mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  29.08.2023 18:08:00

Příležitosti pro české firmy na irském trhu - Největší příležitost k růstu vývozu do Irska v únoru 2020 jsou organické chemikálie


Irsko, tak jako všechny evropské a další země, velmi negativně zasáhla koronavirová krize. Ekonomické oddělení Velvyslanectví ČR v Dublinu připravilo informaci o možných obchodních příležitostech českých firem v Irsku po dobu krize COVID-19 a po ní.

Aktuální příležitosti

Organické chemikálie. Největší příležitost k růstu vývozu do Irska v únoru 2020 jsou organické chemikálie. Dovoz organických chemikálií se ve srovnání s předchozím rokem zvýšil o 714 mil. EUR (+ 374 %) na 905 mil. EUR. České společnosti by se mohly zaměřit na suroviny pro lékařské, farmaceutické, biochemické nebo bioinženýrské společnosti v Irsku. Vývoz chemikálií z České republiky do Irska představuje malou část celkového obchodu do Irska, cca 2 % celkového obchodu. Toto je oblast, která má možnosti růst, v souladu s mírou růstu irského dovozu.

Lékařské vybavení. Dovoz léčivých a farmaceutických výrobků se ve sledovaném období zvýšil o 68 mil. EUR (+ 13 %) na 593 mil. EUR. Hlavní zdravotnická organizace HSE, v souvislosti s COVID19, nadále hledá možnosti dovozu ochranných prostředků (dýchací ochranné pomůcky, jednorázové rukavice, kombinézy, pláště, masky), lůžek a ventilátory. Poptávka je po telehealth zařízeních a službách.

Doprava, vybavení, automobily. Dovoz ostatních dopravních zařízení, včetně letadel, klesl v únoru 2020 ve srovnání s únorem 2019 o 328 mil. EUR (-30 %) na 781 mil. EUR. Hodnota dovozu zboží za únor 2020 bez SITC 79 (Ostatní přepravní zařízení včetně letadel) byla 6 210 mil. EUR, což je nárůst o 815 mil. EUR (+ 15 %) ve srovnání s údaji z února 2019 (5 395 mil. EUR).

IT. Na irském trhu došlo k 44 % nárůstu prodejů počítačů, softwaru a elektronických her.

Zaměstnání. V souvislosti s COVID19 došlo k nárůstu poptávky po pracovnících v oblasti zdravotnictví (lékaři, sestry, sociální pracovníci) a v IT.

Všeobecné návrhy na hledání příležitostí pro české firmy na irském trhu

Sledovat sociální sítě, online prodeje a požadavky; zaměřit se na digitální B2B konference s potencionálními zákazníky; vytvářet strategie digitálního marketingu, které by se staly součástí marketingového mixu, tj. být připraven na možnost dlouhodobého krizového vývoje na trhu.

Příležitosti pro české společnosti po krizi Covid 19 v Irsku

Zpracovatelský průmysl 4.0. Snížení závislosti na fyzické práci napříč dopravou, logistikou a skladováním s pomocí klíčových digitálních technologií pro průmysl 4.0, jako jsou internet, bločenka (blockchain), řídicí věže, zařízení založená na umělé inteligenci, cloud computing.

Zelená agenda. Irsko nadále deklaruje za cíl splnění Pařížské dohody o klimatu. Irsko se zavázalo modernizovat cca 500 tis. domů (izolace, automatizace, vzduchotechnika, okna, upgrade osvětlení, topení a chlazení).

Vodní hospodářství. Irsko bude potřebovat výraznou obnovu potrubí, modernizovat zařízení na čištění odpadních a dalších vod.

Infrastruktura. Výstavba a oprava silnic a modernizace veřejné dopravy. Možný zájem projekty bydlení.

E-Learning. Vláda má zájem o všechny druhy e-learningových řešení pro školy a univerzity.

Umělá inteligence. Integrace umělé inteligence se bude zvyšovat meziročně po C19 o 30-40 %.

Zdravotnictví. Vzhledem ke krizi v irském zdravotnictví ještě před vypuknutím C19 lze předpokládat, že nadále bude pokračovat zájem o vybavení

Polovodiče. V současné době existuje velká poptávka po polovodičích/mikročipech a tento vývoj lze předpokládat i po odeznění C19.

Cestovní ruch. Příležitost pro české lázně po C19.

Velvyslanectví ČR v Dublinu je nadále připraveno poskytovat českým firmám veškerou pomoc a podporu při jejich pronikání na irský trh.

Eoin Brennan, ekonomický specialista, Velvyslanectví České republiky v Irsku


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Po 10:52  Trwające ocieplenie "pożera" śnieg w górach Instytut Meteorologii (imgw.pl)
Po   8:34  Najbliższy tydzień przyniesie dużo słońca i letnie temperatury Instytut Meteorologii (imgw.pl)
Ne 23:22  The 8-14 Day Outlook from the NWS Climate Prediction Center shows odds leaning... US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688