kterou se posilují některé aspekty presumpce neviny a právo být přítomen při trestním řízení před soudem (směrnice 2016/343/EU). Tato směrnice je jednou ze šesti směrnic, které EU přijala s cílem vytvořit společné minimální normy, jež v celé EU zajistí dostatečnou ochranu práv podezřelých a obviněných osob na spravedlivý proces v trestních řízeních. Komise se domnívá, že některá vnitrostátní prováděcí opatření oznámená těmito třemi členskými státy nesplňují požadavky směrnice, zejména pokud jde o označování na veřejnosti za vinného (Belgie, Bulharsko a Chorvatsko); soudní řízení v nepřítomnosti (Belgie a Chorvatsko); používání donucovacích prostředků spočívajících ve fyzickém omezení (Chorvatsko); právo neobviňovat sám sebe (Chorvatsko a Bulharsko); opravné prostředky proti porušování práv směrnice (Belgie a Bulharsko). Kromě toho se Komise domnívá, že v bulharských právních předpisech není správně provedena oblast působnosti směrnice, neboť podle bulharského práva nezadržované podezřelé osoby nepožívají práv, která jsou ve směrnici stanovena. Belgie, Bulharsko a Chorvatsko mají nyní dva měsíce na to, aby přijaly nezbytná opatření k nápravě nedostatků, které Komise zjistila. Neobdrží-li Komise uspokojivou odpověď, může se rozhodnout vydat odůvodněné stanovisko.

Odůvodněná stanoviska

Procesní práva: Komise vyzývá ČESKO a FRANCII, aby ve svém vnitrostátním právu správně uplatnily pravidla EU týkající se práva na přístup k obhájci a na komunikaci po zatčení

Evropská komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Česku (INFR(2021)2107) a Francii (INFR(2021)2109), jelikož správně neprovedly směrnici o právu na přístup k obhájci a na komunikaci po zatčení (směrnice 2013/48/EU). Cílem této směrnice je zajistit, aby podezřelé a obviněné osoby v trestním řízení a osoby, na něž byl vydán evropský zatýkací rozkaz (EZR), měly přístup k obhájci od nejranějších fází řízení a aby osoby zbavené osobní svobody mohly informovat třetí osoby, jako je jejich zaměstnavatel nebo rodinní příslušníci, jakož i konzulární úřady, a komunikovat s nimi. Komise zaslala Česku a Francii v září 2021 výzvu. Domnívá se, že některá vnitrostátní prováděcí opatření oznámená těmito dvěma členskými státy nesplňují požadavky směrnice, včetně požadavku, aby byla o zbavení osobní svobody dítěte informována jiná vhodná dospělá osoba v případech, kdy je informování osoby, která má za dítě rodičovskou zodpovědnost, v rozporu s nejlepšími zájmy dítěte (v Česku); dále včetně práva dospělých osob na informování třetí osoby o zbavení osobní svobody a práva na komunikaci s třetími osobami (ve Francii); jakož i výjimek z práva na přístup k obhájci v obou členských státech. Česko a Francie mají nyní dva měsíce na to, aby přijaly nezbytná opatření k nápravě nedostatků, které Komise zjistila. Neobdrží-li Komise uspokojivou odpověď, může věc Česka a Francie předložit Soudnímu dvoru Evropské unie.

Procesní práva: Komise vyzývá BULHARSKO a LOTYŠSKO, aby ve svých vnitrostátních právních předpisech správně uplatnily pravidla EU týkající se práva na přístup k informacím v trestním řízení

Evropská komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Bulharsku (INFR(2021)2098) a Lotyšsku (INFR(2021)2100), jelikož správně neprovedly směrnici o právu na informace v trestním řízení (směrnice 2012/13/EU). Cílem této směrnice je zajistit, aby podezřelé nebo obviněné osoby v trestním řízení nebo osoby, na něž byl vydán evropský zatýkací rozkaz (EZR), byly dostatečně informovány o svých právech. Komise zaslala Bulharsku a Lotyšsku v září 2021 výzvu. Má za to, že vnitrostátní prováděcí opatření oznámená těmito dvěma členskými státy nesplňují požadavky směrnice, zejména pokud jde o právo na přístup k materiálům vztahujícím se k danému případu, které jsou nezbytné pro účinné napadení zákonnosti zatčení nebo zadržení. Pokud jde o Bulharsko, Komise dále konstatuje, že oblast působnosti směrnice a právo na informace ohledně práv a ustanovení, jež se týkají poučení o právech při zatčení, dosud nebyly správně provedeny. Bulharsko a Lotyšsko mají nyní dva měsíce na to, aby přijaly nezbytná opatření k nápravě zbývajících nedostatků, které Komise zjistila. Neobdrží-li Komise uspokojivou odpověď, může věc Bulharska a Lotyšska předložit Soudnímu dvoru Evropské unie.

