Jablonec nad Nisou (mestojablonec.cz)
Z regionů  |  21.06.2023 08:32:15

Jablonec nad Nisou - Člověk v tísni pomáhá z dluhové pasti

Dle údajů exekutorské komory na takzvané Mapě exekucí vychází Liberecký kraj jako třetí nejhorší v ČR, co se týče počtu osob v exekuci. Zatížení exekucemi je v Libereckém kraji ve výši 9,17 %.

Velká část obcí ORP Jablonec nad Nisou patří k těm, v nichž počet lidí v exekuci převyšuje republikový i krajský průměr. Podíl osob s exekucemi v obci Jablonec nad Nisou byl v roce 2022 ve výši 10,69 %, což představuje bezmála 4 tisíce osob v exekucích. Průměrný počet exekucí zde byl v roce 2022 celkem 6,5 exekucí na osobu.

„Poradenské místo zaměřené na řešení dluhové problematiky přímo v Jablonci nad Nisou liberecká pobočka Člověka v tísni v tuto chvíli neprovozuje. V minulém kalendářním roce využilo naše dluhové poradenství 53 klientů z okresu Jablonec nad Nisou. Nejčastěji klienti řešili mapování své situace a základní orientace v dluhovém problému a následované řešením jednotlivých exekucí. A také podání insolvenčních návrhů a doprovodnou asistencí v samotném procesu oddlužení,“ říká koordinátorka dluhového poradenství liberecké pobočky Eva Pospíšilová Kočárková.

Do insolvence vstupuje jen malá část klientů, zdaleka ne pro všechny je totiž tento institut dostupný. „S klienty nejčastěji řešíme stabilizaci příjmů a domlouváme splátkové kalendáře. Řada klientů přichází s úvěrovými smlouvami, kvůli nimž jsou protiprávně v exekuci. V těchto případech se nám daří tyto exekuce zastavovat,“ doplňuje dluhová poradkyně Iva Janusová a pokračuje: „Mohu uvést případ konkrétního klienta, pana Josefa. Živí se jako řemeslník. Když jsme před třemi lety zahájili spolupráci, tížily ho dluhy dohromady za 700 tisíc korun. Od začátku měl velkou snahu se s věřiteli vypořádat. Závazek na zdravotním pojištění 118 tisíc korun zvládl postupně splatit sám. Stejně tak menší dluh u dodavatele energií, kde stačilo zaplatit původní dlužnou částku a v rámci mimořádné oddlužovací akce Milostivé léto mu loni byly odpuštěny veškeré úroky a penále.“

Komplikovanější to bylo v případě dalších dvou exekucí. Za půjčku 16 tisíc korun u nebankovní společnosti měl celkově zaplatit 136 tisíc. „Exekuce byla vedená na základě rozhodčího nálezu, a jak se ukázalo, díky naší aplikaci Doložkomat, protiprávně. Proto mohla být úplně zastavena,“ vysvětluje Iva Janusová. „Stejně tak jsme dosáhli zastavení i další exekuce za 90 tisíc kvůli původnímu dluhu 18 tisíc korun. S dalšími exekucemi, celkem za 340 tisíc, připravujeme vstup do oddlužení. Vypadá to dobře, protože by mohl celý dluh splatit už během tří let,“ doplňuje poradkyně.

V této nelehké době je snadné dostat se do tíživé sociální situace. A právě proto existují sociální programy, které lidem pomáhají situaci zvládnout. Více na www.clovekvtisni.cz, nebo na tel. 770 600 800.

(red)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688