Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  09.08.2023 06:00:00

Příspěvek na péči: zvýšení ani automatická valorizace letos nejspíš nebude. Příspěvek v nižších stupních závislosti se nezměnil již osm let.

Příspěvek na péči vs. zvyšující se ceny

Příspěvek na péči se naposledy ve všech stupních závislosti zvyšoval od srpna 2016, a to o 10 %. Pro osoby v I. a II. stupni závislosti se od té doby nic nezměnilo a příspěvek ve stejné výši tak tito lidé pobírají již osm let. Ke zvýšení příspěvku došlo od dubna 2019 jen pro osoby ve IV. stupni závislosti o 6.000 a od července 2019 pro osoby ve III. stupni závislosti o 4.000 .

Přitom podle údajů Českého statistického úřadu vzrostly od roku 2015 do černa 2023 ceny o 48 %. Jen za rok 2022 byla celková inflace přes 15 %, za rok 2021 skoro 4 % a pro rok 2023 jsou odhady inflace kolem 11 %. To znamená, že od posledního zvýšení příspěvku v roce 2019 poklesla reálná hodnota příspěvku na péči minimálně o 30 % (tj. za stejné peníze lze pořídit o 30 % méně zboží a služeb).

Aktuální výši příspěvku na péči si můžete snadno spočítat na Kalkulačce příspěvku na péči 2023, do které zadejte stupeň závislosti a věk osoby, o kterou je pečováno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osoby v nejvyšším stupni závislosti nyní pobírají příspěvek na péči ve výši 19.200 měsíčně. Vzhledem k tomu, že cena za hodinu asistence se od ledna 2023 zvýšila o 20 a může stát až 155 , mohou si tito lidé s nejtěžším zdravotním hendikepem dovolit z příspěvku na péči uhradit průměrně jen 5 hodin asistence denně, i když by ve skutečnosti často potřebovali celodenní péči.

O tom, komu je příspěvek na péči určen, k čemu se používá a jak jsou stanoveny stupně závislosti píšeme podrobně TADY. Přehled vývoje výše příspěvku na péči podle stupně závislosti a věku uvádíme v následující tabulce:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Návrh zvýšení příspěvku na péči

Na začátku tohoto roku připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) návrh zákona, který počítal se zvýšením příspěvku na péči pro osoby starší 18 let s lehkou závislostí ze současných 880 za měsíc na 2.000 . Současně tento návrh stanovil mechanismus automatické valorizace příspěvků na péči jednotně s valorizací důchodů. Konkrétně by se příspěvek na péči automaticky zvýšil vždy o tolik procent, o kolik se zvýšila procentní výměra důchodů. Novela by měla přinést i některá vylepšení v nabídce poskytovaných služeb a jednalo se i o rozšíření okruhu lidí, kteří by mohli příspěvek pobírat za osobu hendikepovanou. Návrh počítal s účinností novely od července 2023.

V rámci mezirezortního připomínkového řízení přišlo k novele velké množství připomínek a bylo jasné, že od července v platnost nevstoupí. Proti automatické valorizaci příspěvků je i ministr financí, s odůvodněním, že tento přístup zužuje prostor pro sociální politiku vlády a představuje příliš velké riziko nekontrolovaného růstu výdajů státu. Ministerstvo financí kritizuje i to, že nikdo nesleduje ani nekontroluje skutečné využití příspěvku na péči. Opozice naopak úpravu podmínek a automatickou valorizaci prosazuje, aby nebylo nutné s každou změnou čekat na rozhodnutí sněmovny, což je časově náročné a neflexibilní.

Požadavek a odůvodnění úpravy příspěvku na péči předložila ministrovi financí v květnu 2023 i Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Vzala v potaz, že novela příspěvku na péči od července připravená nebude a také změny, které vláda plánuje v rámci zpomalení valorizace důchodů a předložila ministrovi návrh na úpravu výše příspěvků na péči v jednotlivých stupních závislosti a věku. Pro osoby do 18 let rada navrhla zvýšení příspěvku o 10 % ve všech stupních závislosti. Pro osoby starší 18 let navrhla zvýšení měsíčního příspěvku z 880 na 2.000 v I. stupni, ze 4.400 na 6.400 ve II. stupni a zvýšení o 10 % ve stupni III. a IV. NRZP současně zdůraznila nutnost pravidelné valorizace příspěvku.

Další projednávání návrhu

Vláda by se měla zvýšením příspěvku na péči zabývat až v listopadu 2023, a tak by k jeho zvýšení i případným dalším úpravám poskytování mohlo dojít nejdříve až od ledna 2024. Na financování dalších hodin asistence v roce 2023 vyhlásilo MPSV mimořádné dotační řízení pro sociální služby, o které mohou do poloviny listopadu 2023 žádat registrovaní poskytovatelé sociálních služeb.

19.09. 11:22  Názor (Milada)
11.08. 11:36  Příspěvky (jana)
10.08. 21:02  Příspěvek na peci (Anna)
10.08. 20:35  Měli byste se stydět! (Deni)
10.08. 17:30  Kvalita společnosti se pozná tak jak se (Šmoula Mrzout)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688