Právo obchodních společností: Komise vyzývá BULHARSKO a KYPR, aby zajistily úplné a včasné provedení pravidel práva obchodních společností, která se týkají využívání digitálních nástrojů a postupů

Evropská komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Bulharsku (INFR(2022)0337) a Kypru (INFR(2022)0339), jelikož neprovedly pravidla EU o využívání digitálních nástrojů a postupů v právu obchodních společností (směrnice (EU) 2019/1151). Směrnice vyžaduje, aby členské státy zavedly postupy zcela probíhající online, které jsou určeny pro vytváření některých forem společností, zápis přeshraničních poboček do rejstříku a podávání listin v obchodních rejstřících. Na základě směrnice bylo prostřednictvím systému propojení obchodních rejstříků rovněž bezplatně zpřístupněno více údajů o obchodních společnostech obsažených v obchodních rejstřících. V září 2022 zaslala Komise Bulharsku a Kypru výzvu, protože neoznámily vnitrostátní opatření plně provádějící uvedenou směrnici do stanovené lhůty, tedy do 1. srpna 2022. V návaznosti na jejich odpovědi dospěla Komise k závěru, že Bulharsko ani Kypr neoznámily vnitrostátní opatření, která by zajistila úplné provedení směrnice. Uvedené členské státy mají nyní dva měsíce na to, aby nedostatky zjištěné Komisí odstranily. Neobdrží-li Komise uspokojivou odpověď, může jejich věci předložit Soudnímu dvoru Evropské unie.

5. Mobilita a doprava

(Další informace: Adalbert Jahnz – tel. +32 229 53156; Deborah Almerge Ruckert – tel. +32 229 87986)

Výzva

Bezpilotní systémy (UAS): Komise vyzývá SLOVENSKO, aby zřídilo systém registrace provozovatelů bezpilotních systémů a určilo příslušný úřad

Evropská komise se rozhodla zahájit řízení o nesplnění povinnosti zasláním výzvy Slovensku (INFR(2023)2105) kvůli nedodržení požadavků stanovených v prováděcím nařízení Komise (EU) 2019/947 o pravidlech a postupech pro provoz bezpilotních letadel. Slovensko nesplnilo regulační požadavky týkající se určení příslušného orgánu odpovědného za celkové prosazování nařízení, jakož i klíčových bezpečnostních funkcí, mezi něž patří vydávání a rušení provozních osvědčení a zřízení systému registrace provozovatelů bezpilotních systémů. Současný stav nezajišťuje rovné podmínky v celé EU a může dokonce vytvářet nebezpečné podmínky pro provoz bezpilotních letadel. Slovensko má nyní dva měsíce na to, aby na argumenty Komise reagovalo. Pokud tak neučiní, může mu Komise zaslat odůvodněné stanovisko.

Odůvodněná stanoviska

Silniční doprava: Komise vyzvala LITVU, aby plně provedla pravidla EU týkající se maximální hmotnosti a rozměrů některých silničních vozidel

Evropská komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Litvě (INFR(2020)2284), v němž žádá, aby tato země provedla aktualizované evropské předpisy o maximální hmotnosti a rozměrech některých silničních vozidel (směrnice 2015/719/EU) ve vnitrostátním právu. Kromě jiných opatření zavádí směrnice výjimky pro těžká nákladní vozidla poháněná alternativními palivy a pro vozidla zapojená do intermodálních přepravních operací. Smyslem těchto výjimek je zajistit, aby čistší vozidla nebyla penalizována, pokud jsou delší nebo těžší než běžná vozidla, a podpořit intermodální přepravní operace. Po zaslání výzvy v říjnu 2020 a dodatečné výzvy v červnu 2021 se Komise domnívá, že litevské právní předpisy stále nejsou v souladu se směrnicí. Litva má nyní dva měsíce na to, aby na argumenty Komise reagovala. Pokud tak neučiní, může Komise věc Litvy předložit Soudnímu dvoru Evropské unie.

