Michaela Pacas (Kurzy.cz)
Daně a účetnictví  |  09.03.2023 06:20:00

Paušální daň 2023 - navýšení hranice příjmů na 2 miliony korun, rozdělení do 3 pásem kvůli rozdělení výše platby paušální daně

Změny pro rok 2023

Jako každý rok dochází ke změně výše paušální daně. V paušální dani je obsaženo zdravotní a sociální pojištění a daň, a proto se výše každý rok mění, protože se mění i minimální výše povinných plateb na sociální a zdravotní pojištění. Pro rok 2023 byla výše paušální daně stanovena na částku 6.208 . Tato částka se skládá ze 100 na daň z příjmu, 2.722 je zdravotní pojištění a poslední část ve výši 3.386 je sociální pojištění.  Tato výše je platná pro OSVČ v tzv. prvním pásmu.

Jestli se konkrétně ve vašem případě vyplatí vstup do režimu paušální daně si můžete ověřit v naší kalkulačce:



 

 

Kromě zvýšení platby paušální daně došlo ale k dalším podstatným změnám pro tento rok. OSVČ, kteří chtějí využít paušální daň pro rok 2023, tak mohou využít s hranicí příjmů až do 2 milionu korun, aniž by se museli stát plátci DPH (oproti roku 2022, kde tato hranice byla o polovinu nižší - 1 milion korun). Pokud tuto dvoumilionovou hranici překročím, tak musím správci daně tuto skutečnost oznámit do 15 dnů. Další změnou, která se na na zvýšení hranice váže je, že byla odstupňovaná do několika pásem, do kterých jednotlivý podnikatel bude patřit a podle toho také bude platit výši na paušální dani:

Částky jsou splatné do 20. kalendářního měsíce , za který se záloha platí. Záloha paušální daně se platí na účet místně příslušného finančního úřadu s předčíslím bankovního účtu 2866, číslem matriky finančního úřadu a nakonec kód banky 0710. Důležitý je také VS - u fyzických osob bývá identifikátorem rodné číslo.

 

Jak určit do jakého pásma patřím a jaká bude výše mojí zálohy dle přehledného obrázku: 

 Zdroj infografiky: www.mfcr.cz

Do prvního pásma tedy spadají všichni podnikatelé s příjmy do 1 milionu korun a to bez ohledu na druh činnosti.

Patří sem i podnikatelé do 1,5 milionu korun, kteří mají alespoň 75 % příjmů, na které mohou uplatnit 60 % nebo 80 % výdajový paušál.  Do prvního pásma se řadí i podnikatelé, kteří mají příjmy do 2 milionu korun a mohou alespoň na 75 % svých příjmů uplatnit 80 % výdajový paušál.

Do druhého pásma se budou řadit podnikatelé, jejichž příjmy ze samostatné činnosti nepřesáhly 1,5 miliony bez ohledu na to, z jaké samostatné výdělečné činnosti pocházejí. Toto pásmo budou moc využít i poplatníci s příjmem do 2 milionu , pokud měli  alespoň 75 % příjmů, u kterých lze uplatnit výdajový paušál ve výši 60 % nebo 80 %.

Do třetího pásma se řadí všichni ostatní poplatníci s příjmem do 2 milionu .

 

Výhoda vstupu do režimu paušální daně

Hlavní výhodou je, že při vstupu do tohoto režimu nepodává osoba samostatně výdělečně činná daňové přiznání a prostě jednou za měsíc pošle v jedné sumě částku za daň, sociální i zdravotní pojištění na finanční úřad - úřady si již sami rozdělí. Pro někoho může být výhodou i přes to, že by se mu klasické zdanění vyplatilo více. Pokud OSVČ v roce 2022 měla klasické zdanění, tak do režimu paušální daně na letošní rok byl termín přihlášení do 10.1.2023.

OSVČ, která chce do režimu vstoupit nesmí být dlužníkem, proti kterému je zahájeno insolvenční řízení. Dále nesmí být společníkem ve veřejné obchodní společnosti nebo komplementářem v komanditní společnosti. OSVČ také nesmí mít příjmy ze závislé činnosti s výjimkou příjmů, z nichž je vybíraná daň srážkou (tedy DPČ do 3.500 a DPP do 10.000

 

Nevýhoda vstupu do režimu paušální daně

Hlavní nevýhodou je, že pokud vstoupím do režimu paušální daně, již nemohu podat daňové přiznání, kde uplatním slevy na dani  - jako například na manželku, invaliditu, slevu na studenta. Dále nemůžu uplatnit ani žádné daňové zvýhodnění na děti a tím pádem žádat o daňový bonus, pokud by mi vyšel a také nemohu použít žádné nezdanitelné části základu daně - darování krve, příspěvky na životní či penzijní připojištění a další. 

 

Určení pásma a platby paušální daně

Pokud OSVČ již nějakou dobu podniká, tak jsou jasně dané příjmy za předchozí rok a dle toho se určí dané pásmo. Pokud by chtěla platit paušální daň v nižším pásmu, tak to zvolit nelze - je to tedy dle předchozích příjmů a ne dle příjmů, které v tomto roce očekávám, i když budou pro letošek nižší.

Příklad 1: Za rok 2022 podnikající osoba dosáhla příjmů ve výši 1.400.000 a uplatňuje 40% výdajový paušál. Pro rok 2023, ale očekává snížení příjmů na 900.000 . OSVČ bude dle předchozího roku ve 2. pásmu a bude platit paušální daň ve výši 16.000 . Po skončení období ale mohou příjmy opravdu činit nižší částku, která by splňovala 1. pásmo. Po této skutečnosti OSVČ může podat oznámení o jiné výši paušální daně, pak bude stanovená daň i pojistné na nižší částku podle prvního pásma a tím pádem vznikne nárok na vrácení přeplatku.

 

Jiný případ ale je, když OSVČ v minulém roce dosáhla nějakých příjmů a letos si myslí, že příjmy budou vyšší - možnost si zvolit paušální daň z vyššího pásma je totiž možné. V tomto pásmu musím ale celé období vydržet. Pásmo, ve kterém se bude OSVČ nacházet, bude třeba uvést v oznámení o vstupu do paušálního režimu. Změna zvoleného pásma bude možná pouze na začátku zdaňovacího období a to do 10.1.(jedná se tedy o stejnou lhůtu jako podání oznámení o vstupu do paušálního režimu).

Příklad 2: Živnostník, který v roce 2022 dosáhl příjmů ve výši 1.800.000 a uplatňuje výdajový paušál ve výši 80 %, uvažuje o vstupu do paušálního režimu (příjmy měl do 2 milionu a pro rok 2023 tedy splňuje podmínku paušálního režimu a může tak učinit). Živnostník, tak nakonec i do 10.1.2023 učinil. Díky výdajovému paušálu a jeho podnikání může uplatnit paušální daň v 1. pásmu, dobrovolně se ale může přihlásit i do 2. či 3. pásma a paušální daň tak platit vyšší.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688