Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  30.08.2023 06:00:00

Pěstounská péče 2023: jakými současnými formami podporuje stát pěstouny. Jsou dostatečné?

V oblasti pěstounských dávek došlo od ledna roku 2022 k několika zásadním změnám s cílem motivovat více zájemců o tuto formu náhradní rodinné péče. Podle současné legislativy se mají nejmenší děti přestat umisťovat do ústavní péče od roku 2025. Podporuje stát dostatečně náhradní rodinnou péči?

Pěstounská péče je státem garantovaná forma náhradní rodinné péče, kdy je dítě, které nemůže být u svých biologických rodičů, svěřeno po určitou dobu do péče jednotlivce nebo manželů, pěstounů. Tato forma péče poskytuje dítěti rodinné prostředí a má přednost před ústavní péčí. Role pěstounů je a bude velmi důležitá i v souvislosti se změnou, podle které do konce příštího roku v ČR zaniknou kojenecké ústavy, tak jak je známe dnes, protože do nich již nebude možné umísťovat děti ve věku 3 a méně let s výjimkou dětí se zdravotním postižením a sourozeneckých skupin.

Graf počtu dětí přijatých do dětských domovů pro děti do 3 let věku a dětských center (zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, za období 2007 - 2020) naznačuje pozitivní trend snižujícího se počtu dětí v těchto ústavních zařízeních:




/










Aby se všechny malé děti dostaly z ústavní péče, je potřeba sehnat dostatek náhradních rodin. Kromě pěstounské péče může být náhradní rodinná péče uskutečněna formou osvojení (adopcí) dítěte,  poručenskou péčí nebo může být dítě svěřeno do péče jiné fyzické osoby než rodiči. Podle dat vyšla ústavní péče o dítě stát v roce 2019 téměř na 60 tisíc korun měsíčně. Za pěstounství však stát vynaložil v průměru méně než třetinu této částky.

Podle grafu, který zobrazuje vývoj počtu pěstounů, kteří mají svěřeno do péče alespoň jedno dítě, je možné sledovat mírný nárůst počtu pěstounů. Více než polovinu dlouhodobých pěstounů tvoří prarodiče.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stát podporuje pěstounské rodiny či děti z těchto rodin těmito dávkami (více podrobností po rozkliknutí jednotlivých dávek):
•    příspěvek při převzetí dítěte,
•    příspěvek na úhradu potřeb dítěte,
•    odměna pěstouna,
•    příspěvek při pěstounské péči,
•    příspěvek na zakoupení osobního motorového vozidla,
•    zaopatřovací příspěvek.

Od ledna roku 2022 došlo k rozdělení pěstounské péče na zprostředkovanou a nezprostředkovanou (příbuzenskou). Pěstouni, zprostředkovaní přes úřad, dostávají odměnu pěstouna, která se odvíjí od výše minimální mzdy, počtu a zdravotního stavu svěřených dětí. Tito pěstouni mohou mít dítě v péči dlouhodobě, pokud se předpokládá, že doba, kterou stráví dítě mimo svou biologickou rodinu bude delší než jeden rok nebo na přechodnou dobu, když se předpokládá, že se situace dítěte vyřešení do jednoho roku od odchodu od biologických rodičů.

Nezprostředkovaní pěstouni, tedy příbuzní nebo osoba blízká, mají nárok na příspěvek při pěstounské péči, který je napojen na výši životního minima a záleží i na příbuzenském vztahu, počtu dětí v péči a na jejich zdravotním stavu.

Jelikož jsou obě formy odměny navázány na parametr, který se průběžně upravuje (tj. minimální mzdu a životní minimum), dochází k jejich automatické valorizaci. Aktuální výši státní podpory pro jednotlivé formy pěstounské péče uvádíme v následující tabulce nebo využijte naši kalkulačku odměny pěstouna či kalkulačku příspěvku při pěstounské péči, pro výpočet jiné situace.



 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skupinou, která si od ledna 2022 výrazně finančně pohoršila je velká skupina příbuzenských pěstounů - prarodičů, kteří se starají o svá bilologická vnoučata. Těm státní finanční podpora oproti stavu před rokem 2022 poklesla. Do konce roku 2021 se pěstounská péče nedělila a všem náleželo 12.000 měsíčně; od ledna 2022 dostali prarodiče-pěstouni za svěřené vnouče jen 6.948 . Částka se díky několika zvýšením životního minima zvýšila na současných 8.748 měsíčně. Někteří dělení pěstounské péče na skupiny s odlišnou finanční podporou neschvalují. Současná vláda se snažila některými kroky (viz. níže) dorovnat výpadek části financí prarodičům-pěstounům formou zvýšení jiných příspěvků.

Od října roku 2022 došlo v souvislosti s vysokou inflací ke zvýšení jednorázového příspěvku při převzetí dítěte o 35 %, ke zvýšení příspěvku na úhradu potřeb dítěte o 27 % a zaopatřovacího příspěvku o 15 %.

Od srpna roku 2022 také nabyla účinnosti novela, která upravuje náhradní doby pojištění a zdravotní pojištění u nezprostředkovaných pěstounů. Rozděluje je na pěstouny „staré“ a „nové“:
Ti, kteří pobírali k 31. 12. 2021 odměnu pěstouna a od ledna 2022 jsou zařazeni jako nezprostředkovaní pěstouni a pobírají příspěvek při pěstounské péči:
•    za tyto pěstouny bude (za splnění podmínek) hradit od srpna 2022 zdravotní pojištění stát, stejně jako tomu bylo do konce roku 2021, pokud tento pěstoun není pojištěn z jiných titulů (zaměstnání, čerpání rodičovského příspěvku, důchodu apod.),
•    těmto pěstounům se pěstounská péče bude započítávat na důchod, a to zpětně od ledna 2022.

Ti, kteří přijali dítě do pěstounské péče po 1. 1. 2022 a také nezprostředkovaní pěstouni prarodiče a praprarodiče, kteří neměli k 31. 12. 2021 nárok na odměnu pěstouna. Tito pěstouni mohou čerpat tzv. adaptační bonus.
•    za tyto pěstouny bude hradit zdravotní pojištění stát, ale jen po dobu maximálně dvou let od okamžiku vzniku nároku na úhradu příspěvku na úhradu potřeb svěřeného dítěte,
•    těmto pěstounům bude pěstounská péče započítána jako náhradní doba pro účely důchodového pojištění, ale maximálně po dobu 2 let od prvního dne kalendářního měsíce, za který vznikl nárok na příspěvek na úhradu potřeb dítěte.

Od ledna 2023 došlo ke zvýšení minimální mzdy o 6,79 % a nárůstu životního minima o 5,2 %. Odměna pěstouna i příspěvek při pěstounské péči se zvýšily v souladu s tímto zvýšením. K žádným jiným významným změnám v oblasti pěstounských dávek v tomto roce nedošlo.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688