Vnitrozemská plavba: Komise vyzývá DÁNSKO a ŠPANĚLSKO, aby provedly pravidla EU o odborných kvalifikacích ve vnitrozemské plavbě

Evropská komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Dánsku (INFR(2022)0207) a Španělsku (INFR(2022)2042), protože neprovedly směrnici (EU) 2017/2397 o uznávání odborných kvalifikací ve vnitrozemské plavbě. Směrnice stanoví podmínky a postupy pro osvědčování kvalifikací osob podílejících se na provozování plavidel na vnitrozemských vodních cestách v EU, jakož i pro uznávání těchto kvalifikací v jiných členských státech. Kromě toho stanoví přechodná opatření k zajištění toho, aby osvědčení o kvalifikaci, plavecké služební knížky a lodní deníky vydané před koncem lhůty pro provedení směrnice zůstaly v platnosti. Poté, co byly zaslány výzvy Dánsku dne 24. března 2022 a Španělsku dne 15. července 2022, neobdržela Komise ani od jednoho z těchto členských států oznámení, která by prokazovala, že směrnici plně provedly ve svém vnitrostátním právním řádu. Komise se proto domnívá, že vnitrostátní právní předpisy těchto zemí nejsou s uvedenou směrnicí plně v souladu.

Kromě toho se Komise rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Dánsku (INFR(2022)0210), protože neprovedlo směrnici (EU) 2021/1233, kterou se mění směrnice (EU) 2017/2397, pokud jde o přechodná opatření pro uznávání osvědčení třetích zemí pro vnitrozemskou plavbu. Směrnice stanoví přechodná opatření v zájmu zajištění hladkého přechodu na systém uznávání dokladů třetích zemí. Podle oznámení zaslaných Komisi Dánsko tato přechodná opatření dosud neprovedlo. Poté, co byla dne 24. března 2022 Dánsku daná výzva zaslána, neobdržela Komise od této země žádné oznámení, které by prokazovalo, že směrnici plně provedlo ve svém vnitrostátním právním řádu. Komise se proto domnívá, že vnitrostátní právní předpisy Dánska nejsou s uvedenou směrnicí plně v souladu.

Dánsko a Španělsko mají nyní dva měsíce na to, aby odpověděly a přijaly nezbytná opatření. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že dané věci předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

Bezpečnost civilního letectví: Komise vyzývá ŠPANĚLSKO, aby dodržovalo pravidla EU

Evropská komise se dnes rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko Španělsku (INFR(2022)2001), protože nesplnilo své povinnosti podle článků 34 a 56 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU) o volném pohybu zboží a služeb, nařízení (EU) 2018/1139 o společných pravidlech v oblasti civilního letectví a nařízení (EU) č. 1178/2011 o organizacích pro výcvik pilotů. Požadavky uložené Španělskem na registraci všech letadel bázovaných ve Španělsku, včetně letadel již registrovaných v jiných členských státech, vedou ke značné administrativní zátěži pro vlastníky letadel a jsou v rozporu s volným pohybem zboží a služeb, který je zaručen články 34 a 56 SFEU. V dubnu 2022 zaslala Komise Španělsku v této záležitosti výzvu. Komise však nepovažovala jeho odpověď za zcela uspokojivou, a proto nyní vydala odůvodněné stanovisko. Španělsko má nyní dva měsíce na to, aby odpovědělo a přijalo nezbytná opatření. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

6. Finanční stabilita, finanční služby a unie kapitálových trhů

(Další informace: Daniel Ferry – tel. +32 229 86500; Aikaterini Apostola – tel. +32 229 87624)

Výzvy

Boj proti praní peněz: Komise vyzývá MAĎARSKO, aby správně provedlo pátou směrnici o boji proti praní peněz

Evropská komise se rozhodla zahájit řízení o nesplnění povinnosti zasláním výzvy Maďarsku (INFR(2023) 2098) kvůli nesprávnému provedení páté směrnice o boji proti praní peněz. Maďarsko sice oznámilo úplné provedení směrnice, nicméně Komise zjistila, že došlo k nesprávnému provedení směrnice ve vnitrostátním právu, pokud jde o povinnost registrovat se, udělovat licence nebo regulovat poskytovatele služeb: podle maďarského práva neexistuje žádný požadavek na registraci nebo udělování licencí poskytovatelům směnárenských služeb mezi virtuálními měnami a měnami s nuceným oběhem. Pravidla zaměřená proti praní peněz mají v boji proti praní peněz a financování terorismu naprosto zásadní význam. Legislativní nedostatky v jednom členském státě mají dopad na EU jako celek. Navíc pokud jde o sankce uložené Evropskou unií v návaznosti na ruskou invazi na Ukrajinu, je naprosto nezbytné, aby byli identifikováni skuteční majitelé podniků, na něž se sankce vztahují. Pravidla EU by proto měla být účinně prováděna a kontrolována s cílem bojovat proti trestné činnosti, chránit náš finanční systém a zajistit prosazování sankcí EU. Neobdrží-li Komise od Maďarska do dvou měsíců uspokojivou odpověď, může se rozhodnout pokračovat v řízení o nesplnění povinnosti a zaslat odůvodněné stanovisko.

Finanční trhy: Komise vyzývá ŠPANĚLSKO, aby dokončilo provedení směrnice o trzích finančních nástrojů

Evropská komise se rozhodla zahájit řízení o nesplnění povinnosti zasláním výzvy Španělsku (INFR(2099)2023), jelikož ve vnitrostátním právu plně neprovedlo změny směrnice o trzích finančních nástrojů. V čl. 4 odst. 1 bodě 15 novelizované směrnice 2014/65/EU byla nahrazena definice „finanční nástroje“. Lhůta pro provedení uplynula dne 23. března 2023 a Španělsko doposud směrnici plně neprovedlo. Komise proto tuto zemi vyzývá, aby provedla a oznámila požadovaná opatření. Neobdrží-li Komise od Španělska do dvou měsíců uspokojivou odpověď, může se rozhodnout pokračovat v řízení o nesplnění povinnosti a zaslat odůvodněné stanovisko.

7. Pracovní místa a sociální práva

(Další informace: Veerle Nuyts – tel. +32 229 96302; Flora Matthaes – tel. +32 229 83951)

Výzva

Ochrana zaměstnanců: Komise vyzývá NĚMECKO, aby uvedlo své právní předpisy týkající se limitních hodnot expozice na pracovišti pro nebezpečné chemické látky do souladu s právními předpisy EU

Evropská komise se rozhodla zahájit řízení o nesplnění povinnosti zasláním výzvy Německu INFR(2023)2043), jež do vnitrostátního práva správně nezapracovalo směrnici, kterou se stanoví čtvrtý seznam směrných limitních hodnot expozice na pracovišti pro nebezpečné chemické činitele (směrnice (EU) 2017/164). Tyto limitní hodnoty EU jsou formulovány na základě nejnovějších vědeckých údajů a představují mezní hodnoty expozice, které by neměly pracovníkům způsobit újmu, a to ani při opakované krátkodobé nebo denní expozici. Členské státy jsou povinny tyto hodnoty EU zohlednit při stanovování svých vnitrostátních limitních hodnot. Pro akrylaldehyd stanoví německé právní předpisy národní limitní hodnotu expozice na pracovišti, která je čtyřikrát vyšší než limitní hodnota EU. V případě oxidu siřičitého je německá limitní hodnota dvojnásobná oproti úrovni stanovené EU. Směrnice o chemických činitelích (směrnice Rady 98/24/ES) dává členským státům prostor pro to, aby si samy stanovily povahu svých národních limitních hodnot, tedy zejména aby stanovily, zda v souladu se svými vnitrostátními právními předpisy a zvyklostmi zahrnou unijní směrné limitní hodnoty expozice mezi hodnoty směrné, nebo závazné. Ačkoli Německo pro tyto dvě látky zavedlo závazné limitní hodnoty, nezohlednilo směrné limitní hodnoty stanovené EU ani vědecké úvahy, na nichž jsou založeny. Německo navíc stanovení vyšších hodnot řádně nevysvětlilo. Zejména nepředložilo žádné odůvodnění, proč by zavedení limitních hodnot EU nebylo pro tuto zemi proveditelné. Německo má nyní dva měsíce na to, aby vyřešilo problémy, na které Komise poukazuje. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že zašle odůvodněné stanovisko.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688